Renovirajte kuhinju za malo para

Kategorija: Uradi sam
Tagovi: Kitchen, Paint, Cupboards, Do It Yourself, Renovation, Small Budget, Kuhinja, Bojite, Uradi Sam, Renoviranje, Mali Budzet
1 komentar

Nešto biste menjali u vašoj kuhinji, ali vam budžet to ne dozvoljava...

 

Pogledajte nekoliko naših predloga, koji će vašu kuhinju osvežiti, a ne koštaju mnogo, možda se uspete uklopiti.

 Obojite kuhinjske elemente u belo, to će otvoriti vašu kuhinju i dati joj svetlosti još kad bi zid obojili u nebo plavu, a sve upotpunili crvenkastima detaljima, kao što su ukrasno posuđe, ili zavese dobili biste potpuni preobražaj za ne tako puno novca.

 

Otvorene police vašoj kuhinji mogu dati savim poseban šmek. Na njih poslažite vaše knjige sa receptima, začine, šolje…

 

Kuhinjske vitrine, sa staklenim vratima i starinskim izgledom izgledaju posebno u svakoj kuhinji, a mogu da se uklope i u modernije prostore.

Ako su beli, unutrašnjost oblepite samolepljivim tapetama u odgovarajućoj boji za kontrast.

 

Mala promena ali vidljiv efekat biće ako vaše stare ručkice na kuhinji zamenite nekim ultra modernim i neobičnim, nije veliko ulaganje ni posao ali je razlika primetna.

 

Pronađite interesantne ukrase, nabavite tablu za pisanje, na kojoj će stajati jelovnik, kupite neobične vešalice za kuhinjske krpe.

Eksperimentišite sa bojama.

Teslio.com

  • N4n3
    Mali dodatak za one koji nisu sigurni kako se sve to izvodi.


    Pre nego se udobno smestite pred male TV ekrane za gledanje nekih od vama dragih TV sapunica , potrebno je sledece pripremite u kuhinji:

    Jednu roly nojalona i jednu papira. 1kg bazne farbe i 1kg laka. Rola smirgle 80 i 200. Cetku, mali valjak za lakiranje , terpentin i 2 papirne teze za lepljenje.

    Dok vi gledate TV, u kuhinji se odigrava sledece:

    Rola najlona pokriva sve elemnete koji nisu namenjeni farbanju, dakle namernice, stolice, sto , prozor, vrata a sve to radi zastite od prasine i eventualnog prskanja laka. Papirna rola ce lepo pokriti kompletnu povrsinu poda. I dok vi uzivate , smirgla 80 ce osmirglati sve kuhinjske elemnte koji ce nakon biti obrisani krpom od prasine odnosno usisani. Kada su elemnti spremni, Bazna boja se mesa terpentinom uskace cetka i pocne da premazuje sve valjku nedostupne povrsine. Kad cetka odradi svoj deo posla na redu je mali valjak. Valjak premezuje kompletno sve ostale povrsine i time je prvi deo posla odradjen. Odprilike 3-4sata ,posto sto se bazna boja osusi ,ponovioti istu proceduru jos jednom. Nakon sto ste bezbrizno proveli 7-9 sati za prvi deo posla, sad mozete bezbrizno da prepsvate i ostatak. Isti postupak kao i u prvon delu sa tom razlikom da se sada pristupa lakiranju. Medjutim, dobro lakirano moze biti jednom ostrom oku i nedevoljno , stoga se nakon prvog lakiranja , nakon se lak osusi, a to znaci sutra po podne ,taman negde pri kraju vaseg radnog vremena , pristupa lakom smirglanju i to finom smirglom 200. Srecom i ovog pusta ste napravili odlican tajming pa se mozete nakon radnog vreemna slobodno opustiti , dok smirgla u kuhinji ne odradi svoj deo posla. Posle zavrsenog smirglanja, ocisti se radna povrsina i izlakira se jos jednom i to bi bi bilo to. Jos da se saceka do sutra da se osusi pa onda se moze otpoceti sa ciscnjem kuhinje, skidanjem folije papira itd. Kada je bas sve gotvo otvoriti vrata kuhinje i sacekati da se smece samo baci a ostatak materijala zatvori, cetke operu i vrate u podrum ili garazu odakle su dosle. Ako kojim slucajem zelite i zodove u nebo plavu boju okreciti,nista lakse od toga! Ostaviti papir i foliju na vec zasticena mesta i ostaviti novu kante nebo plave farbe i alat u kuhinji i kao i uvek po pvec proverenom principu. pricekati da se odradi. U prioncipu isto pravilo vazi i za nove zavese i nove ruckice i ostale dodatke kojima zelite izmeniti vasu kuhinju. Za malo para i bez imalo muke eto vam nove kuhinje. Ako kojim slucajem niste bas voljni da cekate 3-4 dana dok se kuhinja ne odradi a zbog koje ste morali u restoranu da rucate vi mozete preci na plan B a to je, izprazniti kuhinjkse elemente , demontirati ih i po dogovoru predati ih nekoj firmi koja ce ih ofarbati. nakon 15 dana imacete savreno lepo ofarbanu kuhinju kao novu. Naravno sve pod uslovom da se dogovoreni termin izpostuje.
    I na kraju jedna mala napomena , ovo vazi explicitno samo za kuhinje od prirodnog drveta. Iz prostog razloga jer se ostale kuhinje od furniranih elemenata jednostavno NE-lakiraju. Ako bas zelite da lakirate furnir onda koristiti metodu : Pomozi Boze ! Kazu da je ova metoda za vernike neuspesna a one druge 100% neuspesna. Medju nama, ima nacina da se furnir izlakira ali veruj te mi to sigurno necete platiti. Uostalom postoji i folija u boji za presvlacenje elemenata ili jos bolje novi furnir prepeglati peko starog ......ideja koliko hoces dok te neko ne mlatne mokrom carapom po glavi i akutne hibernacije ne probudi.
    Koliko god mislili da su male promene male , one nisu niti ce ikada biti. Pokusaj da preblem resis jednim potezom, inace svako zamajavanje istim je bezpotrebno utroseno i vreme i novac. Deset puta racunaj a jednom plati ....shvati da je najbolja solucija ona najjednostavnija. Pricekaj , dodaj jos koji dinar i kupi novu kuhinju ako je vec dotle doslo do se vrsi neka promena. Klonite se ovih naivnih saveta koji vam verujte mi, nisu od koristi.

Prijavite se da biste objavili novi komentar