Saveti za postizanje boljeg korisničkog iskustva na sajtu

Kategorija: Glavna
Tagovi: Marketing, Korisničko Iskustvo, Sajtovi, Dizajn

Dobro korisničko iskustvo je temelj ozbiljnog sajta.

Korisničko iskustvo velikim delom utiče na bounce rate (stopa napuštanja je procenat posetilaca, koji odmah odu sa web stranice i sajta bez ijednog klika) i na konverzije koje se ostvaruju. Kako elektronsko tržište svakog dana raste, a sa njim i konkurencija, mnoge kompanije počinju da vide važnost korisničkog iskustva i u njega ulažu. 


Korisničko iskustvo na sajtu koje je na visokom nivou osigurava da će posetioci pronaći sve što im je potrebno u razumnom roku i sa lakoćom. Na vama je da kreirate značajan sajt, koji će sadržati bogat sadržaj i učiniti da mu se posetioci iznova vraćaju sa zadovoljstvom.

Postoji mnogo faktora koji utiču na korisnički doživljaj, ali saveti koje smo naveli u daljem tekstu će vam pomoći da izbegnete česte greške i da kreirate sajt koji na kome se lako snalazi i koji ispunjava svoju svrhu.

Šta je korisničko iskustvo?

Prema ISO-voj definiciji: “Korisničko iskustvo su opažanja i odgovori osobe koji su rezultat upotrebe ili predviđene upotrebe proizvoda, sistema ili usluge. Korisničko iskustvo je delom posledica slike brenda, prezentacije, funkcionalnosti i performansi sistema, interaktivnog ponašanja i pomoćnih sposobnosti interaktivnog sistema, korisničkog unutrašnjeg i fizičkog stanja koje je rezultat prethodnih iskustava, stavova, veština i ličnosti.”

Jednostavnije rečeno korisničko iskustvo sajta predstavlja doživljaj celokupnog brenda i sposobnost sajta da ispunjava svoju svrhu.

Recimo da se bavite prodajom patika i korisnik dođe na sajt u žejli da kupi žute patike, ali nikako ne može da dođe do stranice prodavnice gde bi mogao da putem filtera odabere sve modele žutih patika i a zatim i kupi one koje mu se najviše dopadaju, jer je dizajn sajta konfuzan i ima previše fotografija velikih dimenzija. Kada sajt ne ispunjava svoju svrhu, koja je u ovom slučaju prodaja, onda se može reći da je korisničko iskustvo loše.

Zašto je bitno konstantno ga unapređivati?

Kada kontinuirano unapređujete korisničko iskustvo, pomažete pri vođenju sajta ka ostvarivanju konverzija. Korisnici tada imaju manje prepreka pri ostvarivanju kupovine bilo kog cilja koji želite da ostvarite kroz sajt, bilo da je u pitanju prodaja proizvoda ili usluge, zakazivanje konsultacija ili slanje upita.

Brzina sajta

Ima li nešto što više nervira nego kada pri poseti sajtu čekate više od 3 sekunde da se stranica učita? Svaki sekund koji posetilac sajta provede u čekanju je propuštena prilika a između ostalog, izaziva frustraciju koja će biti usmerena ka brendu.

Fotografije velikim delom mogu uticati na brzinu učitavanja stranica. Pobrinite se da su fotografije optimizovane, što znači da se prikazuju u ispravnim dimenzijama i da su odgovarajuće težine. Različiti CMS-ovi mogu to učiniti umesto vas, pomoću dodataka ili ih možete optimizovati i kompresovati sami putem online alata kao što je TinyPNG.

Poboljšajte brzinu sajta - postavite na sajt dodatke koji će vam pomoći. Možete instalirati dodatak za keširanje koji će vam proces poboljšanja brzine olakšati. WP Super Cache je odličan plugin ukoliko koristite platformu WordPress. 

Testirajte brzinu učitavanja stranica nakon izmena kako biste pratili napredak i videli na čemu još možete da radite. Google nudi besplatan alat, PageSpeed Insights, za testiranje brzine, koji takođe navodi probleme koje sajt ima i koje utiču na njegovu brzinu.

Responzivni dizajn

Responzivan veb dizajn sajta je pristup namenjen sajtovima koji žele da pruže optimalno iskustvo - lakoću čitanja i snalaženja sa minimalno skrolovanja i zumiranja - na različitim uređajima kao što su desktop, tableti i mobilni uređaji.

Google je nedavno krenuo da kažnjava sajtove koji nisu optimizovani za mobilne uređaje, što je dodatno doprinelo važnosti responzivnog dizajna. Ovo je krucijalan korak pri unapređenju korisničkog doživaljaja sajta.

Ulovite stranice sa 404 greškom

Pretraživači ne kažnjavu sajtove koji imaju stranice sa greškom 404 (Page not found), ali korisnici kažnjavaju.

Kada korisnik klikne na određeni link ili fotografiju, očekuju ispravan link koji će ih odvesti na sledeću željenu adresu. Kada se susretnu sa 404 stranicama, one nerviraju korisnike što ih tera da se preispitaju da li žele da ostanu na datom sajtu ili odu na drugi koji će im pružiti brže (i ispravno) rešenje.

Pored brzine učitavanja sajta, susret sa 404 stranicama je još jedno od iskustava koje izaziva visok nivo frustracije i prekida ih u kretanju na sajtu.

Sadržaj koji edukuje posetioce

Kako edukovanje korisnika može da pomogne pri povećanju ostvarenih konverzija?

Korisnici su stalno u potrazi za pravom informacijom i potrebna im je u optimalno vreme, na primer, blog sekcija može pružiti odgovore na mnoga pitanja posetioca. Da li to onda spada u edukovanje ili konverziju? Odgovor je OBA! Edukovanje korisnika je proces smanjenja korisničke anksioznosti, povećanja poverenja i obezbeđenja vrednosti proizvoda/usluge u percepciji korisnika.

 


Edukujte korisnike na vašoj početnoj strani. Posetilac sajta želi da zna informacije o proizvodu, njegovu vrednost, prednosti i svrhu. Pri pisanju sadržaja koji će se naći na početnoj strani i ostalim prodajnim stranicama (kao što je prodavnica) pokušajte da se stavite na mesto posetioca i zapitate “Šta ja imam od toga?”.

Najbolji način da ubedite korisnika jeste da ga edukujete. Znanje ih tera u pravcu delanja, promene ponašanja i stavova.

Zapamtite, loše korisničko iskustvo može dovesti do malog broja konverzija. Jak temelj za testiranje sajta, poznavanje ciljnu publiku i želja da ih edukujete kako da se snađu na sajtu mogu da uštede dosta vremena i preduhitre bolne tačke u budućnosti. Uložite vreme i novac u poboljšanje korisničkog iskustva i pozitivni rezultati će uslediti vrlo brzo.


Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar