U Australiji ljeto, temperatura se penje preko 35* C a moj sin kaze: " Mama, sanjao sam salenjake. Puno, puno salenjaka".

" Kud bas u sred ljeta da sanjas zimski san" pitam i pokusavam ga ubijediti da uz salenjake ide onaj poseban snjezni, zimski ugodjaj...

Nudim u zamjenu razne vocne kolace, nesto osvjezavajuce, lagano i naravno ne uspijevam. Pokleknem pred prvim djecijim osmijehom.

Da li je moj sin sanjao bas ovakve salenjake - ne znam ali vrlo je moguce jer u nasoj kuci ovakvi se prave vec 30-ak godina.

SASTOJCI

750 gr brasna

450 ml mlijeka

2-3 jaja

2-3 supene kasike secera

1 puna cajna kasikica soli

3 cajne kasikice suvog kvasca (moze i svjezi)

1 cajna kasikica vanila esencije ili pun 'cep' ruma (po zelji)

na vrh noza muskatnog orascica

ZA PREMAZIVANJE

250-300 gr svinjskog sala (ja sam koristila lard)

ZA POSIPANJE

secer u prahu zamirisan vanilom

 

PRIPREMA

Umijesiti dizano tijesto od navedenih sastojaka, tako da se brasno izmjesa sa kvascem, secerom, soli i muskatnim orascicem a toplo mlijeko, jaja i rum (ili vanila) se malo izmute i umjesaju u brasno. Mijesiti tijesto dok se ne dobije fina mekana masa. Ovaj proces se moze olaksati ako imate pekac za hleb i program koji samo mijesi tijesto.

Gotovo umjeseno tijesto odmah podijeliti na 9 jednakih loptica (svaka oko 150 grama tezine) i ostaviti ih na toplom mjestu da im se masa udvostruci. Mogu stajati na stolu ili kuhinjskom bencu, pokrivene toplom salvetom. Kad se masa udvostrucila (oko pola sata, sto zavisi od topline prostorije ali i svjezine kvasca) lagano premijesiti loptice i jos jednom ih pokriti i ostaviti da ponovo narastu.

Zatim razviti jednu lopticu i premazati ju salom  (koje je ocisceno od opne i zilica i samljeveno na masini za meso). Mozda je moguce da kod vaseg mesara kupite vec pripremljeno salo za kolace. Zamrznuto salo moze da se nariba na trenicu direktno na razvijen list tijesta a moze se koristiti i omeksalo salo, sobne temperature koje treba prstima lagano utapkati na povrsinu tijesta.

Ja sam koristila LARD sto je u stvari najfinija svinjska masnoca dobijena od topljenja sala, kojeg pekarsko- kolacarski strucnjaci koriste za dobijanje najfinijih peciva. Vazno je da ni jedna od ove dvije vrste masnoce nije u tecnom stanju.

Nakon razvaljane prve loptice nastaviti sa razvijanjem loptica koje svaka trebaju biti premazane salom ili lard-om i slagati ih jednu na drugu (kao kod slaganja torte). Zadnja 9-ta kora se NE premazuje. Ponovo pokriti sve naslagane kore toplom salvetom i ostaviti ih da jos malo odstoje ( oko 20-25 minuta).

 

Dok je tijesto raslo ja sam zamijesila jos jednu kolicinu sastojaka jer u snu ih je bilo puno, puno.

Vi naravno ne morate jer se od ove jedne kolicine dobije oko 50-ak salenjaka.

 

Naraslo tijesto razvaljati oklagijom na debljinu oko pola centimetra. Tijesto ce na dodir biti mekano, vazdusasto i jako fino ce se razvaljati. Rezati kvadrate 8x8 cm. Na svaki kvadrat staviti malu kasikicu pekmeza po zelji. Ja sam koristila kupovni od kajsije (koji ne iscuri za vrijeme pecenja), domaci pekmez od sljive i fil od orasa.

Preklopiti kvadrat da dobijete trougao kojem treba lagano pritisniti ivice da se kolac zatvori i pekmez ne iscuri za vrijeme pecenja. Sad treba one duze krajeve trougla uviti na suprotnu stranu od vrha i tako cemo dobiti 2 mala repa. Jedan rep treba preklopiti preko drugog i samo malo pritisniti ili lagano 'uvrniti' da se repovi povezu.

Evo slika za lakse razumijevanje. Ne vjerujem ni da bi sama shvatila ovo objasnjenje.

 

Na slici se vidi gdje treba staviti pekmez. Na zamisljeni trougao, blize vrhu ali ne ipak suvise blizu da pekmez ne iscuri. Salenjaci se malo razlistaju za vrijeme pecenja i izgledaju kao da ce se otvoriti. Cak i ako pekmez malo proviri kroz listove salenjaka nista se nece izgubiti na ukusu.

Savijene salenjake poslagati u malo podmazanu tepsiju i ostaviti ih na toplom oko 10-15 minuta i onda peci na 180-200* C oko 20-25 minuta. Salenjaci ce se lijepo razlistati i vidjet ce se svih onih 8 premazanih listova tijesta, ovog puta kao tanki poslagani listovi papira.

Vruci salenjaci se uvaljaju u secer u prahu ali ako izbjegavate vecu konzumaciju secera dovoljno ih je samo posipati istim jer su vec slatki od pekmeza.

Vruci salenjaci bi trebali malo da se prohlade prije konzumacije ali kod nas to nije uobicajeno. Ne barem sa prvom tepsijom. Umm, izvana hrskavi a unutra mekani kao dusa. Svi poslije kukamo kako smo opekli jezik na vruc pekmez. Zato oprez!

Vruci ili hladni, i nakon 2 dana su ukusni i mekani. Cuvati ih, ako pretekne, dobro zatvorene. Drugo jutro su najbolji dorucak uz toplo mlijeko ili caj. Fino se nadopunjuju i sa cokoladnim mlijekom za djecije uzine u skoli.

'Ko kaze da se snovi ne mogu ostvariti. Samo trebamo sanjati.

 

 

 

  • Mici55
    Bas me nasmeja Kangaros,ja,kao i tvoj sin,cesto sanjam salenjake ali retko kad mogu naci pravo salo ovde u Danskoj.Kod nas je -4 pa bih mogla da potrazim salo :-)))
  • DZEKSON
    Kod nas se zovu salcici,podsetila si me na detinjstvo,Kangaros,hvala i pozdrav!
  • kangaroos
    Mici a da ih usnis mozda neko i ispece 100 komada, ha ha
  • kangaroos
    Dzeki hvala na "salcicima" sad cu i u tag dodati taj naziv,
    mene salcici podsjecaju na zimu i nemam obicaj da ih pravim u ljeto ali morala sam pomoci u ostvarenju snova. Djecija zelja meni zapovjest.
  • Boris
    "Mama, sanjao sam salenjake. Puno, puno salenjaka."

    Bas me nasmeja. Fenomenalno.
  • Komunikativna
    Salcici... Podseti me na skripu kredenca gde ih je moja nana krila. Njen omiljeni kolac! Moram je jednom iznenaditi i spremiti joj, kao ona meni nekada...
  • paukovaca
    Sta je 'lard'?
  • kangaroos
    lard je najprociscenija svinjska masnoca dobijena od topljenja sala, kojeg pekarsko- kolacarski strucnjaci koriste za dobijanje najfinijih peciva

Prijavite se da biste objavili novi komentar
kangaroos
AUSTRALIA
<3