Analiza internet korisnika i web sadržaja u bih

Kategorija: Internet
Tagovi: Internet Bih, Bosna, Bosnia, Web, Korisnici

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) objavila je Izvještaj o rezultatima godišnje ankete korisnika RAK dozvola za pružanje Internet usluga u BiH za 2009. godinu. U Bosni i Hercegovini je, zaključno sa 31.12.2009. godine, djelovalo ukupno 77 pružalaca Internet usluga, od čega ih je 70 bilo obuhvaćeno anketom.

Izvještaj je pokazao da su u 2009. godini u Bosni i Hercegovini evidentirana ukupno 399.329 Internet pretplatnika, dok se procjenjuje da je u istoj godini bilo 1.421.540 Internet korisnika, odnosno da je stopa korištenja Interneta u Bosni i Hercegovini za 2009. godinu iznosila 37 %.

Statistika pokazuje da je u 2009. godini dominantna vrsta Internet pristupa bio xDSL pristup, čiji broj pretplatnika čini 43 % od ukupnog broja Internet pretplatnika u BiH. Na drugom mjestu nalaze se pretplatnici dail-up pristupa koji je i dalje značajno prisutan u BiH  (putem analognog modema i ISDN) i čiji broj pretplatnika čini 26,8 % od ukupnog broja Internet pretplatnika.

Podaci dati u Izvještaju pokazuju da je korištenje Interneta u BiH u stalnom porastu, sa posebnim akcentom na upotrebu širokopojasnih usluga.

Sredinom 2009 godine GfK BH[1] je radio istraživanje o korisnicima Interneta u Bosni i Hercegovini. Prema tom istraživanju među građanima koji su u dobi od 15 i više godina procenat korisnika je bio 35%. Pored ukupnog broja korisnika rastao je i broj domaćinstava sa Internet konekcijom, tako da je on iznosio 29% (u susjednim zemljama u tom periodu je bio iznad 40%).

 

Slika 2.1- Dijagram korisnika Interneta u BiH

Internet su u prvome redu prihvatile mlađe generacije, posebno oni u dobi od 15 do 24 godine među kojima se njih gotovo tri četvrtine služi Internetom. Studenti i učenici su grupa koja se najviše od svih služi Internetom (84%), a slijede ih stalno zaposleni (50%) dok se među penzionerima nalazi samo oko 4% korisnika. Iako je broj korisnika rastao i u Federaciji BiH i Republici Srpskoj, on je ipak bio nešto veći u Federaciji BiH, pa je tada i razlika između ova dva entiteta bila nešto veća (41% prema 26%).

 

Slika 2.2 - Dijagram pristupa Internetu u BiH

 

Kada je riječ o učestanosti korištenja Interneta od ukupnog broja korisnika u BiH polovina njih je koristila Internet svaki dan. Prema istraživanju, starost korisnika ima važnu ulogu jer što je neko mlađi to češće pristupa Internetu, ali važno je i to čime se neko bavi. Tako oko 60% korisnika iz kategorije menadžera, preduzetnika, stručnjaka, ali i studenata i učenika Internet koristi na dnevnoj osnovi.  

 

2.1. Procjena broja web sajtova u Bosni i Hercegovini

 

Početkom 2010 godine ovlašteni administrator i registar BiH nacionalne domene UTIC (Univerzitetski tele-informatički centar) u Sarajevu, objavio je da je registrirovan desethiljaditi korisnik bosanskohercegovačkog Internet domena.

 

 

 

 

 

Slika 2.3 - Rast broja registrovanih ba domena u BiH

 

Takođe je istaknuto da je u zadnje tri godine udvostručen broj registrirovanih domena u odnosu na cijeli prethodni period.

Od 1996 godine do danas dodijeljeno je ukupno 10.000 naziva .ba domena. Mada daleko ispod odgovarajućeg stanja u zemljama regiona, a naročito u zemljama razvijenog svijeta, ova brojka, kao i trend njenog rasta pokazuje da broj Web sajtova u Bosni i Hercegovini polako, ali sigurno raste. 

 

Krajem 2010 godine registrovano je 10460 ba, 58 org.ba, 8 net.ba, 139 gov.ba, 157 edu.ba i 31 unsa.ba domena.

 

Lokalni pretraživač Pogodak je u istom periodu (jun 2008. godine) za područje Srbije prikazivao 21.300.000 indeksiranih dokumenata za područje Hrvatske 19.600.000, a za područje Bosne i Hercegovine 5,100,000 indeksiranih dokumenata.

 

Prema broju registrovanih nacionalnih domena, kao i upoređivanjem indeksiranih strana može se procijeniti da ukupan broj Web sajtova u BiH trenutno ne prelazi broj od 35 hiljada od čega broj Web sajtova koje se odnose na Republiku Srpsku ne prelazi broj od 10 hiljada.



[1] GfK Group  (www.gfk.ba i www.gfk.com) je kompanija za istraživanje tržišta u svijetu. Svoje usluge pruža u svim sektorima potrošačkih, farmaceutskih, medijskih i uslužnih djelatnosti. Aktivnosti grupacije se dijele na tri područja: Custom Research, Retail & Technology i mediji.

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
Darko_Bajic
Carpe Interrete