Dobar, loš, seo

Kategorija: Internet
Tagovi: White Hat, Black Hat, Seo, Anchor, Link Building, Page Rank
7 komentara

 

Uspjeh sajta u procesu optimizacije sajtova za pretraživače (SEO – Search Engine Optimization) zavisi od čitavog niza faktora. Postoji dosta zabluda vezanih za optimizaciju sajta i za SEO a tehnike koje se primjenjuju mogu biti dobre, koje će donijeti rezultate na duži vremenski rok i tehnike sa kojima se sajt može veoma dobro pozicionirati u kraćem vremenskom roku ali koje nisu poželjne i kažnjive su od strane pretraživača.


Faktori optimizacije

Na pozicioniranje sajta utiče veliki broj (preko dvjesto) faktora, neki od njih su manje ili više važni, neki su povezani sa web stranama (on-page faktori) a neki od njih nisu (off-page faktori). Pojedinačno, svaki od njih nema preveliku važnost, ali zajedno određuju na kom mjestu će sajt biti prikazan. Što je veći broj faktora u optimizaciji korišten ispravno, ta strana će biti kvalitetnije pozicionirane za određene ključne riječi.

Optimizacija na strani („on-page“) je izraz za promjene koje je potrebno učiniti na samim stranicama, kao npr: struktura i sadržaj stranica, način postavljanja linkova, ključne reči u Title tagu i u tekstu itd.
Optimizacija van strane („off-page“) je izraz za faktore koji nisu direktno povezani sa promjenama na samim stranicama a utiču na rejting kao što su: dolazni linkovi sa drugih sajtova, anchor tekst, frekvencija rasta dolaznih linkova itd.


Važniji SEO faktori

Za standardnu optimizaciju, poznato je da je veoma važno obratiti pažnju na anchor tekst, dolazne linkovi i dobro definisanje META tagova u HEAD sekciji jer su ovo faktori koji igraju  značajnu ulogu.
Anchor tekst je tekst koji na sebi ima link, odnosno tekst koji, kada se na njega klikne, vodi na drugu stranicu. Ključne riječi koje se koriste u tom linku doprinose važnosti stranice na koju je link usmjeren.
Dva najbolja primjera sajtova koji koriste anchor tekst su Amazon i Wikipedia. Ova dva sajta imaju dosta dolaznih linkova ali glavni razlog zašto se njihove strane tako često pojavljuju u rezultatima pretraživanja su upravo njihova masivna međusobna povezivanja tekstualnim linkovima.

Proces stvaranja što većeg broja dolaznih linkova naziva se “link building” a njihov broj veoma utiče na povećanje PageRanka Web strane na koju su usmjereni.
PageRank (ili Link Juice) je numerička reprezentacija koliko je važna neka strana na Internetu. Prema Google računanju, jedna strana koja ima link prema drugoj strani, zapravo daje „glas“ toj drugoj strani. Što više glasova sakupi ta druga strana, ona je i više važna u pretraživanju. Takođe, važnost strane se određuje i prema važnosti samih glasova koji se unose u formulu za računanje PageRanka.
Ima više faktora koji utiču na rangiranje strane u rezultatima pretraživanja ali PageRank igra veliku ulogu.
Bitno je napomenuti da stvaranje dolaznih linkova razmjenom linkova sa drugim sajtovima pretraživači ne vrednuju, već se posmatraju samo jednostrani linkovi.

Html tagove čine meta tagovi, title tag, alt tag i mnogi drugi koji se nalaze u HEAD ili BODY sekciji svake stranice a neki od njih su izuzetno važni u optimizaciji sajta.
Page Title tag treba da sadrži najbitnije informacije o stranici i da sadrži ključne riječi po kojima je stranica karakteristična (svaka strana bi trebala imati jedinstven naziv). Keywords meta tag (tag za ključne riječi) je nekada bio vrlo zastupljen i bitan dok danas okupira vrlo malo pažnje.
Description meta tag (opisni dio stranice) je najbitniji meta tag sa stanovišta pretraživača, jer poput title taga pruža detaljan opis stranice a ključne riječi unutar njega imaju veću vrijednost.

Šta je dobro a šta nije

Pretraživači se trude prikazati relevantne rezultate, stoga im je cilj da iz svojih lista eliminišu spam strane ili strane za koje se samo čini da su u relaciji sa upitom pretraživanja. Namjerna varanja algoritma za rangiranje pretraživači oštro kažnjavaju i takve sajtove eliminišu iz rezultata pretraživanja.
Neki od faktora koji negativno utiču na pozicioniranje sajta, sa velikom mogućnošću da sajt bude izbačen iz rezultata pretraživanja su navedeni na kraju teksta.

Ispod su navedeni neki od važnijih faktora koji određuju dobre i loše SEO tehnike. Dobre SEO tehnike pripadaju tz. “White Hat” a loše “Black Hat” grupi. Imena grupa su nastala po bojama šešira u kaubojskim filmovima u kojima su bijele šešire najčešće nosili dobri a crne loši kauboji. Faktori koji su navedeni kao loše SEO tehnike, osim faktora razmjene linkova kojeg pretraživači zanemaruju, rigorozno se kažnjavaju od strane pretraživača.
Strane koje koriste metode maskiranja (cloaking) uz pomoć skripti na serveru, prikazuju jednu verziju sadržaja posjetiocima a drugačiju verziju crawler-ima.

„Doorway” strane su najčešće veliki skupovi strana siromašnih sa sadržajem, gdje je svaka od njih optimizovana za specifičnu ključnu riječ ili frazu, a sve te strane preusmjeravaju korisnika na određenu lokaciju.

Strane sa „sneaky“ redirekcijama sadrže linkove koji vode posjetioce na jednu web adresu dok se Internet pretraživačima prikazuje druga web adresa. Slično maskiranju („cloaking“) posjetiocima i pretraživačima se prikazuje različit sadržaj a posjetioci se usmjeravaju na mjesto na koje nisu namjeravali otići.

„Bad neighborhood“ su farme linkova, strane poznatih web spamera i FFA strane (free for all links pages) tj. strane koje omogućavaju posjetiocima da sami dodaju linkove u određene kategorije.


Dobre SEO tehnike („White Hat“)

On Page
- Meta Tagovi: opisni, ne previše dugački, podudaraju se sa sadržajem
- Paragrafi i naslovi: logična upotreba paragrafa, ključne riječi u naslovima
- Veličina strane: do 100 KB
- Provjera grešaka u kucanju: ispravan tekst
- Validacija koda: HTML usaglašen
- Grafika koja se brzo učitava: bez velikih fajlova
- Provjera linkova: ispravka loših linkova, bez linkova prema “bad neighborhood” stranama

Off Page
- Page Rank: određuje se prema broju i kvalitetu dolaznih linkova
- Anchor tekst: sadrži ključne riječi i fraze
- Starost sajta: stariji sajtovi se više vrednuju

On Site
- Struktura i organizacija sajta : logična struktura, dobar meni
- Izbjegavanje dupliranja sadržaja: preporučuje se
- Mapa sajta: precizna i kompletna

On Net
- Prikupljanje dobrih dolaznih linkova: Jednostrano i polako


Loše SEO tehnike (“Black Hat”)

On Page
- Maskiranje (cloaking), varanje
- Krađa sadržaja sa drugih sajtova
- “Doorway” strane
- Skriveni tekst (tekst je iste boje kao pozadina)
- Pretjerano korišćenje ključnih riječi
- “Sneaky” redirekcije

Linkovi
- Linkovi prema “bad neighborhood” stranama
- Kupovina dolaznih linkova
- Razmjena linkova
- Brzo sakupljanje dolaznih linkova

 

  • kdubica
    Šta reći, još jedan dobar tekst.
    Iskreno, nisam znao da je razmjena linkova loša :(
    Znam da sam prije nekoliko godna u namjeri da dignem poziciju sajta na pretraživačima išao na razmjene linkova.
  • Darko_Bajic
    Hvala kdubica. Inače, nismo se odavno čuli.

    Razmjena linkova nije ni dobra ni loša, pretraživači to lako uočavaju i zanemaruju. Jednostravni (dolazni) linkovi su stvar na kojem se najviše bazira optimizacija uz određena pravila.

    Da li si radio na popularizaciji sajta preko društvenih mreža?
  • kdubica
    Pozdrav Darko,
    godišnji odmor, pa onda kada dođeš kolege na odmoru, pa Una :)
    Radio sam na FB, i mogu da kažem da se tu dobije dobar procenat posjeta.
    Ono što je takođe danas neminovno je integracija sa društvenim mrežama po pitanju ostavljanja komentara, lajkovanja i sl. i mislim da svaki sajt danas koji to nema gubi mnogo.
    Al vjerovatno znaš,konkretno sa FB, da bi se registrovao servis i povezao sa svojim sajtom potrebna je potvrda putem SMS. I ovdje ne podržava mob. mreže iz Bih, pa se moraš snalaziti s mrežama u okruženju :(
  • Darko_Bajic
    Pozdrav kdubica,

    Izvini na kasnijem javljanju, stalno neka gužva :(
    Na koji tačno FB servis misliš, da li na lajkovanje?
    Nisam do sada radio integraciju sa FB ali se zanosim nekim idejama a vidim da ti imaš praktičnog iskustva. Zašto ne bi napisao neki tekst na Tesliu? :)

    Pozdrav
  • kdubica
    Zdravo,
    tražio sam opciju PM(ovdje na Teslio.com), ali nenađoh, ne znam da li ima?
    Kažem ovdje naletih tražeći pomoć za optimizaciju "Google place" servisa, i evo me :)
    Konkretno pitanje vezano za FB, koji realno na našem području najučestaliji, lajkovanje je najjednostavnije, u html ili php kod ubaci se nekoliko redova koda, i to je to.

    Primjer:
    <iframe src="http://www.facebook.com/plugins/like.php?href=www.primjersajta.net/kdnet/news.php?extend.161&layout=standard&show_faces=true&width=450&action=like&font=arial&colorscheme=light&height=80" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:450px; height:80px;" allowTransparency="true"></iframe>

    Ovdje je stvar vrlo prosta, i ne treba dodatna integracija. Dosta dobro za promjenu na sajtu.
    Međutim ostavljati komentare na sjtu a biti logovan ka FB korisnik zahtjeva integraciju s FB.
    Ja sam radio s CMSovima, Jomla i Wordpress. Stvar s wordpresson nisam dotjerao do kraja. S Jomlom jesam. Instalisao modul za FB.Sve OK Odem na FB developers stranicu, kao što rekoh potvrda mora ići SMSom. Probam nekoliko puta i ništa, na kraju probam na rođakin broj iz SR i prođe.
    Znači, nisam ja radio projekat ispočetka nego sam koristio CMS,pa ako nešto može biti od pomoći tu sam.
  • kdubica
    I da zamalo da zaboravim, jednu stvar vezanu za dobru poziciju na pretraživačima( konkretno Yahoo i Bing). Smatram da ni njihov udio nije zanemarljiv. Konkretno ubacio sam foto album na sajt. Tagovao slike s ključim riječima koje želim. Ne sjećam se tačno koliko ali mislim ne više od 20 fotografija.
    E tu je jedini problem što izbaci početnu stranu albuma, a ne glavu stranicu, ali i to nije toliko bitno.
    Rezultat:
    1. Prva strana na Yahoo
    2. Prva strana na Bingu

    I to među prva 3-4 rez. pretrage!

Prijavite se da biste objavili novi komentar
Darko_Bajic
Carpe Interrete