Evolucija lokalne pretrage

Kategorija: Internet
Tagovi: Lokalno Pretraživanje, Google Instant, Google Boost, Google Tags

U oktobru 2010 godine, Google je napravio velike izmjene koje se tiču rezultata pretraživanja. Te promjene su se u početku odnosile samo na korisnike iz SAD ali su se polako uvodile (i uvode) i za sve ostale. 

Na desnoj strani rezultata pretrage nalazi se mapa sa lokacijama pretraživanja. U tom prostoru ranije su se nalazili rezultati sponzorisane pretrage ali je na tom mjestu sada data prednost lokalnom pretraživanju za upite koji su lokalnog karaktera. Na slici dolje, vidi se primjer pretraživanja za termin pretrage “pizza beograd”. 

   

Slika 1 – Rezultati pretraživanja u zavisnosti od termina pretrage a prema fizičkoj lokaciji korisnika

Rezultati pretraživanje u lijevoj koloni se odnose na fizičke lokacije u korisnikovoj blizini. Googleov algoritam je pretpostavio rezultate pretrage, a putem korisnikove IP adrese odredio je njegovu fizičku lokaciju i prema tome prikazao rezultate pretraživanja.

U dodatku, na desnoj strani, na mjestu sponzorisane pretrage, sada se nalazi mapa sa markerima koji pokazuju gdje su fizički locirani rezultati prikazani na lijevoj strani. Sponzorisana pretraga je pomjerena ispod mape čime je data prednost lokalnim rezultatima.  

Favorizovani su upiti za koje Googleov algoritam procijeni da su lokalnog karaktera a u kombinaciji sa Google Instant servisom rezultati se dobijaju sa još većom brzinom. Ako korisnik, na primjer, želi da sazna vremensku prognozu u svom mjestu za taj dan, sve što treba da uradi je da unese "w", a odgovor je već obezbjedio Google Instant (slika dolje).

 

Slika 2 – Lokalno pretraživanje kombinovano sa Google Instant 

 

Korisnik ne samo da ne treba posjetiti neki web sajt, on ne mora ni da završi upit za pretragu. Mogu se primjetiti dvije stvari: Google i dalje nastoji povećati brzinu pretraživanja i perfomansi uopšte a takođe se sve više postavlja kao odredište na kojem se mogu lako pronaći informacije bez odlaska na druge sajtove. 

Korisnici koji pretražuju Internet putem mobilnih telefona su zanimljiviji iz lokalne perspektive optimizacije sajtova jer je veći procenat upita lokalne prirode. Na primjer, ukoliko korisnik u pretraživač upiše “ford”, Google prikazuje standardne rezultate pretraživanja ali ako on koristi mobilni telefon vrlo je vjerovatno da traga za prodavnicama auto dijelova u svojoj blizini. Ono što se može očekivati u budućnosti je da se rezultati pretraživanja mogu razlikovati zavisno od uređaja kojeg korisnik koristi za pretraživanje. 

 

Google Boost i Google Tags

Google Boost je reklamni servis zasnovan na lokaciji i reklama se prikazuje za rezultate lokalnog pretraživanja. Prostor na kome se nalazi je prostor sponzorisane pretrage a markeri, kojim su rezultati predstavljeni na mapi, imaju drugačiju boju za razliku od markera koji se odnose na organsko pretraživanje.

 

 

Slika 3 – Lokacija na mapi koja koristi Google Boost (plavi marker)

Korišćenje Google Boosta se plaća se mjesečnom nivou i zahtjeva postojanje Google Place strane (koja je besplatna). Nije potrebno birati ključne riječi, za to se brine Google algoritam i za razliku od servisa Google AdWords, proces je maksimalno pojednostavljen.

Pored Google Boost, postoji još jedan reklamni način isticanja određenog sajta u reultatima lokalnog pretraživanja – Google Tags (slika 4).  

Ovim oglašavanjem se kupuje prostor od 22 karaktera koji je označen žutom etiketom i koji ističe određeni reultat sa zajedničke liste.

 

Slika 4 – Google Tags: način za isticanje rezultata pretraživanja

 

Google Boost je za sada najbrži, najlakši i najjeftiniji način da se u kratkom vremenskom roku, za određeno područje, dospije do aktivno zainteresovanih potrošača. Za korisnike se pretpostavlja da su aktivno zainteresovani jer u pretraživače unose lokalne upite i traže specifične informacije.

 

Sledeći blog: Sve veća važnost lokalnog pretraživanja - više šansi za manje firme

 

 

 

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
Darko_Bajic
Carpe Interrete