Breskvice

Kategorija: Kulinarstvo
Tagovi: Deserti, Sitni Kolaci
5 komentara

Umutiti 1 solju (otprilike 2dl) svinjske masti sa 1 soljom secera, dodati 1 jaje, 1/2 solje mlijeka i 1 prasak za pecivo. izmijesati da se sve sjedini, dodavati brasna da se dobije glatko tijesto. Paziti da ne bude tvrdo. Oblikovati male kuglice, redjati ih u pleh koji je oblozen papirom za pecenje. peci oko 15 minuta na 170 C. Ohladjene kuglice izdubiti ostrim nozem. Kuglice puniti filom i spajati po dvije kuglice.

Fil: izdubljene mrvice, 7-8 kasika plazma keksa, 3 kasike dzema od kajsije, malo mliejka, malo ruma. Sve izmijesati da se dobije kompaktana masa. Prvo napraviti sve breskvice, pa po 5 umakati prvo u zutu tecnost, pa u crvenu. Ja kroz zutu provucem 2-3 puta, a kroz crvenu samo jednom i to ne cijele vec samo dijelove. Redjati na papir da se ocijede. Pa onu prvu koju smo umocili valjati u secer, pa drugu i tako do pete. Opet ih poredjati na tacnu na koju je stavljen papir da se suse preko noci pokrivene krpom.

Tecnost I- 1 ekstrakt od kajsije ili breskve, malo zute i narandzaste boje za kolace, 1,5 dl vode

Tecnost II - 1/2 ekstrakta od jagode, 1/2 ekstrakta od maline, malo crvene boje za kolace, 0,5 dl vode

  • Fantomasticna
    Kao da si me pitala.Ovo je moja tetka nekad pravila..i uvek zaboravim da je pitam za recept..Evo odoh da ih pravim..breskvice moga detinjstva:).Samo je problem ovde nema svinjske masti..moze zamena?
  • DZEKSON
    Divno izgledaju!
  • Mici55
    Fantasticne su!!!
  • maruska
    Fantomasticna, pogledaj i pomoravkine breskvice, ona ih mislim pravi sa uljem , isto izgledaju prelijepo. vjerujem da su i ukusne, imla sam priliku da probam nesta od nje, bilo je divno. Ja uvijek pravim ove sa masti, srecom ovde ima da se kupi. Uvijek imam u frizideru, jer i krofne pravim po Minjinom receptu i u njih ide kasika masti, i stavrno se prelijepe. A kod nas breskvica "mora " biti uvijek u zamrzivacu, jer moje dijete ih o bozava :))
  • maruska
    Dzekson i Mici 55 , hvala za komentare :)

Prijavite se da biste objavili novi komentar
maruska
CANADA
mama