Neko je rekao "od kolevke pa do groba najlepse je dacko doba"i to je istina.

Kategorija: Glavna
Tagovi: Tuzna Istiniska Prica.o Decaku Kog Je Baba Odhranila. Pance
9 komentara

Bilo je to 1966god.kada sam ja isla u srednju skolu u PANCEVO.Skola se zvala "Paja Marganovic",nalazila se blizu predgrada u ul.Staroj. U istoj ulici smo stanovale nas 4drugarice, Mismo zivele u ul.Staroj br.6, a u istoj ulici je ziveo neki mladic.On je ziveo u staroj ul. br 12, ziveo je sa babom koja ga je i odhranila.Taj mladic se zove Maric Radovan.Bio je nesto stariji od nas,i vrlo simpatican. Radovan je uvek bio lepo obucen i sve je uvek bilo lepo opeglano na njemu.Ocigledno baba je jako lepo pazila na Radovana.Radovan je uvek postovao svoju babu puno a i voleo je puno, posto se nije ni secao svoje majke ni oca,ni sestre. Njegovi roditelji su otisli za Australiju jos dok je on bio mali decak.  Zelim da kazem da je baba odgojila i izvela svoje unuce na pravi put. Moze samo da se cestita.  Kasnije 1970, kad sam ja dosla u Australiju,srela sam nekoliko familija koji su iz juge,a koji su imali prezime Maric,ja sam ih pitala dali su oni mozda od Panceva. Nazalost nisam uspela da pronadem njegovu familiju a zelela sam samo da im kazem koliko je njihov Radovan dobar decko i da on pored babe voli i njih.

  • Mila-Muncan-Krstic
    Dragi citaoci-zelim da objasnim neke stvari iz gornje price.Kao sto vidite to se dogadalopre 41god.To je istinita prica,koja je jako puno potresla sve nas 4devojcice.Sve smo mi bile jos deca i nama su jos nedostajali nasi roditelji,(ali mi smo zbog skole morale da se odvojimo)pa smo sve zalile Radovana.Radovan nam je pricao da njegov otac nekada pise babi jer to je babin sin, meni je i dan danas zao, Radovan je ipak srecan da ima dobru babu.
  • srebrenka
    Radovan je čekao svog oca, baba je čekala svog sina, godinama, a sin je čekao povoljnu priliku pa da ode kući da vidi svoje. Sigurno je govorio "Iduće godine idem", a iduće godine opet "idem iduće godine" i tako godina za godinom prodje život, vek jedan. Radovan odraste uz babu iščekivajući da će ipak jednoga dana nada postati stvarnost. Ali kako kažu život nije bajka sa sretnim krajem.
  • Mila-Muncan-Krstic
    Hvala Srebrenka verujem da je bilo tako,iako Radovan nije voleo da prica o svom ocu uvek je govorio da on voli babu puno i da nikad nebi mogao da ostavi babu. A baba je uvek pricala sve ovo je mog Radovana. Imala je baba veliku kucu u Pancevo, Radovan je imao posao a nije imao devojku mislim da nedostatak roditelja mu puno nedostajao i da je u stvari zato bio jako miran i povucen u sebe. Zalosno
  • Mila-Muncan-Krstic
    POSTOVANI CITAOCI, DALI NEKO ZNA DA MI KAZE KO JE TO REKAO: "OD KOLEVKE PA DO GROBA NAJLEPSE JE DJACKO DOBA" HVALA. I SVE NAJBOLJE.
  • tajka
    Zadnji dan skole cepali smo nepotrebne sveske i vezbanke.
    Jedni drugima se potpisivali na zajednicke slike i upisivali u spomenare. Omiljene izreke su bile:
    “Kad pojedes jabuku ti odgrizak baci pa se seti mene kad smo bili djaci.”
    To kod devojcica a kod nas decaka:
    -Zbogom skolo, nisam te ni volo’,sedeo sam u drvene klupe i slusao nastavnike glupe!
    Znamo da se nesto vazno desava, neponovljivo ali nekako jos ne osecamo sve to u pravoj meri. Razredna se oprasta od nas i gledajuci svakog ponaosob u oci poce spontano jednom po jednom da nam prorice buducnot.
    -Ti ces se Paunovicu lepo provuci u zivotu sa svojim osobinama da se nametnes… A ti dobri moj Jovice, iako si pametan, zbog svoje skromnosti ces ispastati...
    “ A ja,,a ja…A ja?
    Vicemo svi u glas pa tako dodjoh na red i ja!
    Zadrzala se malo duze pogledom na meni dok sam ja zaustavio dah da ne pokvarim nesto u zadnjoj odlucujucoj za moju sudbinu sekundi. Klimnu glavom,napokon pozitivno ocenivsi moje sanse.
    -Super!
    Poskocio sam okrenuvsi se uzivanju u poslednjem casu a popravni iz engleskog cu da polozim na leto. Samo da svratim na ispit do skole sa nekakvog Miljakovca gde se nazalost selimo za par nedelja.
    Citam podeblje napisanu izreku na kraju Lidijinog spomenara pa se pitam sta li me tek ceka ako je ovo bila lepota?
    “OD KOLEVKE PA DO GROBA NAJLEPSE JE DJACKO DOBA.”
    Oglasilo se i to poslednje zvono koje je Gocina mama pritisla malo duze no obicno preko veze tek da pojaca crvenilo oko ociju kod nase razredne Vere i automatski rasplace seka Persu iz prve klupe i ostale devojcice koje je u svemu imitiraju. Da polete sveske i papirici kroz prozor uz zaglusujucu buku iz svih ucionica pa da nas istera napolje. A napolju letnja kisica. Neki osmaci jos ne izlaze napolje, kao da im se ne ide iz skole jer kad izadju povratka vise nema. Pravdaju se kisom…E tu sam ja u prednosti. Docicu na leto jos jedanput da ispolazem taj popravni…..Kisa!
    -Kome ona treba sada?
    A da mozda samo Atanaletu za njegove poljoprivredne useve?
    Nehajno gazimo po nekad brizljivo pisanim domace zadacima koji sad nemaju nikakav znacaj jer pocinje...


    RASPUST 14
  • Mila-Muncan-Krstic
    A sad mogu da pocnem da pisem, vec sam jednom napisala dugo pismo ali nisam mogla da posaljem,pa se izgubilo.Trebami da kupim drugi ovaj instrument koji me povezuje sa internet,ali mi smo odseceni od grada zbog poplave.Izvinjavam se puno da nisam ranije pisala.Nisam mogla-jednog lepog dana objasnicu to.Hvala za trud, ali sve sam procitala,tamo ispod Googleima one brojke i nasla sam sve-i procitala ,nisam komentarisala o tome ,ne zato da nije lepo napisano vec iz drugog razloga. Javicu se kad mogu opsirnije.Puno pozdrava za sve.
  • Mila-Muncan-Krstic
    Haj Tajka jel ovo sada 1:0
    Ili ti necekiras sve po kom. Bilo kako bilo procitaj ovo gore,danepisem ponovo a za sada hvala. Pozdrav
  • Mila-Muncan-Krstic
    Evo da objasnim zasto mislim da sam sve procitala. Ja sam isla ovako:
    G O O G L E pa ispod ima brojevi
    1 2 3 4 5 6 pato ide do 10 i tu kliknem na te brojke dobijem one stare price i drugo.pa zato mislim da sam sve procitala sto si do sada pisao. Hvala jos jednom.Pozdrav

Prijavite se da biste objavili novi komentar
Mila-Muncan-Krstic
Zivim ovde od mladih dana