Srpski fudbal

Kategorija: Srpski fudbal
Tagovi: Fudbal, Sport, Srbija
4 komentara

Prošlo je nekoliko nedelja od katastrofe u Sloveniji i nekoliko dana od dva poraza u prijateljskim utakmicama u Južnoj Americi. Namerno sam pustio da se sve slegne i da malo razmislim o svemu tome. Napominjem da sam 32 godina igrao fudbal (dosta tog vremena profesionalno po raznim inostranstvima) i da me zato ovaj sunovrat srpskog fudbala posebno pogađa. Lako je. sada, posle bitke biti general, ali, definitivno neke stvari zasluzuju da se posebno pomenu. Medjutim, necu sada o tome koliko je FSS korumpirana, kumovska organizacija (kum Djora, kum Tole i ostali kumovi) vec o tome kako bi ovom nasem jadnom fudbalu udahnuli malo vazduha u pluca, jer Srbi, kao veoma talentovana, sportska nacija, zasluzuju i daleko bolji fudbal.

Dakle, dozvolite mi ovde da malo mastam (ko ne sanja, nece mu se ni ostvariti): Zamislite, recimo, svi nasi prvoligaski klubovi, FSS, drzava i nekoliko velikodusnih (mada to nije njihova osobina) tajkuna, sakupe novac i naprave Nacionalnu fudbalsku akademiju. Mlade trenere posalju u Ajaxovu i Barceloninu juniorsku skolu na usavrsavanje, kao i u nemacke klubove (zalosti, Nemci su svojevremeno angazovali nase trenere da uce od nas....kako se vreme menja..). Obezbedi se smestaj, ishrana i skolovanje za oko 120 do 150 klinaca. Dobri tereni, teretana i sve sto danasnji vrhunski trening zahteva. Napravi se selekcija po celoj Srbiji. Obave se sve medicinske analize i trening se prilagodjava pojedincima. Necu ovde o sitnijim detaljima...

Onda sa tom decom raditi po ISTOM programu, na isti nacin i forsirati JEDAN nacin igre (Pod ovim "jedan nacin igre" podrazumevam "nas" nacin igre u svim formacijama 4:4:2, 4:5:1, i ostalo...).

Sta bi se time postiglo? Pre svega, postiglo bi se da su ti igraci medjusobno KOMPATABILNI! Ovo sto danas gledamo od nasih igraca je orkestar gde svako svira neku svoju melodiju...ali nikako istu. To je zato, sto su svi oni otisli iz Srbije kao nedovrseni igraci. U raznim inostranstvima su sazreli u odlicbe igrace i u najboljim klubovima, ali, medjusobno jako tesko funkcionisu jer se u razlicitim zemljama fudbal igra na drugi nacin. Pa meni je kao golmanu, kada sam otisao, svojevremeno, u Austriju, trebalo skoro 6 meseci da se naviknem na njihov nacin igre.

Zaboravih da napisem. Za trenere te dece bi trebalo uzeti mlade i ambiciozne trenere. Koji bi se ucili zajedno sa svojim igracima.

(Neko ce pitati: "A za koji ce klub igrati kada dostignu kvalitet". Odgovor je jednostavan: Na isti nacin na koji se biraju igraci na NBA draftu.)

Eh, ovo je bio neki moj san i znam da je jako tesko da ce se ikada ispuniti, ali dok postoje oni koji sanjaju dotle postoji nada!

  • mravinjak
    To vam je super dobra ideja. Milsim da su to bas uradili u Frnacuskoj a oni prekopirali Brazil. Iz take akadamije su potekli svi francuski reprezentativci, cak i Zidan je prosao bas tu skolu.
    Sad kako to uraditi u Srbiji///////?????
  • say_something
    Nema nama leba... Ideja je dobra, samo nema interasa fudbalski vrh da srpski fudbal ide napred
  • dojava
    za nas fudbal nazalost ce biti teski zadatak bilo kom sledecem treneru, a sto se tice ove ideje ona je veoma pametna ali kad to kod naseg mentaliteta nema....prvi odgovor nase selkcije ce biti..." ma sta ce nama to"....dok narod pljuje po nasim vrhunskim igracima prvom prilikom kad neko napravi neki kiks!....Vidic nije zasluzio da ga nasa nacija opljuje kao sto jesu nazalost, mozemo samo da sanjamo da opet imamo takvog igraca u selekciji...
    a to je tacno da nasi igraci nisu uigrani jedni sa drugima iz razloga sto nam fale ti treninzi zajednicki, a posto su optereceni fudbalom svojih klubova gde do sad igraju, mnogo je tesko i naci vreme da se igraci opterete nekom jacom verzijom treninga za naciju!....
    ali toliko potencijala ima u srbiji da bi se sa drugacijim planom i igrom moglo doci do jake ekipe, ali jedva cekam da vidim koji odgovor za katastrofu ce FSS da ponudi u novom izdanju?:)
    bice svasta....
  • AB77
    O istoj stvari sam i ja napisao i to ne jedan vec dva bloga "Srpski fudbal je umro"; ono sto mislim o celoj toj stvari je izneseno tamo

    Pozdrav :)

Prijavite se da biste objavili novi komentar