Koliko je poskupeo školski pribor + saveti za uštedu

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova

Zimski period je nešto opušteniji kada govorimo o školarcima i njihovim potrebama kada je školski pribor u pitanju. Međutim, to je ujedno period kada se određene stvari menjaju, dopunjuju, budući da je već jedno polugodište iza, pa se dosta toga i promenilo. S obzirom na situaciju koja se dešava u svetu i inflaciju koja prati to, ni školski pribor nije mnogo izostavljen kada govorimo o poskupljenjima. 

Određena poskupljenja su neprimetna, neosetna, međutim, neka su prilično velika. Bolja strana svega jeste što se roba koja bi najviše poskupela trenutno ne nalazi na aktivnoj potražnji tržišta, pa su cene ipak ostale u normali. Kako se kreću cene školskog pribora i kako se može uštedeti kada govorimo o svemu tome je glavna tema.

Najskuplje stvari sa spiska – udžbenici i ranac

Dve definitivno najskuplje sa spiska za opremanje školaraca jesu udžbenici i rančevi za školu. Ovo je osnov kada je školski pribor tema. Kompleti knjiga koštaju uglavnom od 12 ili 15 hiljada pa nagore, što su ujedno i najveća ulaganja za sve roditelje. Drugo veliko ulaganje jeste ranac. Cene rančeva uglavnom idu od 1000 dinara za one klasične, lošijeg kvaliteta, pa sve do 8000 ili 9000. Zamka se nalazi u ceni i tome šta je bolje pazariti.

Kada trenutak to dozvoljava, a često se određeni školski pribor u ovom periodu nalazi na sniženjima, i to baš rančevi jer sada nisu aktuelni, najpametnije je kupiti za narednu godinu. I to ciljano tražiti kvalitetniji ranac, sa anatomskim pojačanjem, dosta pregrada, nešto neutralnijeg izgleda. Ovakav ranac se onda ne koristi jednu godinu, već više njih, a često i tokom polovine školovanja. Kada se dobro izračunate, jedna ovakva kupovine utiče na očuvanje kućnog budžeta na duži period. 

Koje su cene školskog pribora?

I kada se završi kupovina krupnijih potrpština, na red u stvari dolazi pravi konkretni školski pribor. Tu spada zaista mnogo toga, od svezaka različitih formata, preko bloka za likovno, vežbanki, grafitnih olovaka, bojica, folmastera, boja za slikanje, lenjira, šestara, gumica, rezača za oštrenje, pernica... Spisak se u ovom delu samo uvećava.

I dok mnoge stvari sa spiska jesu pojedinačno pristupačne, kupljene u većoj količini i odjednom zahtevaju ozbiljno ulaganje. Prvi i osnovni savet jeste da školski pribor kupujete tokom cele godine. Ne samo u avgustu ili na raspustu između polugodišta. Cele godine je potrebno kupovati, jer se cele godine i koristi i troši. A kakve su cene?

Za školski pribor odjednom može ili mora da se odvoji i do 10 hiljada dinara. Ozbiljna suma koja govori u prilog tome da je najbolja opcija konstantne kupovine jedne ili dve sveske, olovke, kada god se nađete u prilici.

Cene svezaka su različite, za manje sveske A5 formata idu od 60 do 120 dinara uglavnom, dok se sveske A4 formata kreću od 80 do 450 i više dinara. U zavisnosti od njihove debljine i tvrdoće, grafitne olovke idu od 20-30 dinara, pa sve preko 100 dinara. Pernice su u ovom segmentu možda i najskuplje. Prazne pernice su od 600, 700 dinara pa naviše, dok se napunjene teško mogu pronaći ispod 1500 dinara. Zato je najbolja opcija iskoristiti period novogodišnjih i zimskih sniženja, te i školski pribor obnoviti i prinoviti po nižim cenama, a ujedno gledajte da ono šta se duže koristi bude boljeg kvaliteta kako se ne bi kupovalo svake školske godine. 

 


Komentarisanje je isključeno.