Saveti za uvek svež ukus jela

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova

 

Kulinarski specijaliteti kreiraju se sa ciljem da izazovu snažnu aromu zdravog ukusa i uživanje u svakom zalogaju. Veoma je značajno kombinovati prirodne sastojke, organske i namirnice koje će obezbediti organizmu potrebne vitamine, minerale i druge hranljive materije. Vešti kuvari i poslastičari znaju tajne čarobne kuhinje. 

Kako bi svako jelo, bilo slano ili slatko, uvek imalo svež ukus i blistav izgled, moguće je ispratiti određene svetske trendove i voditi računa o svakom detalju prilikom pripreme i serviranja obroka. Ono što je potrebno u startu jeste kvalitetani tiganji i drugo posuđe, pa tek onda unikatna receptura i pravila pripreme omiljenih delikatesa.

Uvek odaberite prirodne namirnice

Kada se priprema omiljeno jelo za bilo koji od tri obroka, značaj sastojaka, odnosno namirnica od kojih se kreira ukus veoma je veliki. Najvažnije je da sve bude sveže, čisto i oprano. Ukoliko se radi o pripremi grilovanog povrća na primer, najbolja opcija jeste odabrati sezonske vrste i sve što je dostupno u prehrambenim ili prodavnicama zdrave hrane, a da nije zamrznuto. Prirodno stanje obezbeđuje čitav spektar aroma – i svež izgled, intenzivan miris i neverovatan ukus. 

Isto važi i za voće, kao i za začine. Dok neki specijaliteti podrazumevaju upotrebu suvih začina, koji su unapred pripremljeni, drugima baš može biti čar ukoliko se dodaje sveža paprika, luk ili šargarepa. Namirnice su glavni izvor vitamina, pa je važno obratiti pažnju da budu u prirodnom obliku, jer će tada jelo imati svež i upečatljiv ukus, kao i potrebnu hranljivu vrednost.

Pripremite profesionalni tiganj

Iako su namirnice glavni resurs pripreme kvalitetnih kulinarskih užitaka, savremen, moderani i inovativan tiganj je sredstvo sa kojim upravo takvi ukusi i nastaju. S obzirom da se danas mogu pronaći različite varijante – plitki, poluduboki i duboki tiganj u okruglom ili kvadratnom obliku, maksimalno se prilagođavaju potrebnoj proceduri pripreme obroka, a sa aspekta očuvanja hranjljivih sastojaka. Već je poznato da su potpuno plitke vrste namenjene pripremi palačinaka, dok se u dubokim može čak i spremiti kuvano jelo. Napretkom tehničkih rešenja kreirani su i teflonski, modeli od granita, keramike, emajla i inoksa. Istovremeno, danas tiganj može da bude namenjen isključivo dinstanju, prženju, pečenju ili pripremi roštilja. Sa druge strane, postoje i multifunkcionalni modeli, koji se koriste u svim procedurama pripreme jela. 

Možda tako ne deluje, ali posuđe u kojem se jelo priprema je vrlo bitno za očuvanje ukusa, hranljivih sastojaka i eliminisanje viška masnoća. Tako, karakteristika koju ima savremen tiganj jeste upotreba minimalne količine ulja, čak prilikom određenih priprema može se u potpunosti i izostaviti. Profesionalni tiganj je otporan na visoke temperature, ravnomerno raspoređuje toplotu, sprečava lepljenje namirnica za podlogu i ima debelo, otporno dno. Na taj način se dobija zdrav obrok, sa očuvanim hranljivim vrednostima i izobilju vitamina i aroma, bez poteškoća prilikom pripreme. To što raduje veliki broj kupaca jesu odlične cene. 

Da bi se pripremio zdrav i svež obrok, potrebno je uvek obezbediti proverene, organske, odnosno prirodno uzgajane namirnice. Uz to, tiganj je danas univerzalan i nezaobilazan „saveznik“ u pripremi spektra zdravog ukusa i privlačnih aroma. Zadužen je za očuvanje ukusa i hranljivih sastojaka, a obezbeđuje jednostavnu pripremu specijaliteta na svim temperaturama i izvorima toplote.

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar