Postavljanje parketa - prava investicija za jednu generaciju

Kategorija: život
Tagovi: Parket, Kompozitni Parket

Odlučili ste se na postavljanje novog parketa u vašem domu i želite da sve prođe u najboljem redu? Spremni ste da izdvojite određeni budžet za materijal vrhunskog kvaliteta i opremu koja će vam biti neophodna prilikom takvog poduhvata? 

Pre svega, najvažnije od svega jeste da znate šta želite da postignete u vašem enterijeru i kakav će parket biti idealan za određeni prostor koji renovirate. Bilo da ste se odlučili za visokokvalitetni Grand Selection Origin kompozitni parket, klasični, lamelni, industrijski, višeslojni ili kant, važno je da znate na koji način se on najefikasnije postavlja i zašto je on odlična investicija na duge staze.

Evo koji su to sve neophodni koraci prilikom postavke parketa u vašem domu.

#1 Postavljanje parketa preko različitih podloga 

Pre nego što se upustite u avanturu postavke parketa preko različitih podloga, mnogi majstori savetuju da se parket otpakuje i ostavi da odstoji jedan dan pre nego što počne da se postavlja. Jako je važno da on ne bude direktno na betonu ili suncu.

U međuvremenu, ono što je od velike važnosti jeste da se proveri kakva je podloga na koju će ići novi parket, jer ona često može da bude presudna za kvalitet postavke. Univerzalno pravilo za svaku podlogu jeste da ona mora da bude suva, ravna, a da je njena maksimalno dozvoljena vlažnost 2%. 

Bez obzira na to da li parket postavljate na betonskoj, elastičnoj podnoj oblozi ili na podlogu od mermernih ili keramičkih pločica postoje neka univerzalna pravila koja morate ispoštovati. 

  • Bitno je da se prelazna lajsna uklupi sa nijansom parketnih dasaka i odgovarajućom bojom.

  • Postavljanje i obrada parketa zahteva kontinuitet gde je nedozvoljeno bilo kakvo prekidanje i zastoje. 

  • Izbegavajte različite nijanse drveta i vodite računa da tamne i svetle daske ne budu postavljene jedne pored drugih

#2 Najefikasniji način za adekvatnu postavku parket

 Kada ste ostavili parket da odstoji i obezbedili adekvatnu podlogu u enterijeru na kojoj će biti postavljen, sledeći korak jeste da odaberete najbolji i najefikasniji način same postavke. Počnite na sledeći način:

  • Pravac postavke prvog reda parketa odredite tako što ćete iskoristiti konac na ravnoj podlozi

  • Nakon što utvrdite pravac, premažite podlogu lepkom i krenite da postavljate parket, ali se potrudite da ga ne nanesete na čitavu površinu odjednom već postepeno 

  • vodite računa da on bude učvršćen klinovima, najmanje 1 cm odvojen od zida i da je zadnji komad parketa u prvom redu dobro spojen sa ostatkom. Za to možete iskoristiti čelični profil za nabijanje.

  • Vodite računa da ređanje drugog reda bude nastavljeno na ostatak prethodnog

  • Ne zaboravite da izbušite rupe za radijatore i da uklonite ostatke lepka sa parketa kako se ne bi osušio na njemu

  • Na samom kraju bitno je da dobro zakujete i zalepite ugaone letvice za zid. Neka ugaone letvice budu između 3,5 i 6 santimetara visine. 

Kako zaštiti nov parket u prostoriji od oštećenja

Nakon što ste postavili sve daske i ostavili da lepak sve upije, želećete da ga sačuvate što je duže moguće od potencijalnih oštećenja i ogrebotina. Ukoliko je parket kvalitetno postavljen, ishoblovan i prelakiran odličnim lakovima, najbolji način za održavanje jeste redovno brisanje i usisavanje.

Zato je najvažnije da birate odličan kvalitet parketa koji će biti adekvatno postavljen kako bi vaša investicija bila i više nego isplativa, a vaš dom uvek imao fenomenalan sjaj i lukuzni izgled doma.


Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
Poznavalac22
Istražuj, testiraj, odbaci/primeni = unapredi sebe.