Saveti za porodično krstarenje

Kategorija: Turizam
Tagovi: Krstarenje, Porodično Krstarenje, Putovanje

Krstarenja polako postaju veoma tražena vrsta putovanja, koja omogućavaju obilazak brojnih različitih mesta, kao što su udaljena svetska egzotična ostrva na primer. Pojedina mesta se i mogu obići samo kruzerom, pa ne čudi što ljudi sve više biraju krstarenja za svoj odmor.

Kada je u pitanju porodično krstarenje, nesumnjivo je da putovanje sa porodicom predstavlja pravu avanturu. Obično zahteva dane pripremanja i planiranja, pa koliko god da ste organizovani, putovanja sa decom mogu biti pravi izazov.

Međutim, i za porodično krstarenje postoji nekoliko trikova koji vam umnogome mogu olakšati i ulepšati svaki odmor. U nastavku teksta se nalaze saveti za krstarenje sa porodicom, pa se informišite i pripremite kako bi vam krstarenje proteklo u najboljem redu i ostalo u najlepšem sećanju.

Birajte porodične pakete sa popustima

U zavisnosti od toga kakav paket izaberete, postojaće minimalna starosna granica za sam pristup na brod, zato je idealno unapred naglasiti šta tražite, te i birati samo pakete koji odgovaraju svim vašim potrebama.

Na većini kruzera, starosna granica počinje od šest meseci, jer su novorođene bebe sklone tome da negativno reaguju na kruzer i odmor na vodi. Imajte na umu da deca mogu da pristupe i standardnim krstarenjima, stoga krstarenje birajte na osnovu toga gde želite da putujete i koje destinacije želite da obiđete.

Iako klasična letovanja u hotelima ili privatnom smeštaju deci daju određeni popust, krstarenja nisu sklona tome. Uprkos tome, ukoliko redovno pratite brojne promocije, možete pronaći pakete za porodice sa popustom, te vas porodično krstarenje može izaći povoljnije.

Vrlo često svaki treći ili četvrti putnik u jednoj grupi dobija popust, pa možete to iskoristiti i podeliti popust na sve članove porodice. Takođe, ukoliko su deca mala, možete se opredeliti za to da spavaju u jednoj sobi i na taj način uštedeti novac.

Iako deca neretko nemaju popuste na celokupan aranžman, imaju na hranu i sam sadržaj na brodu. Bebe i manja deca dobijaju hranu potpuno besplatno, dok nešto starija deca dobijaju specijalitete dana po sniženoj ceni. Starosna granica i veličina popusta se razlikuju od kruzera do kruzera.

Jedna kabina za sve članove porodice

Standardne sobe su idealne za dve osobe, ali i tročlana porodica može da se smesti u jednu kabinu bez problema, pa ukoliko putujete sami sa dvoje dece ili putujete sa supružnikom i jednim detetom, izaberite jednu sobu. Svakako ćete samo malo vremena provesti u kabini, a možete uštedeti novac.

Jedna kabina ima dovoljno mesta i za porodicu od četiri člana, ali u tom slučaju će biti mnogo manje prostora za odlaganje. Različita krstarenja nude različite ponude kada je smeštaj u pitanju, stoga izaberite onaj koji vam najviše odgovara prema svim kriterijumima.

Tražite kruzere koji nude brojan sadržaj za decu

Za porodično krstarenje je najbolje pronaći onaj kruzer koji se predstavlja i kao porodični kruzer, jer on nudi sadržaj pogodan i za decu, kao što sobe sa motivima iz njihovih omiljenih crtanih filmova na primer.

Ali ne brinite, jer i ukoliko ne pronađete krstarenje koje je ujedno i porodičnog tipa, i kruzeri sa standardnom ponudom imaju sadržaj koji bi deci mogao biti zanimljiv. Reč je o bazenima i mini akva parkovima, kao i različitim zanimljivim igrama u vodi.

Takođe, kruzeri nude brojne sportske aktivnosti koje podrazumevaju različite sportove. Ono što je zanimljivo i roditeljima, ali i deci, svakako su časovi plesa koji se organizuju na skoro svakom kruzeru, te je sigurno da za bilo koju ponudu da se odlučite, sigurno vam neće biti dosadno.

Mnogi kruzeri imaju dečije prostorije i klubove koji su namenjeni isključivo deci i druženju. Njih odlikuje zanimljiv sadržaj i animator, odnosno realizator i vodič programa. Tu se deca mogu upoznati sa sportom, kuvanjem, razviti neki svoj talenat, takmičiti se i nesumnjivo mnogo naučiti i zabaviti se.

Obratite pažnju na neprikladan sadržaj za decu

Kako kruzeri nastoje da pruže potpuni ugođaj i komfor svim svojim putnicima, na svakom kruzeru postoji i sadržaj koji nije isuviše prikladan za decu. Zbog toga, roditeljima se savetuje da odmah po ukrcavanju saznaju gde su noćni klubovi, barovi, kazina i objekti slični njima koji nisu pogodni za decu, pogotovo ne noću.

Sadržaj koji nije prikladan za decu će imati jasan znak, koji će biti postavljen na vidljivom mestu. Ono što nije namenjeno deci je u najvećem broju slučajeva aktuelno noću, kada većina mališana spava, stoga ne bi trebalo da bude teško organizovati se oko toga.

Roditeljima male dece se savetuje da se, ukoliko njihova kabina ima televizor, informišu o programu za decu, kako bi mališani imali priliku da uživaju u crtaćima i dečijim filmovima, bez mogućnosti da nalete na neke kanale koji nisu pogodni za njih.

Bukirajte porodične organizovane ekskurzije

Većina tura u lukama je prikladna za porodice, te se raspitajte o organizovanim ekskurzijama i mogućim popustima koji se neretko daju većim grupama i deci mlađoj od tri godine. Uglavnom je sve što obuhvataju obilasci na kopnu ili nekom svetskom ostrvu koje je deo ture namenjeno i deci, bilo da je reč o posetama muzeja, sportovima na plaži ili sunčanju na obali.

Ukoliko vaša ekskurzija uključuje i vožnju autobusom, a vrlo je verovatno da uključuje, raspitajte se o popustima koje deca imaju u prevozu. U većini slučajeva, ako hoćete da držite dete u krilima, mesto u autobusu mu neće biti naplaćeno.

 

Kako biste bili spremni za prvo krstarenje, pre svakog porodičnog putovanja, pa tako i kada je u pitanju porodično krstarenja, plan puta i ponašanja na putu je ono što svaka porodica mora da ima, pogotovo ako su deca mala. Uz jasna objašnjenja šta smeju, a šta ne da rade, deca će znati kako da se ponašaju na kruzeru, pa će vam porodično krstarenje nesumnjivo ostati veoma lepa uspomena koje ćete se rado sećati.

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
Poznavalac22
Istražuj, testiraj, odbaci/primeni = unapredi sebe.