Bolesti zavisnosti-rečnik pojmova

Kategorija: Glavna
Tagovi: Narkomanija, Zavisnost, Droga, Bolest
3 komentara

 

Psiho-aktivna supstanca je svaka materija koja kad se unese u organizam može da izmeni jednu ili više njegovih psihičkih funkcija.

Bolesti zavisnosti su bolesti kod kojih postoje psihička i/ ili fizička zavisnost nastala kao posledica ponovnog i čestog uzimanja psihoaktivnih supstanci.

Psihička zavisnost se razvija kod svih oblika zloupotrebe droga; usled čestog unošenja droge u organizam i njenog dejstva na psihu čoveka dolazi do prilagođavanja i navikavanja na osećaje koje droga izaziva što dovodi do velike želje za ponovnim uzimanjem. Postoji neodoljiva sklonost ka uzimanju droga kao i znaci psihičke lagodnosti pri uzimanju supstance.

Fizička zavisnost se ne razvija kod svih droga. To je stanje organizma koje nastaje usled prilagođavanja na stalno prisustvo droge, tako da ona postaje sastavni deo rada ćelije. Na ovaj način ćelija zavisi od prisustva droge i njen nedostatak dovodi do velikih poremećaja u radu nivoa opstanka te ćelije.

Zavisnik je osoba koja zlouptrebljava psihoaktivne supstance.

Apstinencijalni sindrom je skup znakova koji nastaju usled prekida unošenja droge koja izaziva fizičku zavisnost. Ispoljeni znaci koji se vide u ovoj krizi su jako izraženi i dramatični što odgovara stepenu ugroženosti života.

Tolerancija je pojava da se istom količinom droge ne mogu postići isti, raniji efekti jer je došlo do prilagođavanja organizma na prisustvo droge. Dolazi do povećanja doze radi postizanja istog efekta.

  • DZEKSON
    Dobro je pisati o ovome,velika je to posast medju nasom omladinom.
  • Prevent
    Da,u pravu ste.Bice jos tekstova,pratite nas,a ako vas neka tema posebno interesuje slobodno nam posaljite pitanja.
  • AnArt
    Usaglasavam se sa vama... Smatram da je i bazicno znanje iz ove oblasti u opstoj populaciji prilicno nisko. Trebalo bi vise pricati o tome. Iskreno, mislim da je to znacajnije od ucenja napamet kog je datuma tamo neka Jugoslavija nastala. Puno pozdrava! :)

Prijavite se da biste objavili novi komentar