Bolje sprečiti nego lečiti

Kategorija: Glavna
Tagovi: Prevent, Kondom, Hiv, Prevencija, Exit, Testiranje
7 komentara

 Koliko puta u životu ste kupili kondome? Da li vas je bilo sramota da ih kupite? Možda ste ih nekad dobili, a možda i odbili. Primarna prevencija predstavlja akcije koje se preduzimaju kako bi se sprečila pojava uslova koji rezultiraju bolestima ili socijalnim problemimam. S toga ova izreka "bolje sprečiti nego lečiti" odnosi se upravo na primarnu prevenciju.

            Mi nekoliko puta godišnje  imamo akcije u kojima delimo besplatne kondome i promovišemo upotrebu kondoma kao način zaštite od polno prenosivih infekcija. Dva do tri puta godišnje radimo i dobrovoljno i poverljivo savetovanje i testiranje na HIV.  Ovo testiranje inače može da se obavi u svakom Zavodu za zaštitu zdravlja u Srbiji i to besplatno i anonimno. Ukoliko ste bili u riziku ne živite u neznanju, sa HIV-om se živi, ali bez njega je bolje.

           

            Poenta ove priče je da iako smo podelili ukupno 50 000 kondoma u toku četiri dana trajanja Exit festivala i imali 38 testiranja na HIV (koje je rađeno u kampu), mnogi ljudi koji su prošli pored nas odbili su da uzmu kondome iz nekog razloga. Neki se stide, nekima ne treba, neki su nas gledali kao da smo radioaktivni, a bilo je i onih kojima smo samo izmamili osmeh na umornim licima svojim natpisom: Free condoms, ali nisu želeli da pričaju sa nama.

           

            Preporučujemo da koristite kondome, kupujte ih u apoteci, proverite rok trajanja i da li su elektronski testirani. Kondomi nisu toliko skupi koliko može da vas košta saniranje posledica zbog neupotrebe.

 

            A ako nas negde sretnete, slobodno nam pridjite. 


  • Majakovski
    e,ja bi uzeo pa taman kad bi ih u uši sebi gurao
  • variolavera
    ja do skoro nisam znala ni kakvih sve ima:))) a jel, jeste li dijelili i lubrikante uz te kondome?:)))
  • Majakovski
    ima li onih sa likom Mikey Mouse-a ?
  • variolavera
    ja nisam vidjela, kazu ne postoji!
  • Vaggabundo
    Postoji ... samo su "custom made" ((: ...
  • Grlobolja
    Ovo je predivan tekst - za moju decu. Ja, nekako, verujem muzu a sama ga ne varam, tako da... Nesto mi prezervativi nisu na prvom mestu po pitanju zastite. Cak ni oni sa likom Miki Mausa :)
  • Prevent
    Lubrikante nismo delili,ovi su vec sa lubrikantima.

Prijavite se da biste objavili novi komentar