Saša milivojev: dečak iz Žute kuće; olga stojanović: kontro-verzija i per-verzija

Kategorija: Glavna
Tagovi: Саша Миливојев, Olga Stojanović, Жута Кућа
3 komentara

 

Saša Milivojev

DEČAK IZ ŽUTE KUĆE

Žanr: ROMAN (ispovest svedoka kao akademska referenca)

AUTORSKO IZDANjE

Broj strana: 286

ISBN: 978-86-914737-0-9

Porudžbine šaljite u inboks Fejsbuk profila:

Dečak iz Žute kuće

Cena: 500 dinara + PTT

 

18+ Ne preporučuje se maloletnim i psihički osetljivim osobama

      "DEČAK IZ ŽUTE KUĆE je najšokantniji roman ikada objavljen u svetu, autobiografska ispovest posle koje čovečanstvo nikada više neće biti isto. U autorskom posredništvu Saše Milivojeva Dečak svedok priča o užasima koje je kao dvanaestogodišnjak preživeo u svojoj zemlji: O Žutoj kući i logorima, o kidnapovanim civilima, o ispijanju njihove krvi i krijumčarenju njihovih organa, o ratnim zločinima i najbrutalnijim ubistvima, o silovanju, patnjama, etničkim čišćenjima, genocidu, tajnim grobnicama... Roman Dečak iz Žute kuće, građen na nekoliko narativnih nivoa, istovremeno otkriva podvale u bliskoj i aktuelnoj istoriji, razrešava političke nedoumice. O integracijama, očuvanju teritorijalnog integriteta i identiteta jedne suverene zemlje. O kriminalu i korupciji, o stradanjima političkih neistomišljenika pod velom demokratije, o terorističkim strategijama i ekspanziji globalnog džihada. Spoj epskog, lirskog, pripovedačkog, dramskog i novinarskog. O bombarrovanju i razaranju genetskog koda. O Prijateljskim izdajama, lažima, kriminalcima, sektašima, lažnim identitetima, psihijatrijskim slučajevima, o narkomaniji, prostituciji, pedofiliji, nekrofiliji, o najnižim delovima ljudskog bića i najuzvišenijoj umetnosti. O mržnji i ljubavi, prevazilaženju gneva, o miru, pomirenju, globalnoj ljubavi i toleranciji, priča junak anđeoske lepote i izuzetnog talenta, širokog obrazovanja i očaravajućeg nastupa..."

 

Sadržaj romana:

ČAŠA KRVI

Kidnapovanje, Kasapljenje i dranje kože, Spaljivanje beba i sveštenika, Silovanje u zatvoru, Operaciona sala Žute kuće

BEKSTVO

Medicinska sestra, Ibrahim Božiji poslanik, Napušena ujna

VUČJI TRAG

Bunar Bez dna, Gnjila ljudska creva, Podrška džihadista i Zapada, Bratski zločini, Razaranje genetskog koda, Beda, jad i čemer, Bubrezi na dve strane sveta, 

KOSMIČKA MAMA

Juhu čokoladice kao karmički dug, Dečak iz Žute kuće - Princ na belom konju, Božije suze u ledenom Hadu, Deda Sera i Baba Sera, Nije mama nego bolna Rana!, Estradni ološ i jebeni nacionalista, 

LIKVIDATORI

Ibrahimova glava u lokvi krvi, Utrnuće u Istanbulu, Ljubav ispod čadora 

 

 

 

 

 

 

Olga Stojanović: KONTRO-VERZIJA I PER-VERZIJA

 

O Dečaku iz Žute kuće

 

          Kontroverzni mladi pisac Saša Milivojev, prokaženi kolumnista i čovek u akribičkom usponu, bez obzira na ispovedne padove, između ostalih i autor knjige „Ljubavni RecePat“, koji – kako epska narodna pesma nalaže – „Drži lijevu u desnici ruci“ - autor Milivojev alias DEČAK IZ ŽUTE KUĆE  svojim se romanom javlja u trenutku koji nadilazi i sam fenomen publicističke aktuelnosti.

          Ovim šokantnim naslovom i sledstvenim mu sadržajem, koji je podcrtano Fiction a ne Faction, autor se drskošću, koja se mora isplatiti, zahvaljuje decentno jednoj vremešnoj Gospođi, Umesto predgovora... Ni teško ni lako nije naslutiti niti ustvrditi da je Gospođa likom i delom nekad prva srpska neprijateljica, a sada moguće prva srpska prijateljica, preplanula i muškobanjasta Karla Del Ponte, kako bi se u žargonu reklo: „Kurata riba“!

          Elegancijom doista neobuzdanog, a pokadšto artikulaciji nepristupačnog dara, Milivojev se u ispovesti DEČAKA IZ ŽUTE KUĆE javlja i kao veoma vešt majstor dijaloga, gde se postiže ono što se retko sreće i u velikoj literaturi: POTRESNOST. Samo likovno rešenje korica je jednako brutalno kao i celokupan sadržaj knjige, ali je sve skupa stilski čisto, sa svojevrsnom arapskom akribijom koja piscu nije strana, a čitaocu, možda, postaje i bliska!

          Knjiga Saše Milivojeva je u neku ruku aktuelna i saobražena vremenu u kome živimo, i zbog svog „zlostavljačkog karaktera“, jer gađa u metu koju je u slobodnom izražavanju teško i izreći (umetnička forma), koliko ju je god lako medijski eksplicirati. Milivojev se opredelio za ovaj prvi teži posao, rizikujući u prvom licu jednine i život i smrt i vaskrsnuće i pad, igrajući obe uloge istovremeno: i ulogu žrtve i ulogu zlostavljača, ali u sopstvenoj poetici.

          Ova bi knjiga morala imati adekvatan odjek, makar u alternativnoj kulturnoj javnosti, jer smo za mejnstrim već odbacili Faction. I još valja reći da je mladi autor nekom bezumnom smelošću pretekao i zvaničnike koji će u nekom entom milenijumu ustanoviti dokumentarnost ovog slučaja, zapravo predupredio je njihovu mekoputnu malaksalost i korumpiranu smelost.

          Štivo ne podleže književnoj ili pedanterijskoj kritici, već samo pohvalama za sam čin koji se iznimno samo ovom autoru nije oteo trenutkom obelodanjivanja. Neka je i PER-VERZIJA I KONTRO-VERZIJA, ali je svakako plemenita koliko i brutalna sub-verzija svakog odlaganja i zakidanja na meri. Mera Saše Milivojeva je jako kilo teksta, i sto grama gratis.

 

 

  • Dzoli
    Decak u Zutoj Kuci.Moglo bi zvucati kao knjiga za decu.Nisam je citala..ali svakako kad procitah ukratko sadrzaj nametnulo mi se pitanje..
    Kako pisac u sebi pomiri pesnika(sto je Sasa ,ako bi mene neko pitao mnogi bolji nego pisac proze)i pisca ovakvog horora...
  • Ivy_Poison
    Uh,mislim da spadam u onu grupu kojima nije preporucljivo da procitaju roman,nemam bas zeludac za sve to,ali svaka cast tebi, tako mlad i tako uspesan,samo napred.

Prijavite se da biste objavili novi komentar
sasamilivojev
SERBIA
Саша Миливојев - Saša Milivojev - ساشا ميليفويف