Mladost

Kategorija: Glavna
Tagovi: Zivot
11 komentara

Hotel  „Mladost” na Miljakovcu, godina skoro osamdeseta. 

Muzika trešti po dobro poznatim notama starijeg bračnog para sa harmonikama. Tu smo svako veče. Ponekad nekoliko puta u toku dana svratimo na flipere i koju ruku *šlage, ne bi li ako smo srećni skupili dovoljno za muziku i večernji izlaz . Tad sa devojkom ili bez nje namršteni ušetamo u zadimljenu salu ljuljajući ramenima svoje prve sakoe na preklop. Najpre gledamo gde će mo i sa kim sesti jer to je tako značajno i prestižno. 

‘Debeli ,’naš  idejni vođa, mangup na najjačem glasu u kraju sedi na čelu stola rezervisanog za ‘domaće’  posetioce odmah desno kad se uđe, sa leđima do zida.

Do njega je ‘Kreza’ njemu sličan pajtos, koji tek je što izašao iz *tvorza. Šapuću  jedan drugom na uvo, praveći novu kombinaciju i proslavljajući privremenu‘slobodu.’ 

Vojnik iz pajser brigade’ voždovačkog klana retko svraća  a inače bi mogao da bira mesto koje hoće u kafani!

 Sa njima sedi od pre nekoliko dana punoletni simpatičan momak. Omiljen je kod starijih mangupa i vešto ih oponaša . Već se nametnuo i ustalio svoje mesto u društvu i ‘šacuje’ pridošle ’ribe’, koje su po prvi put došle to veče da slušaju lokalnog pevača iz kraja. I te kako je bitno ko gde i sa kim sedi zbog renomea ali još nije tako opasno po život.

Zašto bi bilo?

To pitanje se ne postavlja dok svi u horu u kafani pevaju sa podignutim rukama u vis. 
-Što je tužna tako ova noć! 
A još ne znamo zašto je i koliko je stvarno tužna jer se priča po gradu da je kod nas urnebesno veselo svako veče. Često između stolova pred fajront zatalasa pijano kolo okićeno napuderisanim lepojkama koje ponosno i u ritmu treskaju svoje grudi.

 Tu je i elegantni mladić koji ima  više  robijaškog  staža od dana provedenih na slobodi . Išaran je tetovažama ko’ Politikin zabavnik, stalno ide sa lopovima  jer im je ‘talija’, pravi ‘zid’ ponekad a štimung uvek a ne zna šibicu da ukrade kako kažu zlobnici. On namiguje pevaljki i naručuje pesmu za pesmom za dobrodošlicu svojim produktivnim ortacima koji svakodnevno rade na *liniji.

Za razliku od njega svetskom slavom ovenčan džeparoš sa ožiljcima po licu i opreznim pogledom i te kako zna svoj posao i često sedi sam za svojim stolom. Tako pesma kaže i tako on hoće to veče dok se smeška pevaču koja peva gledajući u njega jer i umetnik  dobro zna gde je lova. Šampanjcem u kofi  na svom stolu, šalje nam poruku da je ‘pun ko brod. ‘ 

Petu stolicu na vreme je privukao kratko ošišani tip, kasnije prozvan  ‘Bravica’ jer su mu specijalnost *vale. Buckasti, razroki konobar mu pridodaje ‘pola od stola’ da se šef sale ne bi ljutio što navodno narušavamo imidž prestižne kafane . Šuška se da je većina osoblja po kazni strogog direktorijuma preduzeća ‘Stadion.’

Nailaze redovno i ovi mlađi posetioci sa crnim jaknama i zadignutim kragnama pa prođu do pola sale u nadi da ima slobodnih stolova i za njih. Jednom već visi skoro neupotrebljiva leva ruka povređena u nekoj zabelskoj tuči a namrgođeni brat mu gleda okolo tražeći razlog sa kim da se potuče. Za njima njihov verni pajtos a moj problematični komšija .

Ambiciozni, hrabar bivši juniorski bokserski talenat za posebnim stolom sa svojom *klapom . Oseća se da je dečko koji obećava a i videlo kad je ciglom gađao neprikosnovenog kralja podzemlja ispred restorana. Svi su oni odavno na oku  strogih inspektora mračnih pogleda i crnih mantila koji uvek iznenada ulaze u najveću gužvu sa par žandara pride u akciji zvanoj racija! 
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]--> 

                                                         

                                            .   .   .

 

 

Mlađani komšija  je prvi dobio metak upozorenja za sve po sred grudi u pucnjavi sa momcima iz rivalske bande ‘Braće Jerković.’ 
-Bilo je baš kao u filmu sa Žan Pol Belmondom i Delonom, 
kako je posle pričao! Dva dana posle toga radio je sklekove u bolnici da dokaže i pokaže da mu metak ne može skoro ništa. Baš kada se prvi ranjeni regrut iz ulice vratio iz vojske bez desne šake. 
Krenulo je. 

To veče dok je pevao i ‘šarao’ sa devojkama nije mogao da zna tad punoletni, dopadljivi momak da će biti ubijen nekih deset godina posle te večeri i to greškom. Došavši u neku drugu kafanu pridružio se poznanicima i seo slučajno na mesto čoveka  koji je trenutak pre toga otišao u toalet a koji je u stvari bio meta ubice! Maler! 

Iako mu se poslovni san ostvario i postao  vlasnik lanca kockarnica, ‘ambiciozni’ nije slutio da će biti profesionalno izrešetan od strane plaćenog ubice zbog nelojalne konkurencije.  Baš se vraćao to veče sa randevua iz stana poznate lepe sportiskinje. 
<!--[if !supportLineBreakNewLine]-->
<!--[endif]-->

 ‘Robija’ nije pretpostavljao da će se predozirati iako je delovao srećno posle ženidbe sa pevačicom dok je  bivšeg ‘vojnika’ neizvesnost hazardnog *barbut a odvela na iglu a ona ga ubrzo upoznala sa modernom bolešću sidom. Ekspresno je iz korpulentne ‘super teške’ kategorije prešao u najlakšu ‘muva.’ 

Da umiru od srčke samo tamo neki drugi mislio je ‘Kreza’ dok je obilazio sve kockarnice u gradu ne dočekavši da stavi i proba već urađene nove porculanske zube. 

Ne bi verovali burazeri da će oboje dobiti po metak i to prvi u Zemunu a drugi čak u Italiji između dve ‘full kontakt ‘borbe, da im je to neko predvideo gledajući u karte. 

-Spasili su se. 
Kaže mi za svoju kćerku i bivšu ženu koje su u Nemačkoj, ‘kratko ošišani’ u trenucima iskrenosti kad na slobodi sedi u kockarnici dve stanice od Mladosti. 
Zna da je za njega kasno.

 

O ‘mladosti’, šta si ti još znala dok si se sa nama nehajno igrala? 
Dok si sa nama zajedno varljivo pevala a nisi iskreno pričala? 

 

  • mila1955
    Pa jako je tesko dati dobar komentar na ovu temu.Neznam i nepoznajem kafanski zivot uopste.Ja mislim i verujem da covek nemoze da pobegne od sudbine,iako ljudi kazu da mi sami gradimo svoju sudbinu.???
  • mila1955
    Tajka,razmisljam o ovome i stvarno ima se dokaz.
    Eto vi ste odlazili u kafane ,kao i mnogo drugih mladica,i hvala Bogu vama se nije nista lose desilo.
    Znaci pamet u glavu,nebaviti se prljavim poslovima pa onda nadajmo se da je i sudbina na nasoj strani.
  • mila1955
    Cula sam lose price o kafanama.
    A nikad nisam ni pomislila dali su sve kafane lose ili samo pojedine?
    Lepo je znati sve u zivotu.
    Pozz:))
  • mila1955
    Tajka:)Sta je to Flipere i isto neznam sta je to *slage,dali je to neka vrsta igre ili neka kocka?
    Pozz:)
  • tajka
    *automat za igru
    *kockarska igra brojevima na novčanicama
  • mila1955
    Hvala Tajka:) Eto sad znam nesto vise.
    Ha ha ha ma necu ja da idem da igram,ali bar znam kad neko prica o cemu je rec.
    Hvala Tajka:))))))))))))
  • mila1955
    Razmisljam,(nemam pametnija posla pa razmisljam o Krezi),e bas je baksuzan,da nije imao prilike da bar oproba i vidi kako su mu lepi ti vestacki zubi,od porcelana ?
    Eto sudbina mu bese da umre,tj da ga smaknu.
  • mila1955
    Pa covek stvarno treba da bira drustvo.
    Jadni-mladic seo na tudje mesto,bas da bude meta za placenog ubicu. Zalosno.A mozda nije ni bio bandit?
  • tajka
    Pa nije sigurno.Kao sto priča kaže , lokalni švalerčić.
  • mila1955
    E pa to je vec druga stvar,i stvarno jako opasna stvar.Pa kako nije naucio,nasalitise je jedna stvar i niko ga nebi ubio zbog sale, a ici do kraja ooopa bato,neoprastaju svi,a plus bolest koja moze da se zaradi...i to vecita, koja ubija sporije -samo za vrlo kratko zadovoljstvo.
  • mila1955
    Boze-Boze,zar u 21 veku gde svako zna za te silne bolesti -mislim seksualne bolesti,narod opet mora tako nepromisljeno da imaljubavnicu ili ljubavnika?
    Interesuje me dali narod koji zivi svoj zivot tako ,razmislja sta je vaznije:Dali zdravlje ili par minuta zadovoljstva?????

Prijavite se da biste objavili novi komentar