Uskres

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova
14 komentara

A za Uskres istrčavamo napolje sa omiljenim jajem u ruci koje je već odnelo  nekoliko pobeda u kućnom predtakmičarskom ‘tucanju.’ Tamo na ulici pored bagremova već stoje desetak dečaka i poneka devojčica odmeravajući snagu svojih skuvanih i ofarbanih jaja. Tragedija je ako ti polome jaje sa sličicom ali imaš pravo na revanš pa se okreće druga oblija strana jaja. Podmetnuo sam im jednom drveno jaje koje su mi dali neki tatini drugovi u kući taj dan. Drugari kao fol znaju za jadac pa ga merkaju, na zub kuckaju i pošto je proslo kontrolu najviše zbog optimalne temperature kako stručno procenjuju kucnu se  i odmah razočaraju. Pa mi smo ga u kući namerno zagrejali da bi još više ličilo na pravo. Pošto sam već polupao nekoliko jaja a Loki posumnjao u mene, podmetnuli su oni meni sad drveno jaje. Kucnuli smo se nekoliko puta jako i ništa se nije desilo. Tako su me provalili i oduzeli za kaznu jedno od nekoliko zdravih jaja iz džepa koje sam čuvao za rezervu. Ulična pravila se strogo poštuju pa se nisam mnogo bunio ali me zabavljao saznanje da nisam bio jedini sa drvenim jajem. Kome ‘slupaš’ jaje onda mu ga uzmeš i pojedeš samo žumanac a belanac baciš ako si već sit. Ili obratno ako ti se tako više sviđa ili ako tako sam proglasiš pre svih da treba i da je tako pravilo od sada. Bilo je u igri raznih guščijih i pačijih jaja koja su se tucala samo u svojoj konkurenciji a ne sa običnim kokošijim.  Oni sa vrlo malim provokativnim jajima od kikireza pristajali su da odmeravaju čvrstinu ljuske sa običnim kokošijim i za čudo pobeđivali. Čitav pločnik je bio prosut sa raznobojnim ljuskama a naši stomaci prepuni pa smo opet žedni žurili na česmu da se napijemo hladne vode. 

  • jagodica
    Ovde je vise obicaj da se deca raduju cokoladnim jajima i marshmallow jajima..koje sa sakriju u batsi pa ih traze.E ne mzoe kod mene prvo dodju klinci iz komsiluka pa svi zajeno farbamo saramo,mazemo kuvana jaja..pa ih ja posle sakrijem..i drugi dan dodju da traze.Njima se to jako svidja.A 'tucanje' i da ne govorim sa kojim ushicenejm su to ovdasnja deca prihvatila;)
  • Mila-Muncan-Krstic
    Hi Tajka:)hvala puno.Bili su to divni dani!
    Isti obicaj je bio i u mom kraju-samo sto u kuci smo i mi curice kucale jaja as familijom,a na ulici su to cinili samo muskarci a mi smo navijale.
    A isto bilo je i koje drveno jaje.Isto tako ima neke vrste pomkin ili neznam sta je to ali to raste iz tarabe i lici na jaje ,i takve je velicine i to je mnogo jako,pa se to isto ofarba i eto kao pravo ,ali mnogo jako jaje,tako da su neki imali to. Ali to je mnogo lakse pa pre farbana se nesto lepilo na to da bi bilo teze.A bese to divni dani.Drugi dan uskrsa se islo na groblje.To je bilo kao da se ide na izlet.Nosilo se meso,kolaci i alkohol.Sirotinja je dolazila da se najede i da popije i to je kao pokojnima zadusu. //
  • Mila-Muncan-Krstic
    // Stare babe bi kukale plakale ,nije im bilo lako,izgubile su neku dragu osobu iz familije.Mi deca bi obilazili i citali spomenike.A onda kad pop obavi te molitve,znalo se:musko i zensko brzo trce prema izlazu i sone strane ograde pocinje shou-kucanje sa jajima opet.Lepi nasi obicaji.Drago mi je da jos neko zna za njih.I zato hvala ti tajka da si se setio da ovo podelis sa nama. pozz.I srecan uskrs prvenstveno tebi i tvojoj familiji, a zatim svakom ko ga slavi.
  • Mila-Muncan-Krstic
    Jagodice:)Ja sam ranije zivela u SYDNEY i tamo sam uvek za Uskrs farbala jaja. Medjutim ovde gde zivim nema nasih radnji i nema boje za jaja.Tako da i ne farbam jaja.Kupimo cokoladna jaja i zeke.Deci nesmeta,ovo dvoje malih unucad i neznaju ,nase obicaje, a ovaj veci unuk nesmeta mu -on je vise kao Ausralian.Ovde nemam bas nijednu familiju od nasih.
    Inace dok su moja deca bila mala ,ja sam uvek farbala jaja. Pomagala su mi deca i oni su to voleli a i meni je bilo zadovoljstvo.
    Prvo bi otisle moja cerkica i ja da naberemo cvecei neko lepo lisce. A onda bi to stavile na jaje i preko toga navukli nailon carapu i vezali pa tek onda farbali.Kad su ofarbana i malo se prohlade skidamo carapu i cvet i tada premazemo jaje da se lepo sija .Ma to je stvarno divota. Imam divnih slika iz ranijih dana sa puno farbanih jaja zao mi je da to neumem da postavim ovde.Ja tek ucim na kom.
    Jagodice srecan Uskrs tebi i tvojoj familiji.
    PS.dali je ona mala lutkica tvoja cerkica?
  • jagodica
    Jeste ,to je moja Princeza,,,jos malko pa 3:)
    Ni kod nas nema farbi..srecom od mame naucih sve tehnike ...lisce,lukovina i sl.A i ovde na kuvaru bas skoro ono sa slikicama sa salveta..to je tako jednostavno a divno;)
    p.s. Mila andji nekog ko se malko razume..veruj nije uopste tesko postaviti slike..zacas ces nauciti:)Ako zelis poslacu ti ono korak po korak instrukcije ali prvo ti sliek moraju biti na kompu ..negde;)Pozdrav i Sretan Uskrs i tebi:)
  • Mila-Muncan-Krstic
    O Jagodice mala je stvarno sladka i izgleda puno velika za 3god.Neka je ziva i zdrava,znam da ce imati lepo detinstvo pored tebe, a joj zelim punosrece i uspeha u zivotu-a isto tako i mami pored nje.
    Jagodice hvala puno za pomoc,imam ovde samo treba uhvatiti malo slobodnog vremena i dobre volje.
    Jagodiceja imam dva pitanja,napisacu ih ovde, ako zelite da mi odgovorite u tajnosti znate sigurno vise nego ja a to je da mi mozete pisati,to ima na moj profil.
    -Prvo pitanje je: Dali dozvoljavate da vas ivrstam kao moj prijatelj.Vidim da ste pametna osoba,zelim da citam vase stvari(nesto nerazumempa topreskocim)i tako lakse mogu da vas pronadjem medju svojim prijateljima?
    I druga je volela bi da znam gde zivite?
    Ja zivim u Australiju.Srdacan pozdrav:)
  • Mila-Muncan-Krstic
    Hi Tajka:)Danas je ovde drugi dan Uskrsa,pa eto tako razmisljajuci o Vasem blogu,kako me je divno podsetio na decje dane,i doneo veliko raspolozenje u meni.Pa eto tako razmisljam o svemu.I bas povodom tog razmisljanja imam jedno jako vazno pitanje da pitam.Pa kazu ko pita taj ne skita.Ovo pitanje je malo nezgodno,ali verujem da ce biti vrlo interesantno za svakog da cuje.Nadam se i molim Vas da se ne nadjete uvredjeni zbog ovog pitanja.Ako nezelite da odgovorite-pa-mozete reci jednostavno da se nesecate.Sto mozda bi neko prihvatio,a ja nebi,pa kako se ja secam cak za Gorski Vijenac ,mislim da ovo je suvise veliko za komentar,pa moram u dva.//
  • Mila-Muncan-Krstic
    //Ok.Mislim da je vreme da predjemo na glavnu stvar.Upozoravam nezgodno pitanje!Ali sobzirom da ste Vi tada bili dete mislim da bi mogli da odgovorite. Verujem da ste sa drvenim jajetom polupali i osvojili puno tudjih jaja,isto tako verujem da ste i pojeli puno jaja-e sad smo dosli do glavne teme.Interesuje me(verujem da bi i drugi voleli to da cuju) kako je Vas stomak podneo te silne gasove?Hahaha i kako ste se stvarno osecali?hahaha i kako ste se namucili da uradite namba 2 ?hahaha,recite nam istinu,ma nije sramota,bili ste dete.POzz:)))
  • Mila-Muncan-Krstic
    Ovde su ponost i pobeda vaznije od sramote.
    Pa zato jedva cekam da Tajka ovo procita i da odgovori-ali iskreno.
    Hvala unapred i Pozz:))))))))))))
  • tajka
    Dakle pošto sam otkriven u ranoj fazi, posle možda 2 polupana jaja moguće da sam morao da vratim nesportski zarađeni plen. Sećam se jedino da smo zbog velike količine pojedenih žumanaca trčali na česmu da se napijemo jer je pretila opasnost od gušenja)).
  • tajka
    Ko prvi stigne do česme ne samo da ima privilegiju da se pre svih napije hladne
    ‘česmovače’, već može malo i da poprska ostale. Odvrne slavinu na najjače, stavi dlan ispod česme pa usmeri oštar mlaz na ostalu decu. Počne vriska i opkoljavanje ‘polivača’ pa onda guranje oko česme gde su svi već mokri. Ubrzo stižu oni koji su napunili plastične flašice na drugim slavinama željni da vrate dug i tad nastaje prava jurnjava i polivanje po kraju.
  • Mila-Muncan-Krstic
    OK.Hvala Tajka da si nam ovo napisao .Sigurna sam da ce svako ko ovo procita da se sladko nasmeje i bar u trenutku pomisli kako je bilo divno kad se on ili ona isto tako davno nekada prskali vodom. Divno ste uzivali.I zadovoljna sam sa ovim odgovorom 100%. Ma da sam ocekivala drugaciji odgovor.Ali kao sto rekoh ove je jako-jako interesantno-zanimljivo za svakog.Pozdrav:)
  • Mila-Muncan-Krstic
    Moram da napisem da pre oko 2 meseca ovde je bio jako vruc dan.Otisla sam u posetu kod cerke.Deca-unucici se brckali a mi smo sedele unutra pored aerkondisn i caskale o svemu.
    Moj zet veliko dete zvao nas napolje.Dok smo otvorile vrata,osetile smo veliku vrucinu,ali ne za dugo.Zet i svo troje dece su bili spremni.Imali su one velike gan pune sa vodom. I tako su nas dve gadjali i pokvasili nas do koze.A onda smo Vicki i ja oduzele gan od malisana i gadjale po veliki unuk i zet.Bio je lepi dan.
  • Mila-Muncan-Krstic
    Moram da vam kazem da prskanje je u nasu familiju skoro svakog leta po nekoliko puta.Cak i moja pokojna prija koja je bila vrlo stara uzivela je sa nama,samo moj prijatelj nije voleo(mislim da mu je bilo zao ili strah za odelo i kravatu,cak se ljutio na zenu.Ali mi smo uzivali-nije nas briga za odelo.Veselje i radost su uvek vazni.Pozz:)

Prijavite se da biste objavili novi komentar