Nakit kroz istoriju

Kategorija: Moda
Tagovi: Nakit
2 komentara

Različite kulture širom sveta imaju razna verovanja i obrede. U mnogim slučajevima korišćen je nakit, pre svega različito kamenje i plemeniti metali za koje se verovalo da donose sreću i zdravlje.

Indijaci veruju da je tirkiz sveti kamen, koristio se u dnevnim ritualima i danas se smatra da ima isceliteljske moći i da onome ko ga nosi doprinosi da uspostavi duhovnu ranotežu.

U afričkim kulturama, nakit se nosi pre svega da bi se istakla lepota. Kao takav, nosioca nakita prikazuje kao značajnu ličnost u plemenu koja poseduje unutrašnju snagu i lepotu.

U srednjem veku se verovalo da nakit služi da privuče pažnju predaka. Na taj način obezbeđuju stalno prisustvo duha koji će ih voditi pravim putem i pomoći da nađu svoju srodnu dušu. Smatra se da od tog vremena postoji običaj stavljanje burme.

Vikinzi su često nosili nakit sa izrezbarenim ili naslikanim magijskim simbolima. Žene su najčešće nosile ogrlice od srebra i različitog kamenja, pre svega ćilibara, dok su muškarci najčešče nosili zlato.

Narod ostrva Sumba nosi nakit kao dekoraciju, a naročito je poznata marangga koju muškarci nose na grudima. U nekim kulturama nakit na grudima se stavlja samo prilikom sahranjivanja.

Narodi Timora su za vreme borbe nosili debele, zlatne narukvice oko skočnog zgloba jer se verovalo da im donosi sreću i sigurnu pobedu. Najčešće su bile pletene i imale složen sistem kopčanja.

 

  • Dzoli
    Iako volim da čitam , nakit ne nosim.Glavni razlog, gde god sama u gostima a prespavam )može biti i hotel,) sve uveče poskidam i ujutru zaboravim.Tako sam izgubila nekoliko vrednih stvari koje su još imale i emocionalnu vrednost.Lep tekst Tasha
  • Tasha11
    Hvala, hvala. Nemam ni ja naviku da nosim nakit(sem prstena koji sam dobila na poklon), ali volim da razgledam.:)

Prijavite se da biste objavili novi komentar