Patike ili japanke? Šta je bolje za vaša stopala?

Kategorija: Moda
Tagovi: Patike, Japanke
2 komentara

Studije pokazuju da dnevno napravimo oko 10 000 koraka. Uzimajući to u obzir, različite aktivnosti i različite terene, možemo zaključiti da su naša stopala izložena velikom pritisku. Najmanje što možemo da učinimo jeste da nađemo odgovarujuću obuću. Japanke su popularne, posebno leti, a patike zdravije za vašu nogu. A vi sami odlučite šta vam više prija.

Svako od nas je bar jednom čuo ili se i sam požalio na bolove u listovima i stopalima. I to ne važi samo za starije generacije, pravila nema. Sve je više mlađih, naročito onih koji se bave nekim sportom ili im posao zahteva da dugo stoje, koji se žale na bolove u nogama. To nastaje ili zbog nepravilnog držanja ili neadekvatne obuće.

Japanke

Japanke su izuzetno lagane, lako se kombinuju uz trenerku, farmerke, suknje, haljine, šorceve ali svakodnevno višečasovno nošenje može dovesti do neprijatnosti. Inače, prvobitna namena je bila samo za plaže i dvorišta, ali sada su deo svačije obuće. Problem je što kao takve ne pružaju potporu stopalu, pridržavate ih prstima i upravo time pravite sebi problem. Ne zaboravimo i činjenicu da je reč o otvorenoj obući pa su vam stopala stalno izložena prašini i  raznoraznim bakerijama, a veća je i verovatnoća da se u njima povredite. A da ne pričam o pojavi žuljeva dok se na njih ne naviknete. Ali, ako baš ne možete da im odolite, nosite ih umereno i tražite najudobniji model. U svakom slučaju, ako odlučite da se počastite sa jednim parom, preporučujem ove japanke. U pitanju je model koji se u potpunosti stapa sa vašim stopalima, čineći da vaše noge izgledaju vitkije i zgodnije.

Patike

Generalno, ljudi koji nose patike imaju ˝srećnija˝ stopala. Danas postoji izobilje modela, boja i brendova. Jedan model koji bih posebno izdvojila su ove poluduboke patike. Ono što mi se kod njih posebno sviđa je jednostavnost – kako u pogledu dizajna, tako i održavanja.

Prodavnice nude patike za raznorazne aktovnosti, uključujući hodanje, trčanje, za povremeno nošenje. Kada su farmerke i trenerka u pitanju, patike su kao stvorene za njih, a kada su suknjice i haljine u pitanju i tu se mogu odabrati razni modeli. Neki se i ne slažu sa time i smatraju da su patike neudobe, stvaraju utisak ¨zarobljeništva¨stopala. Suprotno od japanki, one vas štite od mogućih povreda ili bakterija. Bez problema se možete kretati na različitim terenima, a da ne brinete hoćete li pasti ili će vas možda ugristi neka bubica.

Još jedan model patika koje toplo preporučujem su i ove plitke patike. Ono što mi se posebno sviđa kod njih jeste to što su vodootporne. Ali to nikako ne znači da su namenjene samo za tmurne jesenje vreme. Obujte ih i pravac Avala (ili neko popularno izletište blizu vašeg grada)!  

U svakom slučaju, izbor je na vama. Najbolje je imati obe vrste obuće, da je udobna i da je nosite umereno.

 

  • Dzoli
    Pravo da ti kažem mi na Novom Zelandu većinom kad vreme dozvoljava idemo bosi, naročito deca.Ali japanke su neizostavni deo novozelandske tardicije .Svaka kuća ih ima i to po nekoliko pari.

Prijavite se da biste objavili novi komentar