Zašto muškarci varaju

Kategorija: Porodica
Tagovi: Afera, Prevare, Muškarci, Prevara, Varanje, Posao
7 komentara

Terapeut Gari Nojman bavio se ovom temom, ali ne na način na koji smo navikli, iz ženske perspektive, već je analizirao iskustva 200 oženjenih muškaraca, među kojima su neki varali supruge, a neki nisu. Zašto muškarci varaju? Ko bi mogao da ponudi bolji odgovor od njih samih. Terapeut Gari Nojman bavio se ovom temom, ali ne na način na koji smo navikli, iz ženske perspektive, već je analizirao iskustva 200 oženjenih muškaraca, među kojima su neki varali supruge, a neki nisu.

Evo šta su pokazali rezultati, zašto muškarci varaju.

Čak 48 odsto muškaraca kaže da je partnerku prevarilo zbog emocionalnog nezadovoljstva. Dakle, uprkos uobičajenoj teoriji da je seks osnovni motiv, samo osam odsto ispitanika varalo je zbog nezadovoljstva seksualnim životom.

"Savremena kultura nameće tezu da je seks sve što je muškarcima potrebno da bi bili srećni, ali odnosi među partnerima nikada nisu tako jednostavni. Muškarci imaju osećanja, jednako kao i žene žele da osete da se njihov trud ceni, da su voljeni, a često se dešava da se to nekako 'podrazumeva'", kaže Nojman.

Grižu savesti zbog afere ima 66 odsto muškaraca. Ne varaju samo bezosećajni, samoživi muškarci. U stvari, čak 68 odsto onih su prevarili partnerku priznalo je da do trenutka kada se to i desilo nisu ni pomišljali da bi nekada mogli da se nađu u takvoj situaciji, a većina njih priznala je da se gorko kaje.

Čak 77 odsto muškaraca koji su prevarili partnerku ima dobrog prijatelja koji je takođe sklon aferama. Kretanje u društvu muškaraca koji takođe varaju partnerke na neki način prevaru čini manje strašnom, bar na prvi pogled. "Moj prijatelj je dobar čovek koji, eto, sticajem okolnosti, vara ženu" - takvo razmišljanje prevaru čini mnogo manje značajnim činom.

"Drugu" ženu je 40 odsto muškaraca upoznalo na poslu. "Muškarcima se često dešava da se okrenu koleginici sa posla, naročito ako imaju osećaj da ih partnerka ne ceni dovoljno", kaže Nojman.

Samo 12 odsto muškaraca aferu je imalo sa ženom za koju smatraju da je privlačnija od njihove partnerke. Drugim rečima, fizički izgled skoro da nema nikakve veze sa tim. "U najvećem broju slučajeva muškarci varaju zbog emotivnog jaza za koji osećaju da ih je udaljio od partnerke. Afera najčešće počinje emotivnom bliskošću sa nekom drugom ženom, a seks dolazi kasnije", kaže Nojman.

To potvrđuje i podatak da je samo šest odsto muškaraca imalo seksualni odnos odmah po upoznavanju sa ženom sa kojom su prevarili partnerku. U stvari, čak 73 odsto njih bilo je u kontaktu sa ljubavnicom i duže od mesec dana pre nego što je uopšte došlo do seksa.

 

Autor: Mondo.rs

  • dulebg
    Колико разумем: мушкарци варају жене у истополним односима? Јер другачије би требало да отприлике исти број жена вара своје партнере, као што је и број мушких превара?

    Или се ја негде слабо разумем у математику? Биће да мушкарци варају своје жене са једнима прљавушама, крмачама, жељним туђе среће - док њихове несрећне, добре, верне женице (којима ови скотови не дају ни да издепилирају руке и бркове) остају код куће да развлаче гужвару, раде са са децом домаћи, крпе и трпе?! Мада за ову варијанту треба да има дупло више жена него мушкараца, а у шта ја нисам сигуран?
  • tajka
    zato sto nas zene prevare.
  • Carisma
    Ma varaju i zene samo foliraju !
  • mila1955
    Epa evo i mog glasa ovde!
    Neslazem se uopste sa tim da varaju zene.Izuzetaka uvek ima kod oba pola.
    Bilo bi mnogo bolje i bez icije uvrede ,bar da ste rekli da postoji izuzetak.
  • vnesovic
    ma ljudi...vrlo je prosto.
    odgovor je u praistoriskim nagonima...
    zena trazi sigurnost zbog duzine trudnoce u kojoj je potpuno nemocna da se sama hrani i stara o sebi.Stoga ona trazi muskarca koji 'doprinosi'...sto vise moze da doprinese to je pozeljniji.
    a muskarci normalno imaju usadjenu zelju za rasplodom i zato je mnogo lakse muskarcu nego zeni da prevari...i zato je mnogo gore kad zena prevari nego muskarac jer za razliku od zena ,mi se kontrolisemo da ne idemo okolo i 'prskamo', do je kod zene to ponasanje samo onda kad ozbiljno razmislja da zameni svog partnera!!!
  • mila1955
    Pa zato sto kako kazete varaju i jedni i drugi,zato sada ima puno bolesti-mislim na te polne bolesti.
    Pa dali se isplati menjati,samo za par minuta zadovoljstva ,zaraditi neizlecivu bolest???
    Volela bi da mi neko odgovori na tome?
  • sneki69
    vnesovic, kazes da muskarci normalno imaju usadjenu zelju za rasplodom, a sta ako nemaju?

Prijavite se da biste objavili novi komentar
tbloger
Blogging is my passion...