Najtraženija zanimanja u nemačkoj

Kategorija: Biznis
Tagovi: Rad U Nemačkoj, Nemačka, Gastarbajter, Poslovi, Posao
1 komentar

 

U Nemačkoj, zemlji koja se proslavila svojim izumima, u ovom trenutku čak oko 100.000 stručnih radnih mesta nije popunjeno.

Preduzeća očajnički traže stručnjake, a na tržištu rada vodi se pravi rat za mladim talentima. Prilika je to za mnoge.

Nemačkoj nedostaje nekoliko stotina hiljada inženjera, matematičara i informatičara. Nedostaje im i elektrotehničara, strojara i arhitekata, no najgore je ipak stanje kod inženjera.

- Ranije smo za neko radno mesto firmama mogli predstaviti po pet-šest kandidata, a danas smo srećni kad im možemo predstaviti samo jednog, kaže Goran Barić iz kompanije Michael Page Deutschland d.d. specijalizovane za konsalting-usluge u području ljudskih kadrova.

Zbog manjka inženjera nemačka je privreda u prošloj godini izgubila oko osam milijardi evra prihoda, zbog čega je nemačka vlada nedavno olakšala dolazak mladih stručnjaka iz drugih država, piše Deutsche Welle.

 

Radi se ceo dan i privatni život pati

Barić kaže da visokokvalifikovani stručnjaci sa univerzitetskom diplomom u ruci i sa dve-tri godine radnog iskustva u Nemačkoj, zavisno od kvalifikacije i branši, mogu računati s godišnjom platom od oko 50.000 evra bruto i s najmanje 24 dana godišnjeg odmora. Ipak, napominje da ne treba gajiti iluzije o Nemačkoj kao zemlji u kojoj teku med i mleko, gde se zarađuju basnoslovne svote i vozi službeni auto.

- Mnogi se ljudi iznenade da se u Nemačkoj radi ceo dan i da privatni život pati. Ne želim nikoga obeshrabrivati, ali u Nemačkoj se mora biti veoma talentovan i kvalifikovan da bi se uopšte dobila šansu da se zaradi, kaže Barić. "Najvažnija je kvalifikacija, a što se tiče znanja jezika, engleski je često dovoljan, prednost je naravno ako se zna i nemački", objašnjava Barić.

 

Inženjere mame ponudama za ostanak porodice

Kaže, iako su posloprimcima najomiljenije firme čija se sedišta nalaze u metropolama s visokim stepenom kvaliteta života, srednje velike firme iz provincije inženjere privlače atraktivnim radnim zadacima, a misle i na njihove porodice. "Poslodavci tako plaćaju mesto u vrtiću za decu, ulaže se u dodatno obrazovanje i stručnjaka, a i njihovih supruga, pomaže se u pronalasku kuće, organizuju se klubovi za bračne drugove, a sve s ciljem da se u novoj sredini brzo organizuje život", kaže Barić.

 

Autor: Economy.rs

 

  • Bane-san
    Све је то дивно и красно, али чему та фотографија? Или нисте били на часовима историје када се учио 20. век???
    Можда представља чежњу за временима када је прилив радне снаге или бар сировина за сапун, коштано брашно и златне зубе зависио од организовања железнице?

Prijavite se da biste objavili novi komentar
tbloger
Blogging is my passion...