Muškarac za novo doba

Kategorija: Ljubav i seks
Tagovi: Muškarac, Novo Doba, Metroseksualac, Iberseksualac, Nadseksualac, Alfamužjak
1 komentar

Kada kvalitet života počne da se izjednačava sa prijatnim osećanjima, nastaje jedna kolektivna potraga za užitkom u svim aspektima života, pa i u vezama. Novi muškarac je - "alfamužjak sa srcem". 

Jasna podela na muške i ženske rodne uloge uglavnom postoji u društvima u kojima se teško živi, koja su siromašna i koja se nalaze u zoni preživljavanja. Osobine muškarca kao što su snaga, izdržljivost, neosetljivost, nepokazivanje osećanja, ponosno ponašanje i slično, u ovoj životnoj zoni jesu evolutivna prednost. Međutim, kada se društvo obogati i kada zajednica pređe u zonu kvalitetnog života, tada nastupa značajna promena u mentalitetu njenih članova. Kada kvalitet života počne da se izjednačava sa prijatnim osećanjima, nastaje jedna kolektivna potraga za užitkom u svim aspektima života, pa i u vezama. Posledica ove promene sistema vrednosti i mentaliteta je raspad tradicionalnih uloga, piše "Politika".

Dok je arhetipski testosteronski muškarac, alfamužjak, mačo muškarac slavljen u zoni preživljavanja, on je u zoni kvalitetnog života postao negativna karikatura, koja na našim prostorima ima pogrdnu etiketu "Balkanac". Suprotnost grubom, mačo tipu, nežni muškarac, džentlmen ili kavaljer, koji je ranije zadovoljavao romantične fantazije, sada nije uspeo da zadovolji ženski seksualni senzibilitet koji je tražio veću dozu muškog seksualnog naboja.

Pojava metroseksualca je mnogim mladim ženama unela novu nadu. Muškarac koji je veoma uredan, koji vodi računa o načinu oblačenja i stilu, mirišljav, manikiran i pedikiran, a koji pri tome nije gej, delovao je kao novi ideal. Ako tome dodamo njegovo redovno bavljenje fizičkim aktivnostima koje stvaraju lepo i izdržljivo telo, kao i posvećenost svom poslu, početno žensko oduševljenje je sasvim razumljivo. Inače sam izraz je nastao kao spoj reči metropolis i seksualnost, sa ciljem da ukaže na pojavu novog tipa muškarca koji je nastajao u velikim gradovima.

Posle par decenija ženskog kolektivnog iskustva sa metroseksualnim muškarcima polako se iskristalisao zaključak da je veliki broj njih narcisoidan, i zbog toga prilično nezainteresovan za održavanje trajnih veza, pogotovo ako one zahtevaju od njega neki napor. Narcisoidnost nije toliko zaljubljenost u samoga sebe, koliko je nedostatak saosećajnosti sa drugim ljudima. Narcis iz grčkog mita bi trebalo pravilno da se izgovara "Narkis", što bi u prevodu značilo neosetljivi, a što ima isti koren kao i reč narkoza. Zbog toga narcisoidne osobe, a danas ih je sve više, imaju smanjen kapacitet za emocionalno vezivanje, ili tačnije za voljenje drugih.

Nova nada je pojava iberseksualca, "nadseksualca". Reč je o muškarcima sličnim metroseksualcima, ali sa mnogo više izraženim društvenim vrednostima, emocijama, sposobnošću za vezivanje i širokim interesovanjima. Iako obećava, "alfamužjak sa srcem" tek treba da opravda ženska očekivanja od novog muškarca.

Autor: Mondo.rs

  • alfadelta
    doklece muskomrzci koji nemaju muda u gacama da iznose bljuvotine kakav treba da bude muskarac za zenu koja nije zena. hajde menjate sebe a za druge nebrinite priroda i nauka su dokazano jace od filozovije i zakona skorojevica.

Prijavite se da biste objavili novi komentar
tbloger
Blogging is my passion...