Putovati kolima ili avionom?

Kategorija: Putovanja
Tagovi: Prevoz, Letovanje, Odmor, Kola;, Auto, Automobil, Avion, Cena
1 komentar

Pre nego što krenete na put, stavite troškove svih varijanti prevoza na papir, jer ćete tako lakše izračunati da li vam je povoljnije da putujete automobilom ili avionom. 

Odlazak avionom na letovanje je najkomforniji, a prevoz automobilom najekonomičniji vid prevoza. Ali, to važi samo ako se na put krene automobilom u društvu. Putovanje avionom od Beograda do Splita košta skoro isto kao i automobilom, a o prednostima poput vremena putovanja, udobnosti izlišno je i govoriti.



Put automobilom, pored sve viših cena goriva, opterećuju i putarine, neophodni dokumenti poput "zelenog kartona", međunarodne vozačke dozvole, dozvole za upravljanje tuđim vozilom... Pri tome, niko od naših sugrađana, koji putuju do omiljenih destinacija ne uzima u obzir amortizaciju automobila, ali ni "dnevnice za vozača", jer nije baš mali napor voziti sedam-osam sati, a i svako odmaranje duž puta - košta.

Put od srpske prestnice do Petrovca u Crnoj Gori ako se vozite automobilom koštaće 14.358,24 dinara. Toliko vam je potrebno za gorivo (Beograd - Petrovac 502,8 km), jer putarina nema, a nisu potrebni ni međunarodna vozačka dozvola, ni "zeleni karton". Ova suma se dobija uz uslov da automobil ne troši više od osam litara benzina na 100 kilometara i da cena litra ne prelazi 1,3 evra.

Avionom do Podgorice (povratna karta 16.500 dinara) i zatim autobusom do Petrovca (dva evra u jednom pravcu) "zida" cenu odlaska na crnogorsko primorje na 16.968 dinara, pišu "Novosti".

Ako se u ovom slučaju, usamljeni putnik i odluči da uštedi 4.500 dinara, pa ipak krene automobilom, namernik čiji je cilj Split, sasvim sigurno će na put krenuti avionom.

Povratna avionska karta od Beograda do Splita košta 14.625 dinara, a za prevoz automobilom, kroz Bosnu, iznosi 14.358 dinara. Onaj ko nema bar jednog saputnika u kolima, bolje je da do Dioklecijanovog grada krene avionom.

Kolone automobila iz Srbije, svakog leta idu do Grčke. Automobil će vam "isprazniti novčanik" do Haniotija, na primer, za 24.455 dinara. Tu su uračunate i putarine kroz Srbiju i Makedoniju, trošak za gorivo, "zeleni karton" (obavezan za Makedoniju) i međunarodna vozačka dozvola (obavezna za Grčku). Avion od Beograda do Soluna košta 29.500 dinara. Od Soluna do Haniotija autobuski prevoz košta (u jednom pravcu) šest evra. Ukupno 30.904 dinara.

Jasno je da računica većine srpskih porodica, da je najisplativije ići u Grčku automobilom, "pije vodu". Jer ukoliko na put kreće četvoročlana porodica, cena po osobi je oko 6.000 dinara a za prevoz avionom, (dobrostojeća) porodica bi morala da izdvoji više od 120.000 dinara.

Autor: Mondo.rs

  • MAKPO
    Gde god moguce automobilom!

    Pozdrav

Prijavite se da biste objavili novi komentar
tbloger
Blogging is my passion...