Kako je da vinči ovo znao?

Kategorija: Glavna
Tagovi: Leonardo, Da Vinči, Umetnik, Umetnost, Izložba, Anatomija
1 komentar

U Kraljičinoj galeriji u Bakingemskoj palati u Londonu u toku najvećai i najimpresivnija izložba anatomskih crteža Leonarda da Vinčija u istoriji.



Stručnjaci koji su imali prilike da prouče njegove radove tvrde da su crteži velikog umetnika i univerzalnog genija, koji je umro 1519. godine, po svojoj preciznosti bili stotinama godina ispred svog vremena, odnosno da u nekim aspektima mogu da doprinesu čak i našem današnjem razumevanju ljudskog tela, piše “Blic”

Stručnjaci u domenu kliničke anatomije, kao što je Piter Ejbrahams, profesor anatomije na Univerzitetu Vorvik u Velikoj Britaniji, tvrde da je Leonardov rad bio najmanje 300 godina ispred svog vremena, a da su u nekim aspektima njegovi crteži bolji čak i od onoga što nudi Grejova “Anatomija“ iz 19. veka.

Istinski korak napred u odnosu na ono što ja renesansni genije uspevao da postigne samo uz pomoć oka i ruke učinjen je tek nedavno, uz pomoć digitalne tehnologije.

Mnogi crteži Leonarda da Vinčija - njegove studije lobanje, grudnog koša, kostiju i ligamenata, u potpunosti se, međutim, poklapaju sa slikama dobijenim uz pomoć najsavremenijih aparata današnjice kakvi su rendgen i skener. Odnosno, ni malo ne zaostaju za savremenim dvodimenzionalnim snimcima.

Crteži slavnog umetnika se poklapaju sa najmodernijim snimcima koje moderna medicina danas može da proizvede. Međutim , postoje i odstupanja u odnosu na ono što je savremena medicina otkrila o ljudskom telu. Među najvećim greškama je ona koja prikazuje reproduktvni system žena, kao i trudnoće, materice i ploda u njoj.

Stručnjaci to objašnjavaju činjenicom da je po svoj prilici bilo teško doći do ženskih leševa, a pogotovo do leša žene u poodmakloj trudnoći, zbog čega je umetnik pokušao da se posluži analogijom sa anatomijom domaćih životinja, npr. krava, na koju crteži ovih organa zapravo podsećaju.

 

(Mondo.rs) 

 

  • MobiWalker
    Znao je iz prostog razloga što je bubreg i tada bio na istom mestu gde i sada, jetra isto tako, krvni sudovi...a u tom veku (kao ni danas, uostalom) friških leševa nije nedostajalo - naprotiv. Postoje tragovi da su već u staroj kini određene "sekte" odnosno tadašnji pandan današnjih spec. jedinica - Lin Quei vršili seciranje leševa nakon bitaka, ili čak zarobljenika, kako bi utvrdili najbrži i najefikasniji način za ubijanje. To isto je rađeno i u starom Japanu. Mislim da je u stvari svuda i oduvek to rađeno. E sad, što se u Leonardu pronašao i talenat za crtanje, slikanje, anatomiju i koješta još...onda i nije čudno da su crteži tako precizni. A ženske reproduktivne organe možda nije proučavao iz nekih etičkih razloga, ili vrlo prozaičnih - teško da bi trudnica učestvovala u nekoj borbi, pa tako postala predmet seciranja kasnije...

Prijavite se da biste objavili novi komentar
teslio
Blogovi, grupe, prijatelji, slike...