Koliko verujemo reklamama, o stevi karapandži i mooshemi

Kategorija: Gost bloger
Tagovi: Mahlat, Mooshema, Stevo Karapandža, Brend, Brendovi
1 komentar

Opet ja sa onim što mi nije posao, ali ja majke mi opet kao potrošač. Znate ono kad velike i male firme promovišu svoje brendove koji su brendovi pre nego što su to postali. Ne kapiram to najbolje, ja neuka kontam da ne možeš nešto da napraviš i kažeš  – e, ovo je sad brend, nego ima da prosipaš krv, znoj i suze pre nego što to stvarno postane prepoznatljiv brend.

E, te firme naprave žurku-promociju za novinare & srpske zvezde a mi posle čitamo u novinama kako su te zvezde presvisle od sreće kad su dotakle te nove brendove i kako, opet, kontam tu je recept vrlo jednostavan – pozovu te kao zvezde, podele im proizvode, zvezde se slikaju a ja i slični meni odma’ treba da potrčimo i kupimo te proizvode, jer kad imaju zvezde ima vala da imamo i mi. Brend se rodio!

To možda u teoriji. U mojoj praksi ja više verujem mojoj kumi nego bilo kojoj zvezdi.

Ili… ide na prvom programu RTS-a, ne znam kojim danima jer svaki put uhvatim slučajno, ono  – Lepi brka kuva za vas. Lepi brka koristi za kuvanje isključivo proizvode svog sponzora, ne pominje ih ali su u krupnom planu. Oćajna domaćica sa ove strane ekrana treba da ukapira da samo sa pavlakom određenog proizvođača može dobiti baš onaj delikatan ukus.

Ili… fotošopiraju precvetalu zvezdu koja je baka i bukvalno i figurativno i pokušavaju da nas ubede da ćemo mi isto tako izgledati fotošopirane a da prstom ne mrdnemo samo ako budemo gutale tablete od ko zna čega, a može biti i da propevamo.

Ili… ako gledate one reklame u kojima je svaki drugi prašak nesposoban da opere veš ali onaj koji reklamira Seka Sabljić pere veš a ima i sedativno dejstvo, uopšte se ne nervirate kad vam se dete umaže od glave dopete a glupavi zet prospe ajvar po čistom stolnjaku. Povrh svega, to svakodnevno pranje i prostiranje vam pruža priliku da gvirite u susedno dvorište i ogovarate komšiluk na sva usta.

I ovde ću da dam taj primer mene neuke  ako je Seka trebalo da me natera da steknem poverenje u taj prašak – nije. Verujem više onoj kumi s početka teksta a Seku gledam ko što sam je gledala inače – kao malo histeričnu, uglavnom je imala takve uloge.

Zaključak – ne verujem trendovskim reklamama u kojima trendovski ljudi reklamiraju trendovske proizvode jer tu uglavnom nema ni K od kvaliteta.

Ali čemu verujem,  pitate se vi.

Skontam noćas u sitne sate.

Pre neki dan sam se akala nekim kuvanjem, kod mene televizor uvek uključen, pravi mi društvo, ponekad dotričim ispred kad mi privuče pažnju. I čujem glas Steve Karapandže, priča o spremanju nekog jela i sve vreme savetuje i pominje Delimano posuđe.

Dobro, znam ja da je Stevo Karapandža plaćen da reklamira to posuđe ali se radi o tome koliko verujem Stevi. Ni sama nisam imla pojma dok noćaš ne uđoh na Fejsbuk i ne ugledah sa desne strane reklamu za to posuđe. Inače ne obraćam pažnju na te reklame. Stevo je pričao – ovo možete spremiti u toj i toj posudi, ali možete I u Delimano posudi, nije rekao – ako spremite u Delimano posuđu buće prste da poližete a ako spremite u nekom drugom moći ćete da nahranite svinje.  Elem, akcenat bio na hrani a posuđe usput, da se Vlasi ne dosete, isto kao i ja koja se nisam dosetila ali sam odmah uočila Delimano na Fejsbuku. I nije bilo nimalo histeričan kao da će da umre ako mi ne kupimo to posuđe a on plaćen da ga reklamira.

Šta htedoh reći, opet ovako neuka – akcenat u reklamama uvek treba da bude bačen na proizvode a ne na ljude koji ih reklamiraju, ja se odmah izbezumim i čvrsto sebi obećam da ne kupujem zbog  bezobrazne reklame.

Mogu stotine primera da vam navedem.

A svemu tome da dodam – hiljade i hiljade tekstova, reklama, saveta, kako voditi zdrav život uz krajnje nezdrave navike i ishranu su postali veći klasika. I sve to treba da radite ne da biste bili zdravi, osećali se bolje, bili orniji, raspoloženiji, u dobroj kondiciji, nego da bi bile seksi, poželjnje, i da se za vama okreću. Zaboravite kad počnete da čitate te tekstove dal ste pošle il ste došle jer se sve završava seksom.

Mooshema već mesecima, nenametljivo piše o tome kako je promenila svoje navike a samim tim i svoj izgled i kako se fenomenalno oseća. Kad postavi sliku postavi sliku sebe znojave od trčanja.  Ili sa svojim detetom a ne kako se neki baja okrenuo za njom u parku.

Ja svakodnevno pratim koliko je pretrčala i zdušno navijam za nju. Ali bogami, zdušno navijam za sebe i vidim kako mi Mušema menja životne navike, rekoh joj to pre par meseci.

Zašto baš Mooshema

Zato što nas ne davi. Zato što deli sa nama nešto svoje a ne maltretira nas glupim savetima koje ni sama nije poslušala. Zato što se to vidi.

I što ja sve ovo vama ispričah…

Zato što sam celu noć razmišljala kako je Delimano pogodio cilj sa Karapandžom. A Mooshema i ne gađa cilj pa joj verujem i kupujem njene savete.

Eto, mislim kad bih ja bila od onih koji treba da izreklamiraju proizvod, ja bih poštovala buduće kupce.

I igrala na kartu poverenja? Jel postoji to beše u marketingu ili nije bitno? 

 

Autor: Mahlat

  • Bane-san
    Да ли сам последњи Хомо балканикус примитивус, тек те простачко агресивне гур-гур рекламе имају апсолутни и неопозиви контра ефекат. Ма ни у лудилу не бих дотакао инкриминисани прашак, све да ми несрећна СС лично довезе бесплатни контигент, уз уступање сопственог хонорара (јадница, да ли је баш таква социјала да се смандрља на ТО?). Сасвим намерно узимам оне друге, скупље, ама инат ми занат! Праћу радије домаћим сапуном, плавим радионом, ма не морам ни да се перем, радије ћу да се укључим у општепопуларни незапер...
    Кристина?! ААААААААААААААААААААААААА!!!
    Онда, брачни пар са оном кафом, аман?
    Карапанџа је почео са Подравком као спонзором, али је то чинио на веома симпатичан начин, такав је остао. Све куварске емисије, бар наше, имају више или мање видљивог спонзора. Када се пажљивије погледају и "класична" дела наше кинематографије, ако се у сцени појављује неко иће или пиће, окренуто је тако да се етикета види "анфас".
    То што је Ивкова слава уз неопевану општу шмиру трапава реклама киселе воде, туга је преголема. Није јадни Сремац толико скрнављење заслужио, па још два пута!
    О рекламној порнографији познатијој као предизборна кампања, боље је само ћутати. Прави ХХХ филмови су много хуманији, искренији и поштенији!

Prijavite se da biste objavili novi komentar
teslio
Blogovi, grupe, prijatelji, slike...