Kolika je tvoja seksualna inteligencija

Kategorija: Ljubav i seks
Tagovi: Seks, Seksualna Inteligencija
3 komentara

Seksualnost je mnogo širi pojam od samog seksualnog čina. Seksualnost predstavlja sve ono što je povezano sa seksualnim identitetom i osećanjima. Biti uspešan u seksu znaci biti seksualno inteligentan. 



Od seksualne inteligencije zavisi koliko ste sposobni da uživate u telesnim zadovoljstvima i postignete orgazam. Ona se nasleđuje - ali i stiče, gradi i usavršava.

"Seksualna inteligencija istovremeno može da se odredi i kao sposobnost i veština ličnosti da uživa u seksu. Da bi bila seksualno inteligentna, osoba mora da poseduje obimna znanja o seksualnosti, sposobnost da prepozna sopstvene želje, kao želje i strahove partnera. Seksualna inteligencija je, dakle, više od zadovoljavajuće erekcije muškog polnog uda i od orgazma žene", objašnjava za "Kosmopoliten" prof. dr Jezdimir Zdravković, autor knjige "Seksualna inteligencija".

Postoji pet nivoa opisa seksualne inteligencije. Dobro je znati da je, bez obzira na to u kom se pronađete, moguće da je razvijate, sve dok ne budete potpuno zadovoljni svojim seksualnim životom

 

Seksualno neinteligentne osobe

Za ove osobe seks je tabu tema. Poseduju vrlo malo znanja o seksualnosti, ako ga uopšte i imaju. Njihova svest o seksu budi se samo tokom odnosa sa partnerom.

"Seksualni odnos isključivo služi pražnjenu nagomilane energije. Ne poseduju seksualnu asertivnost, odnosno sposobnost da otvoreno iskažu sopstveno mišljenje, brane sopstvena legalna seksualna i druga prava. Ne pokazuju želju da čitaju želje druge osobe u paru. U zavisnosti od karaktera i stečenih navika, u konfliktnim seksualnim situacijama reaguju agresivno ili defanzivno. Nisu sklone eksperimentisanju u seksu. Ne poseduju uvid u sopstvenu seksualnu manjkavost", kaže dr Zdravković.

 

Seksualno nedovoljno inteligentne osobe

One ne mogu da se izbore sa problemima u seksu. Konzervativne su. U krevetu retko eksperimentišu. "Znanja o prirodi seksualnosti su delimična i uokvirena predrasudama. Komunikacija o seksu je na minimalnom nivou. Seksualni odnos sa partnerom je stereotipan, nagonski uslovljen, doživljavanje zadovoljstva je lični čin, nezavisan od doživljavanja zadovoljstva osobe u paru", ističe profesor Zdravković.

 

Seksualno prosečno inteligentne osobe

Sklonost ka seksualnom eksperimentisanju postoji, ali uz brzo zamaranje i vraćanje ustaljenim obrascima. Za vreme predigre i seksualnog odnosa obraćaju pažnju i na zadovoljenje potreba druge osobe u paru. Imaju uvid u dobar deo sopstvenog seksualnog funkcionisanja.

"Poseduju relativno dobra znanja o prirodi seksualnosti, ali uz zadržavanje nekih ,tvrdih’ predrasuda. Komunikacija sa partnerom izvan kreveta i u krevetu postoji, ali uz tendenciju da se zadrže klasične seksualne uloge", kaže dr Zdravković.

 

Seksualno natprosečno inteligentne osobe

Seksualna otvorenost i obrazovanost je očigledna. U vezi je takođe prisutna i česta direktna komunikacija o seksu sa partnerom.

"Ove osobe se ponašaju asertivno čak i u veoma problematičnim i kriznim seksualnim situacijama. Uspešno rešavaju lične ili seksualne probleme i konfliktne situacije u vezi sa partnerom. Ne manipulišu partnerom zbog bilo kakvih ciljeva. Iskazuju sposobnosti otvaranja, vezivanja i uspostavljanja bliskosti. Izrazito su sklone eksperimentisanju u seksu."

 

Seksualni geniji

Kada je reč o seksualnosti, oni su bezrezervno otvoreni, inovativni i kreativni. Njihovo znanje o seksu je na nivou eksperata. "Seksualni geniji ispoljavaju prirodan dar za kreativnu komunikaciju sa partnerom u svim, a ne samo seksualnim situacijama. Lako rešavaju probleme u vezi sa seksualnim funkcionisanjem. Suptilno asertivne su osobe, lako uspostavljaju bliskost i lako prepoznaju osećanja i želje partnera. Izbegavaju stereotipe unoseći kreativne elemente u seksualnu igru. Ispoljavaju puni uvid u sopstvenu seksualnost i apsolutnu otvorenost i želju za seksualnim usavršavanjem", zaključuje dr Zdravkovic.

 

Koliko su Srbi seksualno inteligentni?

Za razliku od potencije, kojom mogu da se ponose, srpski muškarci imaju mnogo da uče o seksualnosti i samom činu seksa.

"Delimična testiranja, kada je reč o srpskim muškarcima, pokazuju da su za većinu ispitanika znanja o seksualnosti parcijalna, iskrivljena, opterećena predrasudama, konzervativizmom i strahovima od seksualne nenormalnosti, da ispoljavaju nesposobnost da prepoznaju sopstvene želje i želje partnerke.

Seks je, po pravilu, nagonski uslovljen, kao isključivo lični čin ili služi kao neka vrsta ,servisa partnerki’ s ciljem dokazivanja seksualne moci. Slična situacija je i u drugim nacijama jer u ustrojstvima društva sa vladajućom muškom dominacijom seksualna inteligencija nije ni bila potrebna. Muške i ženske uloge su bile strogo određene.

Kako se širom sveta budu menjale seksualne uloge muškaraca i žena, tako će i potreba za inteligentnim seksualnim ponašanjem biti sve izraženija", kaže prof. dr Jezdimir Zdravković.

 

Autor: Mondo.rs

  • Vila_severnjaca
    Interesantan clanak...Ne mogu da verujem da postoje sekusalno ne inteligente osobe???? Ne znam kojem tipu pripadam ali nista bez predigre, poljubca, strasti, vatre...
  • spectator45
    ...ej, ajd molim te ne prepisuj TAKVE GLUPOSTI
    KA BOGA TE MOLIM....to je nesnosno gluuupo,shvatas li?
  • mila1955
    Ma ovo sto je Vila napisala je prava istina.
    A ono gore sto ste vi napisali najverovatnije je poruka ljubavnicima koji nebi smeli da vode ljubav.Tako neka se dobro zagrejavaju dok se gledaju i dok im se neukaze sansa za ispraznenje-kako kazete.

Prijavite se da biste objavili novi komentar
teslio
Blogovi, grupe, prijatelji, slike...