100 najvećih bogataša mogli bi - da izbrišu svo siromaštvo!

Kategorija: Aktuelno
Tagovi: Oxfam, Bogatstvo, Siromaštvo, Davos
1 komentar

U 2012 godini, 100 milijardera imalo je je neto prihode u visini od 240 milijardi dolara, što je dovoljno za pokrivanje finansijskih problema najsiromašnijih zemalja sveta i to čak četiri puta, navodi Oxfam u svom izveštaju neposredno pre Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

 

- Ekstremno bogatstvo je ekonomski neefikasno, socijalno razdeljivo, politički korozivno i nezdravo za okolinu, upozoravaju iz Oxfama. "Više se ne smemo pretvarati da je bogaćenje pojedinaca korisno za ostatak sveta, upravo suprotno", tvrdi direktorka Oxfama, Barbara Stocking.

Ova grupa pozvala je svetske lidere da smanje nejednakosti i dovedu na nivo iz 1990. godine, kao i da smanje ekstreme prihoda na obe strane spektra.

- U svetu gde nestaju osnovni prirodni resursi kao što su voda i zemlja, ne možemo dozvoliti da se moć koncentriše u rukama samo nekoliko ljudi, navodi Džeremi Hobs, izvršni direktor Oxfam-a.

On poziva lidere zemalja da postignu novi 'global new deal', pokrećući različite mere, od zatvaranja poreskih rajeva do reformi zakona o zapošljavanju, kako bi se smanjile razlike u primanjima.

Oxfam navodi da bi zatvaranjem poreskih rajeva, države ostvarivale dodatne prihode od oko 189 milijardi USD godišnje. Prema njihovim podacima, u ovim državama nalazi se preko 32.000 milijardi USD kapitala.

 

Economy.rs

  • LeaDiKaprio
    Eh, kad bi to bilo bas tako jednostavno!
    Kao prvo, kad bi bogatasi dali svoje bogatstvo za zemlje treceg sveta ko zna u cijim rukama bi te pare zavrsile.
    Drugo, davanje para dzabe je lose za onoga ko te pare prima. Nauciti coveka da peca ili mu dati rucak, u tom smislu je lose.
    Trece, malo koji bogatas ne daje pare u dobrotvorne svrhe. Svako ima neku dobrotvornu organizaciju ili daje za dobrobit ovoga ili onoga, za istrazivanje. Da li je svet zbog toga bez bede i gladi? Nije. Lekovi za neke opake bolesti su pronadjeni, neke oblasti, neki ljudi su spaseni, ali da li je svet bez problema? Nije. Da li je manje problema u svetu? Ni to nije. Onda mora da davanje para ne resava probleme, u najboljem slucaju ih sanira. Kao kada prokisnjava krov pa stavimo veci lonac da u njega kaplje.

    I na kraju, da se sutradan kao u Dzems Bond filmu sve bankovni racuni svedu na 0, znaci da od sutra svi podjednako imaju i podjednako nemaju, za 5-10 godina opet bi se bogatstvo rasporedilo nejednako. Opet bi 90% svetskog bogatstva zavrsilo u rukama 10% covecanstva.

    Nema te uravnilovke koja moze od lenjoguzog dzabalebarosa koji ceo dan sedi i prevrce TV kanale da pretvori u poslovnog coveka.

    Takav je svet, to je realnost.

Prijavite se da biste objavili novi komentar
teslio
Blogovi, grupe, prijatelji, slike...