Ostaviš duvan i nabaciš do pet kilograma

Kategorija: Zdravlje
Tagovi: Duvan, Cigarete, Odvikavanje, Gojaznos
1 komentar

Ostavljanje pušenja dovodi do toga da se u prvoj godini dobije četiri do pet kilograma, što je znatno više nego što se mislilo, utvrdio je francusko-britanski tim stručnjaka. Mežutim, to nikako ne treba da bude razlog da se odustane od odvikavanja od duvana. 


Osobe koje ne koriste terapiju nadoknađivanja nikotina se u proseku tokom prvog meseca apstinencije od duvana ugoje 1,1 kg, tokom drugog meseca višak se penje na 2,3 kg, a do kraja trećeg na 2,9 kg.

Do kraja šestog meseca kilaža se u proseku poveća za prosečno 4,2 kilograma, a do kraja prve godine od ostavljanja cigareta za 4,7 kilograma.

Neka ranija istraživanja su pokazala da nikotin suzbija apetit i možda ubrzava metabolizam, čime bi moglo da se objasni gojenje nakon ostavljanja cigareta.

Stručnjaci ističu da je dobijanje nekoliko kilograma mnogo manje zlo nego nastavak pušenja. Duvan je glavni uzrok prerane smrti širom sveta i odgovoran je za 5,21 milion smrtnih slučajeva godišnje, dok su višak kilograma i gojaznost zajedno odgovorni za 2,8 miliona smrtnih slučajeva godišnje.

Međunarodni tim napominje da su varijacije u kretanju kilaže nakon prestanka pušenja ogromne. Oko 16 odsto onih koji to učine čak oslabe, dok se 13 odsto u prvih godinu dana ugoji više od 10 kilograma.

Višak kilograma ne sme da bude razlog da ostavite duvan. Zato, kliknite OVDE i saznajte kako najlakše da se otarasite te nezdrave navike. Ako bez cigareta počnete da se gojite, kliknite OVDE.

 

(Tanjug, Mondo.rs)  

  • kapetan_sinisa007
    Ostavila sam cigarete prije 7 mjeseci i od tada sam izgubila 2 kilograma sto znaci da pravila ne postoje.Dok sam pusila,imala sam obicaj da izmedju svake cigarete ubacim ponesto u usta,valjda da izbrisem tu gorcinu a i da mi slijedeca cigareta bude sladja,sada za to nemam potrebe.Ostavite duvan i necete se pokajati,naprotiv,svakoga dana cete biti sve ponosniji na sebe,vjerujte mi.

Prijavite se da biste objavili novi komentar
teslio
Blogovi, grupe, prijatelji, slike...