Vežbajte pre doručka, efikasnije je

Kategorija: Sport, Zdravlje
Tagovi: Vežba, Vežbanje, Masne Naslage, Zdravlje, Trigliceridi
1 komentar

Ako vežbate pre doručka, brže ćete gubiti masne naslage, a i nivoi triglicerida u krvi će se brže spuštati. 

Istraživanje sprovedeno u Velikoj Britaniji polazalo je da se najbolji efekat postiže vežbanjem u ranim jutarnjim časovima, pre doručka. Ne samo da se tako efikasnije "topi" višak kilograma, već se kod ljudi koji vežbaju pre doručka nivo masnoća u krvi koje mogu da dovedu do ozbiljnih kardiovaskularnih problema brže snižava nego kod onih koji vežbaju kasnije u toku dana.



"Kada pričamo o mršavljenju, zapravo na umu imamo topljenje masnih naslaga", kaže dr Džejson Gil sa Univerziteta u Glazgovu. Iako je odavno poznat pozitivan uticaj vežbanja na naše opšte zdravstveno stanje, istraživači su odlučili da se pozabave pitanjem da li je bolje vežbati posle doručka ili "na prazan stomak".

Muškarci koji su učestvovali u eksperimentu podeljeni su u dve grupe. Prva grupa je po pola sata brzo hodala pre doručka, a druga nakon obroka.

Ispostavilo se da su oni koji su vežbali pre doručka sagorevali i do 33 odsto više masti od onih koji su vežbali nakon jela. Slično su pokazala i merenja nivoa triglicerida u krvi: brže su se dovodili u red ispitanici koji su vežbali pre doručka. Istraživači kažu da je stvar u tome što, ako nismo jeli pre fizičke aktivnosti, telo energiju uzima iz sopstvenih rezervi masti, piše "Dejli mejl".

Ipak, savet da se vežba pre obroka odnosi se na treninge koji nisu previše intenzivni, kao što je polučasovna šetnja bržim hodom na primer.

Ali, ako nemate volje da se bavite fizičkom aktivnošću na prazan stomak, bez brige. Bilo koja vrsta vežbi, u bilo koje vreme, bolja je za vaše zdravlje nego da sedite i ne radite ništa.

Mondo.rs


Prijavite se da biste objavili novi komentar
teslio
Blogovi, grupe, prijatelji, slike...