Šest načina da budete gospodar sopstvenog vremena

Kategorija: Aktuelno
Tagovi: Vreme, Organizacija Vremena, Time Management
1 komentar

Imate osećaj da nemate vremena za bilo šta, iako ste prilično dobro organizovani i dajete sve od sebe? Možda jednostavno ne radite stvari na pravi način. Kako biste bili gospodar svog vremena, pridržavajte se sledećih saveta.


“Ja” nije pogrdna reč!

Pritisak da se bude najbolja majka, kćerka, prijateljica i partnerka, a da ne pominjemo radnica, često može dovesti do toga da zaboravite na ono najvažnije – sebe. Vreme je da postanete malo sebični.

Kako? Bez obzira koliko volite svoje prijatelje i porodicu, ako, pre svega, ne volite i ne vodite dovoljno računa o sebi, više nećete imati šta da ponudite. Vaš prioritet bi trebao biti obezbeđivanje sredstava koji će vam pomoći da se nosite sa životnim izazovima.

Pokušajte sledeće: Vratite u upotrebu reč “sebična” te je učinite pozitivnom. Na to trebate gledati kao na čin altruizma, jer zadovoljavajući prvo svoje potrebe, imaćete više vremena na raspolaganju za druge oko vas.

Uživanje u trenutku

Sms poruke i elektronska pošta mogu biti i više nego od pomoći, ali to ne znači da njima trebamo zatrpavati svaki slobodni trenutak. Uživajte u svakom slobodnom trenutku, do maksimuma.

Kako? Ako svaki srećni trenutak posmatrate kroz objektiv fotoaparata ili putem mobilnog telefona, vi verovatno polovično uživate u njima. Što ste više u potpunosti prisutniji, živite u sadašnjem trenutku i zahvalniji zbog svega što imate upravo tog momenta, sve više ćete dolaziti do spoznaje da vreme radi u vašu korist.

Pokušajte sledeće: Činjenica je da smo dosta vezani za mobilne telefone ili tablet računare, ali zašto ne pokušati da ih s vremena na vreme ne isključimo? Ako želite da odvojite pola sata samo za sebe, isključite sve elektronske uređaje. Momentalno ćete se fokusirati na stvati koje se dešavaju oko vas.

Radite manje, živite duže

Možda i imate sto stvari za obaviti, ali da li ste sigurni da će biti smak sveta ukoliko sve ne obavite na vreme? Dobro upravljanje vremenom više ne znači da trebate sve obaviti već da radite manje i budete srećni zbog toga.

Kako? Bez obzira da li pokušavate da se bavite fizičkom aktivnošću tri puta nedeljno ili idete na neki kurs, vreme je da prestanete gledati na kvantitet obaveza koje obavljate i da se usredsredite na njihov kvalitet.

Pokušajte sledeće: Napravite reviziju vremena. Napravite spisak svih aktivnosti koje obavljate u različitim životnim područjima i identifikujte stvari koje vašem životu daju pozitivan doprinos. Za preostale aktivnosti potrebno je da se preispitate da li zaista treba da ih upražnjavate. Ako ste selektivni sa svojim obavezama, to znači da svaki deo vašeg života može biti ispunjen, a vi nećete biti preumorni da u njima i uživate.

Rešite se osoba koje vam oduzimaju energiju i vreme

Svi ih imamo – prijatelje koje svako viđanje pretvaraju u sastanak o njihovom životu na kojem su sve tačke dnevnog reda njihovi problemi. Vrednost stvari se može odrediti novcem, ali se ponekad ponašamo neodgovorno kada su u pitanju sati našeg života. Odgovor? Prestanite rasipati svoje vreme.

Kako? Potrebno je da napravite “rezove”. Redovno biste trebali sagledati stvari u svom životu koje ne morate raditi i zapitati se da li je to dobro za vas i da li to želite raditi. Ako je odgovor negativan, onda to nemojte ni raditi.

Pokušajte sledeće: Jednostavno otkažite obaveze koje vam crpe energiju tako što ćete svima dati do znanja da više niste u stanju da nastavite. Isto važi i za već pomenute prijatelje – dajte im do znanja da više niste u stanju da stalno slušate kuknjavu. Ako budu navaljivali, recite im da nemate vremena za češća viđanja.

Planirajte mali odmor

Bez obzira da li se radi o slikanju, čitanju knjige ili odlaska u pozorište, svima su nam potrebne male stvari koje nas čine srećnim, zdravim i normalnim. Međutim, sa veoma zauzetim rasporedom s kojim se svakodnevno susrećemo, često se zna desiti da sebi uskraćujemo ova mala zadovoljstva. Ukoliko se ovo često dešava, zgrabite planer i ugovorite sastanak – sa sobom!

Kako? Ako vam je potebno vreme da razmislite kako ćete provesti dan, vi zapravo možete oblikovati svoju stvarnost. Puno je lakše odbiti nekoga kada već unapred znate da ćete određenog dana, u određeno vreme raditi određenu stvar.

Pokušajte sledeće: U planer unesite određene dane tokom meseca koje želite da odvojite samo za sebe. Pridržavajte se određenih datuma kao da se radi o nekom veoma važnom sastanku i obećajte sebi da ćete učiniti sve što je u vašoj moći da te dane ne preskočite ili zamijenite nečim drugim.

Naučite da kažete diplomatsko “Ne”

Ako je “Da” vaš odgovor skoro na sve, nije ni čudo šo vam vreme izmiče kontroli. Umesto klimavih izgovora, naučite da kažete diplomatsko “Ne”.

Kako? Prazno “Ne” može delovati grubo, ali ne treba ni da se opravdavate. Trik je u tome da budete neutralni kako biste ublažili udarac.

Pokušajte sledeće: Primera radi, pozvani ste da provedete vikend sa prijateljima, a vi ste planirali da ostanete kod kuće i posvetite se sebi. Probajte biti diplomatični, tipa: “Kako dobra ideja za neki drugi put!”.

 

Economy.rs

  • mila1955
    Bila sam mlada,lepa,vredna,radila puno i zaradjivala dosta,ponosila sam se sta sam postigla i koliko u zivotu.
    Ali blizi se nezeljni dan,kad mi nista vise netreba i nije vazno.
    Zato iz licnog iskustva saljem svakom savet:
    Neradi suvise ,nepremaraj se i nesekiraj se - ziveces duze.

Prijavite se da biste objavili novi komentar
teslio
Blogovi, grupe, prijatelji, slike...