Kalorije: dnevni minimum za muškarce 2.200, a za žene 1.500

Kategorija: Zdravlje
Tagovi: Kalorije, Kancer, Miš, Istraživanje, Anomalije

Kakav je uticaj smanjenog kalorijskog unosa na rizik od degenerativnih bolesti i dugovečnost? Istraživanje sprovedeno u Španiji donosi vrlo zanimljive odgovore.

Dr. María Blasco, direktorka Španskog nacionalnog istraživačkog centra za rak (CNIO), i njen tim uočili su da miševi koji su od trećeg meseca života imali niži kalorijski unos za 40%, imali i smanjeni rizik od karcinoma kao i poboljšanu motoričku koordinaciju.

Smanjenje kalorijskog unosa dovodi do smanjene brzine skraćivanja telomera (krajeva kromosoma, sastavni deo gena), čime se doprinosi održavanju prvobitne veličine hromosoma kao i očuvanju genetskog materijala. Dužina telomera direktno je povezana sa smanjenim rizikom od raznovrsnih anomalija genetičkog materijala, a održavanje dužine telomera smatra se ključnim faktorom za produženje životnog veka i za manji rizik od degenerativnih bolesti.

- Miševi koji su jeli manje imali su duže telomere kao odrasli, te manju stopu hromosomskih anomalija, rekla je dr. Blasco.

Novo istraživanje otvara vrata daljnjim istraživanjima povezanima uz kalorijski unos i dugovečnost sisara.

Najmanji unos kalorija za ljude

Rezultate ovog istraživanja ne smemo doslovno preslikavati na ljude jer bismo mogli ozbiljno ugroziti zdravlje.
Žele li održati postojeću težinu, žene trebaju najmanje 1.500 kalorija dnevno, a muškarci oko 2.200 kalorija. Ove se brojke odnose na odrasle ljude koji nisu vrlo aktivni. Osoba koja naporno vežba ili se fizički iscrpljuje na poslu, izgladnjuje se ako uzima samo 2.000 kalorija dnevno.

 

Economy.rs

Nema objavljenih komentara.


Prijavite se da biste objavili novi komentar
teslio
Blogovi, grupe, prijatelji, slike...