Pozajmljujete li od komšija?

Categories: Gost bloger
Tags: Pozajmljivanje, Komšije
1 comment

Gost bloger: Mamin svet.

Da li ste se ikada pojavili kod komšinice da tražite malo šećera ili prašak za pecivo? Koncept pozajmljivanja od suseda,  tako raširen u vreme kada prodavnice i hipermarketi nisu bili na svakom ćošku, pao je u zaborav. Do nedavno, kada je svetska kriza inspirisala ljude širom sveta, da uprkos  konzumersko – potrošačkom svetu u kojem živimo, potražimo nove načine uštede. Jedan od njih je  koncept pozajmljivanja, iznajmljivanja i razmene zahvaljujući društvenim mrežama, ili ono što opisuju Rejčel Bostsman Ru Rodžers u knjizi ” Što je moje tvoje je”, kao rastuće zajedničko trošenje (collaborative consumption). Nije više pitanje šta  trošimo, već na koji način trošimo.

 

Nemojte posedovati - podelite!

Time magazin u članku posvećenom ovom rastućem trendu, svrstava ovakav način razmišljanja i  čitav pokret u jednu od 10 stvari koja će da promeni svet. Ne posedovati, već pozajmljivati, osnovni je moto ljudi, koji i na ovakav način pružaju otpor konzumerizmu koji je prevazišao sve mere.

Osim što je evidentno da se na ovaj način sprečava gomilanje i nepotrebno posedovanje stvari, zajedničko trošenje ima još jednu prednost – u svetu gde često nemamo pojma ko su nam komšije, ko živi iznad nas ili u ulici, razmena stvari, čak i sa nepoznatim ljudima koje ste upoznali preko interneta, daje neku novu notu međuljudskim odnosima – moramo da verujemo i da nam veruju. I ne samo to – ako manje kupujete, manje ćete imati problema sa odlaganjem, prostorom i organizacijom. Savršeno rešenje za velike gradove gde svi imamo mnogo ljudi u komšiluku, a malo prostora za odlaganje, piše Time.

 

Ovaj pokret dobija sve više poklonika u svetu, a nadamo se da će jednom zaživeti i kod nas. Autori knjige kažu da se cela ideja dobrim delom zasniva na društvenim mrežama i njihovom principu deljenja i širenja.  Osim što omogućava da se  uštedi vreme, novac i pojednostavi život,  zajednička potrošnja takođe nas od pasivnog konzumera pretvara u aktivnog saradnika.

Pogledajte neke od sajtova gde  funkcioniše princip pozajmljivanja, iznajmljivanja i razmene.

Da li bi i vi mogli da funkcionišete po ovom principu? Šta bi pristali da razmenjujete – dečije igračke, vašu garderobu, i garderobu vaših mališana? Sitnice za kuću? Da li bi delili auto?

 

Autor teksta: http://www.maminsvet.net

  • trampi
    Odlican tekst, a evo i jednog domaceg sajta da upotpunite listu, koji se bavi istom tematikom http://www.trampi.rs

Please login to post a comment
teslio
Blogovi, grupe, prijatelji, slike...