Beograd

Bezolovni i pokvarena jaja

Kategorija: Glavna
Tagovi: Benzin

Imam komšiju koji vozi vremešnog ali vrlo očuvanog keca. Čovek je vozač starog kova. Znači, dugo zagreva motor u mestu, pre nego krene. Jednostavno ne prihvata da se motori u automobilima savremene konstrukciuje (ma koliko čudno zvučalo i kec ima takav) ne moraju dugo zagrevati. Godinama nas „zabavlja“ simfonijom očajnog drčanja iz zastavinog izduva.

Komšiluk kao komšiluk na svašta svikne pa i na susedovo grejanje motora. No, u poslednje vreme dobili smo i mirisnu komponentu doživljaja. Dok komša ne krene cela ulica „zamiriše“ na pokvarena jaja. Oni što se razumeju u hemiju kažu u benzinu višak sumpor dioksida. Sasvim jednostavno, benzin je očajnog kvaliteta.

Drugi par rukava u ovoj oktanskoj igri je da se u Srbi voze na, u regionu jedan od najskupljih benzina. Zvanično, od vikenda cena benzina je skoro 115 dinara.Da paradoks bude veći gorivo nije ovoliko koštalo ni 2008. godine kada ja nafta na svetskoj pijaci domašila 147 dolara po barelu. Tada se litar benzina na plaćao 112, a dizela 98,50 dinara. Sada je barel na svetskoj pijaci skoro duplo jeftijini.

Doduše na pumpama je cena nepromenjena. U subotu na NIS-ovoj pumpi i komšiluku napunio sam rezervoar po 109 dinara za litar. Benzin u Srbiji zvanično nikada skuplji a cena ista. Pa ko je tu iskočio iz šablona, pitam se?

Do sada su naftaši i pumpadžije prvo malo kukali da je poskupljanje neizbežno. Time lepo pripreme javnost a vlada samo izbaci račun. Onda svi malo zanovetaju da je benzin skup ali se i dalje voze i svima dobro. Vladi naročito jer su dažbine koje kupi iz cene derivata vrlo izdašan izbor prihoda državne kase.

U ovom trenutku u budžet od svake litre prodatog goriva idu 62 dinara, tj oko tri petine važeće cene. Pominjao ministar trgovine da bi državna zahvatanja, akciza, mogla biti preispitana ali meni to prilično neuverljivo. Naime, pošto u Srbiji benzin vrlo brzo poskupljuje, izgleda ipak opala potrošnja pa i državni prihod od akciza. A državi pare potrebite i te kako pa sumnjam da će ih se odreći. A neki izračunali da bi izvesnim samnjenjem akcize i preradjivačke cene benzin mogao biti jeftijini i za 50 dinara. Ma neće se dogodtiti ali lepo zvuči.

E pa čemu onda ova priča. Pa zbog monopola. U Srbiji je zabranjen uvoz derivata osim evro dizela. Jedini preradjivač sirove nafte je NIS. Rafinerija zastarela i pravi loš benzin. To je ono sa mirisima.

A i kola potroše više baš zbog „kvaliteta“. Iskustveno, na 100 km moja kola troše oko petine manje goriva kada u inostranstvu koristim bezolovni super od 98 oktana. To se u Srbiji ne prodaje. Dakle domaći benzin je preskup i loš. Što bi se reklo platimo i na mostu i na ćupriji. Valjda će iduće godine ukinuti zabranu uvoza goriva.

Pa ako je skup zbog poreza neka bar bude kvalitetan. Da nas bar manje truje. Doduše verujem da će ukidanje mopola privući još neke svetske naftaše u Srbiju pa bi konkurencija poradila i na ceni goriva. To što sada NIS i LUK OIL drže niže cene meni više liči na ubijanje konkurencije i ojačavanje monpolskog položaja na srpskom tržištu.

(Djordje Vlajic)

Nema objavljenih komentara. Budite prvi!

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!