Brak i porodica

Želim dete, ali ne i muža: da li srpkinje još uvek veruju u brak?

Kategorija: Glavna
Tagovi: Tagovi nisu upisani
2 komentara

Jedna od četiri majke u Velikoj Britaniji danas se odlučuje na to da samostalno odgaja dete, bez bilo kakve pomoći oca. Na to je nisu primorali problemi u vezi ili braku, već je reč o izboru životnog stila koji podrazumeva oslanjanje na socijalnu pomoć države pre nego na pomoć partnera. Sudeći po podacima u poslednjih deset godina, broj samohranih majki koje su se odlučile na roditeljstvo bez partnera kod nas nije u porastu. Sociolozi objašnjavaju da žene u našem društvu brak i dalje vide kao najbolji tip veze, te da su patrijarhalne vrednosti, u odnosu na porodične i rodne uloge, ostale na visokom nivou.

Najnovija britanska istraživanja pokazala su da 57 odsto samohranih majki sa decom ispod 13 godina, nikada nisu bile udate ili živele sa muškarcem. Pre samo dvadesetak godina samohrane majke su se obično rastavljale od partnera nakon dugogodišnjeg zajedničkog života i braka. Danas na Zapadu raste broj onih koje nikada nisu bile u vezi sa ocem deteta. Manje od 50 odsto majki u Velikoj Britaniji se izjasnilo da je brak i dalje najbolja vrsta veze.
Kod nas još ne postoje podaci o tome raste li broj samohranih majki koje su same birale da ostvare roditeljstvo bez partnera, a u poslednjih deset godina stopa vanbračnih rođenja u Srbiji nije rasla. Taj trend je bio u porastu u periodu od 1990-2000, kada je broj vanbračno rođene dece sa 12,7 odsto porastao na 20,4 odsto, koliki je otprilike i danas, kako kaže prof. Smiljka Tomanović, sociolog. Njoj se čini da, iako nema preciznih podataka, kategorija samohranih majki koje su se odlučile na roditeljstvo bez partnera kod nas nije u porastu. Možda je razlog za to tradicionalno porodično utemeljenje.
− Ne bih govorila o „kultu“ porodice, ali sva istraživanja pokazuju da je ona veoma značajna pojedincu u Srbiji, a mladima je na vrhu prioriteta − ističe prof. Tomanović. − Slično je i u drugim evropskim zemljama, međutim, u Srbiji se porodica veoma tradicionalno poima, sa tradicionalnim ulogama supružnika i roditelja. Patrijarhalne vrednosti, u odnosu na porodične i rodne uloge, ostaju na visokom nivou. Poređenjem dva istraživanja – iz 1989. i 2003. godine, one su izraženije kod žena nego kod muškaraca. Žene u našem društvu brak i dalje vide kao najbolji tip veze.

BRAK NUDI FINANSIJSKU SIGURNOST

Vera Totić, predsednica Udruženja samohranih roditelja, naprotiv, smatra da tradicionalno vaspitanje i shvatanje porodice izumire, jer je sve više razvoda.
− Brak polako gubi funkciju, pa samim tim i nije više najbolji tip partnerske veze. Odnos funkcioniše i kao vanbračna zajednica, a brakovi se često sklapaju zbog materijalne sigurnosti. Međutim, kod nas još ima žena koje smatraju da je muškarac oslonac − kaže predsednica Udruženja samohranih roditelja.
Ipak, danas i u svojoj okolini možemo čuti otvoreni stav žena koje su navršile tridesetu, a nisu udate, koje ne beže od toga da se ostvare u ulozi majke. Samostalnije su u finansijskom smislu, a danas više gotovo da i nema osude okoline, koja je ranije sprečavala žene da i razmišljaju o takvom koraku. Upravo to su i bili razlozi Maje T, (39) iz Beograda, koja je pre skoro tri godine odlučila da rodi dete, iako nije bila u stabilnoj vezi.
− Shvatila sam da, kao i neke moje poznanice već dugo ne uspevam da pronađem partnera sa kojim ću ostvariti dugu vezu, a biološki sat je polako otkucavao. Kada sam saznala da sam u drugom stanju, obavestila sam tada već bivšeg partnera o tome, kao i o želji da dete odgajam sama, a on se složio. U početku mi nije bilo lako, ali smatram da je to bila ispravna odluka. On dete nije želeo, za razliku od mene, a ja sam bila potpuno sigurna u to da ću uspeti i sama. Imam stabilan posao, kolege mi često izlaze u susret, a i roditelji mi pomažu. Sva odgovornost je na meni, ali osećam se ispunjeno i zadovoljno − iskrena je samohrana majka dvogodišnjeg dečaka.

NIJE LAKO BITI SAMOHRANI RODITELJ U SRBIJI

Prema rečima Vere Totić, na takav vid roditeljstva uglavnom se odlučuju žene koje imaju preko 30 godina.
− To su obično žene iz imućnijih porodica, kojima roditelji još uvek rade ili imaju dobre penzije, pa su im samim tim i podrška. Uplaše se da će ostati bez poroda, pa rađaju dete bez obzira na to da li je otac zainteresovan. Kod nas u Udruženju gotovo da i nema takvih majki jer je mnogo onih koje su kasnije prinuđene da, zbog finansijskih problema i nedovoljne pomoći države, ipak traže pomoć oca − naglašava predsednica Udruženja, koja dodaje da novi porodični zakon ipak predviđa neke malo značajnije beneficije za samohrane roditelje. − Oni samohrani roditelji koji nemaju posao sada primaju oko 7.000 din na ime materijalnog obezbeđenja porodice. Kad se tome doda dečji dodatak koji je oko 2.500 din, mora se priznati da je sa tim novcem teško samostalno izdržavati dete. Sada postoje i neke olakšice za plaćanje vrtića, ali limit za ostvarivanje bilo kog od ovih prava je i dalje veoma nizak.
Upravo to može i biti razlog zašto za razliku od Velike Britanije žene u Srbiji teško prihvataju trend koji je očigledno posledica emancipacije.

  • ov0samJA
    Podrzavam taj trend u jednu ruku...
    ...u mom selu su ljudi kao vece blago tretirali stoku u stali nego suprugu(cast nekima))...
    ...siromastvo u ex yugi diktira svoje ali na zapadu je sve vise uspjesnih zena(zasto se bojimo takvih?)
    ...
    ...u drugu ruku opstepoznato nam je da djeca bez oba roditelja ne osjete dovoljno ljubavi i kasnije ne ispoljavaju istu na pravi nacin...-mnogi postaju delikventi
    ...stvar odgoja i izbora(ja imam oba roditelja ali sam posegao za tetovazama itd(ne pijem,ne pusim...,sto vise sport...-ali na prvi pogled mnogima vjerovatno izgledam cudno i budalasto,idiotski))...ali -brak je svetinja
  • andrijana80
    i dalje verujem u brak i mislim da je nalakse razvesti se, mnogo je teze ocuvati sretnu i dugu bracnu zajednicu. Nedavno sam procitala odlican tekst na tu temu Kako spreciti razvod -http://www.provodadzija.com/precica-do-ljubavi/provodadzija/blog/kako-spreciti-razvod/#sthash.6prvNJj6.dpbs

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!