Kulinarstvo

Foodgazam 18 putujemo svetom kuhinjom amatera turska

Kategorija: Glavna
Tagovi: Musaka, Turska Kuhinja, Kafa, Patlidžan

Sunday, July 31, 2011

Putujemo danas u Tursku.Naravno i u našoj kuhinji ima dosta zaostataka i jela sa Turskim korenima.Ova kuvarica zaista voli da neguje svoju tradiciju i u svojim reportažama nam uvek donosi i ponešto od okoline u kojoj se nalazi, pa je uvek vrlo inetresantna za čitanje Uživajte a za više idite na http://www.ozlemsturkishtable.com/

Zahvaljujem se autoru.

Turska kuhinja..u Egejskom stilu


Egejska kuhinja je divna,koristi fragrantno maslinovo ulje,obilje svežeg povrća i aromatičnog bilja.Ušestvovala sam na času kuvanja Egejskim  stilom i tako na licu mesta od izvrsnih učiteljica naučila kako se sprema Musaka na Egejski način.Turska filo kora punjena različitim sastojcima i halva od griza.Zahvalnost ide izvrsnoj kuvarici Biymez Hanimeli.

Ne znam  kako se ovo povrće prevodi ,pa ću koristiti engelsko ime a vi dojavite ako znate (prim Džoli) .Purslane je uobičajeno povrće sa finim blagim ukusom.Dinstali smo ga sa belim  i crnim lukom,paradajzom i maslinovim uljem.Onda smo dodali malo pirinča i to poklopljeno krčkali nekih 20 minuta.Ovde maslinovo ulje igra glavnu ulogu, jer se sve skuva u njemu i u svojim prirodnim sokovima.


Nijedno Tursko jelo  ne može biti kompletno bez patlidžana, kralja povrća u Turskoj.
Glavno kod patlidžana je da bude suv da se ne bi razgnjecao (koja reč)pri kuvanju i bio gorak.Pravili smo musaku u Egejskom stilu. Ova verzija podrazumeva lako ispečen patlidžan na koji se doda sos od mlevenog mesa,paradajza,crnog i belog lukai zelene paprike.Onda smo sve dekorasili sa svežim paradajzom i paprikom i stavili u rernu.

I eto nam gotovog jela.Sočna ,aromatična musaka, bez teških sosova.Preporučujem.
Drugo jelo koje smo spremali je bila fino punjena tanka filo kora  punjena različitim sastojcima ) krompir i luk,spanać i luk,mleveno meso ,luk i peršun.I naravno naučili smo i kako da razvlaćimo kore.
Kada ih napunimo .zamotamo u trouglove i sada se mogu peći.
Ovo je tradicionalni nacin kako se ovaj deo sprema.
Vreme da se ruča.Ovde vidite naš obilni ručak.Bilo je tu još i punjenog cveta tikvice,i, punjenog lista grozdja,jogurt sa krastavcem i mirođijom, lonac pasulja na turski način i još mnogo čega.
A naravno najbolji način da se jelo završi je sa Turskom kaficom. Turska kuhinja je vrlo ukusna i nadam se da sam vam dala  neke inspiracije da i sami nešto probate.
Afiyet Olsun!
Nema objavljenih komentara. Budite prvi!

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!