Kulinarstvo

Foodgazam 25 putujemo svetom kuhinjom amatera rumunija

Kategorija: Glavna
Tagovi: Rumunuja, Krofne

 

Danas nam Ellie dočarava slike svoga detinjstva.Njen blog je pun ovih poslastica.Iako znam ima već dosta recepata za krofne, evo da vidimo kako to naže komžije rade.A šta još kuvaju možete pogledati na njenom blogu http://homecookinginmontana.blogspot.com/ Hvala Ellie.

 

 

Rumunske krofne Gogosi


 
Pokušavam da smanjim pečenje ali s vremena na vreme me uhvati želja da napravim nešto kao ove krofne.Kad smo bili deca mama bi nam napravila celu vanglu ovih krofni.To je bilo nešto posebno.Onda bi nas pustila da jedemo koliko god smo hteli.Eh , to su bili dani.Ustvari nas je bilo podosta u familiji tako da bi ove krofne začas nestale.Moja mama još uvek pravi krofne za svoje unuke i oni ih velikom brzinom očiste.
Niko ne kuva kao baka:) 
Pre neki dan počnem da pravim krofne i pomislih da bih mogla da ih uslikam i postavim na blog u moje Rumunske recepte.Javio se i moj suprug ,koji je rekao da se i on raduje da ih napravim.Možda ćete i vi probati jednog dana.Ne sećam se tačno kako je ovaj recept nastao   Probala sam  mnoge, to znam dok nisam ostala na ovome.Kako sam nameravala da ga zadržim  zapisala sam ga.
Ako odlučite da ga pravite najvažnije deo je da testo bude na toplom mestu da naraste.Takodje ulje mora biti na tačnoj temperaturi da krofne ne izgore. Najbolje je jesti ih tople.Nadam se da će vam se dopasti.
Sastojci
4 šolje brašna
2 1/2 kašike suvog kvasca
1 šolja toplog mleka
1/3 šolje šećera
2 jaja ulupana
2 kašike istopljenog putera
1 kašićica vanile
1 kašićice rendane kore od limuna
2 kašićice rendane kore od pomorandže.
 
 i još
ulje za pečenje
šećer u prahu
 
 
Metoda
U činiji izmešaj jaja mleko i puter.Ja ovo pravim sa mikserom ,tako da u tu činiju stavite brašno kvasac i so.Dodajte sad iz druge činije mleko i jaja-Mešajte sad ovo mikserom 5 do 6 minuta.
Pokrite i ostavite testo da stoji na toplom mestu oko 1 sat.
Uzmi testo i baci ga na kuhinjsku namazanu površinu.
Razvi testo da bude oko 5cm debljine.Vadi sada okruglo ili četvrtasto testo koristeći kalupe za biskvite.
Ja ih sada ostavim na kuhinjskom papiru da ponovo narastu.Naravno opet na toplom mestu. Oko 30 minuta.Trebalo bi da audu skoro duplo veći
Ako vam kuhinja nije dovoljno topla možete to staviti u rernu koju ste predgrejali pola minuta.
Zagrejte ulje do 180 stepeni Celzija.Pecite nekoliko krofni istovremeno,minut sa svake strane. Ili dok budu zlatno žute
.
Trebalo bi da fino narastu.Pazite da ulje ne predje odredjenu temperaturu jer će krofne izgoreti spolja, a unutra neće još biti gotove.Ostavite na kuhinjskom papiru da se ocede ,pa ih još tople pospite šećerom u prahu.Možete i preskočiti ovaj deo sa šećerom,  ako ih punite dzemom.
Nema objavljenih komentara. Budite prvi!

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!