Kulinarstvo

Kako do savršene fotografije vašeg recepta?

Kategorija: Glavna
Tagovi: Fotografija, Slika, Recepti, Kuvar

Nekoliko saveta za dobru fotografiju, nije bitno koliko ste iskusni ili neiskusni ovi saveti mogu učiniti vašu fotografiju mnogo boljom. 




1. PAZITE NA POZADINU 
Vodite računa da vaša pozadina ne odvlači pažnju svojim sadržajem od objekta koji treba slikati. Zbog toga se više isplati pokušati pronaći bolji ugao snimanja, promeniti mesto sa kojeg fotografišete ili jednostavno recept uslikati sa više uglova i odabrati najbolje slike. Važno je imati belu pozadinu, jer su tada slike najlepše zbog kontrasta bele boje sa bojom objekta koji slikate. 

2. PRIĐITE BLIŽE 
Što ste bliže objektu koji fotografišete, to je fotografija bolja (tako glasi neko pravilo). Približavanje eliminiše nepoželjnu pozadinu koja odvlači pažnju od objekta snimanja. Snimite tako da sliku ispunite jasnim i interesantnim motivom. Proverite u uputstvima za rukovanje koliko se sa vašim fotoaparatom možete najviše približiti objaktu koji slikate da biste dobili oštru fotografiju. 

3. JAKA SVETLOST JE OBAVEZNA 
Svetlo je zaslužno da fotografija bude „prirodna”, dobrog kolorita i dopadljiva. Svetlost i kvalitet svetla predstavlja osnovu i suštinu svih odličnih fotografija. Generalno gledano, veći svetlosni izvor u odnosu na subjekt fotografisanja će dati mekše, difuznije i kvalitetnij svetlo sa mekim senkama, mekim svetlim tonovima i malim kontrastom u odnosu na manji svetlosni izvor. Manji svetlosni izvor će dati tvrđe, kontrastnije svetlo koje daje oštro definisane senke, veći kontrast i velike površine svetlih tonova i odsjaja. Veličina u odnosu na subjekat je ključna u ovoj tvrdnji. 

4. MIRNA RUKA I BLIC 
Ponekad potencijalno dobra fotografija ne uspe jer se zaborave neka osnovna pravila. Mirno držanje fotaparata je uslov za oštru fotografiju! Kada pritisnete okidač učinite to nežno, jer i mali pokret fotoaparata može izazvati neoštrinu. Ako radite sa kratkom ekspozicijom nađite pogodan oslonac za vasu ruku ili upotrebite mali stativ. Blic koji je ugrađen u vaš fotoaparat nije koristan samo noću i u zatvorenom prostoru. Koristite blic da biste ublažili oštre senke. Proverite u uputstvima za rukovanje kolika je snaga vašeg blica. O tome zavisi područje u kojem će objekti biti pravilno osvetljeni i obično se kreće od 1,5m do 4,5m.

 

Još nekoliko saveta za apsolutne početnike: 

- Izbacite bespotrebne elemente koji će samo odvlačiti pažnju od hrane 
- Manje količine u tanjiru izgledaju lepše nego prepuni tanjiri 
- Voda našpricana sprejom (za cveće) daje osećaj svežine. Probajte ovo preko jagoda ili salate, pa uporedite razliku 
- Ulje namazano četkicom preko mesa takođe daje osećaj svežine jer ne deluje isušeno 
- Salvete sa lepim, blagim bojama daju živost ako slikate bele tanjire sa belom pozadinom 
- Ako nemate dobru opremu, fotografište hranu pored prozora ali bez direktnog svetla koje stvara senke. Južni ili zapadni prozor je najbolji. Ako imate bele zavese, one mogu biti dovoljne da rasprše svetlost i eliminišu grube senke 
- Ako želite da smanjite senku, ogledalom usmerite svetlo tako da refleksija razbija tamni deo 
- Isprobajte različite f vrednosti na aparatu, ako uopšte imate mogućnost manuelnog podešavanja 
- Slikajte brzo jer ohlađena hrana ne izgleda jednako lepo kao sveža 

Želite primer kvalitetnih fotografija? Pogledajte recepte od naše drage Pomoravke

http://www1.serbiancafe.com/lat/kuvar/user/recipes/pomoravka

 


Nema objavljenih komentara. Budite prvi!

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!