Kulinarstvo

Ješćemo jedan hleb dva meseca

Kategorija: Glavna
Tagovi: Hleb, Bakterije, Buđ

Američka kompanija "Mikrozap" razvila je specijalnu mikrotalasnu peć koja omogućava da hleb ispečen u njoj ostane sačuvan od buđi punih 60 dana. 

Ovo rešenje moglo bi znatno da umanji količinu hleba koji se baca, a može da se primeni i na druge vrste hrane, uključujući meso, mnoge vrste voća i povrća.

Višak hrane koja se baca veliki je problem u većini razvijenih zemalja. Prema zvaničnim podacima, prosečna američka porodica baca 40 odsto hrane koju kupi, što stvara godišnji gubitak od 165 milijardi dolara.

Prema podacima britanskog Odeljenja za prirodnu sredinu, hranu i ruralne poslove, 32 odsto hleba se baca dok je još jestiv.

Najveća prijetnja hlebu je buđ. Pošto se vekne sve češće pakuju u plastične kese, sva količina vode koja ispari ostaje u kesi i predstavlja pogodnost za razvoj gljivica koje dovode do nastanka buđi. U uobičajenim okolnostima, hleb može da ostane jestiv do 10 dana.

Kompanija "Mikrozip" je u svojoj laboratoriji na Univerzitetu u Teksasu pokazala dugačku, metalnu mikrotalasnu peć koja liči na industrijski uređaj.

Aparat je prvobitno napravljen za uništavanje bakterija, ali su istraživači otkrili da on može da uništi i spore buđi za oko 10 sekundi.

"Obradili smo parče hleba u aparatu i proverili količinu buđi u njemu. Šezdeset dana kasnije u hlebu je bila ista količina buđi kao kada je izašao iz peći", izjavio je direktor kompanije Don Stul.

On je dodao da je mašina koju su stručnjaci napravili tehnološki slična komercijalnim mikrotalasnim pećima, ali sa nekim važnim razlikama.

Ovaj uređaj privukao je veliku pažnju proizvođača hleba, ali oni brinu da bi njegovo korištenje dovelo do povećanja troškova u industriji u kojoj margina zarade nije velika.

Postoji i bojazan da potrošači ne bi bili spremni da kupuju hleb koji traje toliko dugo, a Stul priznaje da možda ne bi bilo lako uveriti ljude da od ovoga mogu da imaju koristi.

(Mondo.rs, Srna)      

Nema objavljenih komentara. Budite prvi!

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!