Kulinarstvo

Da li ste ukiselili kupus?

Kategorija: Glavna
Tagovi: Kiseli Kupus, Ukiseliti Kupus, Vitamin C, Skorbut, Rak Dojke, Rak Debelog Creva, Rak Bubrega

 

Tradicionalno zimsko jelo niskokaloričan je obrok i odličan izvor vitamina C, i jelo koje najavljuje slasnu zimu u znaku sarme. 

U vreme hladnoće, kada su disajni i imunološki sistem ugroženi, najbitnija je hrana koja podstiče vlastite imunološke snage organizma. Tipična zimska namirnica koja može podstaći imunitet jeste kiseli kupus, bogat vitaminom C i probioticima. Osim toga što je blagotvoran izvor vitamina, kupus može biti slasno jelo ili prilog mnogim jelima.


Kiseli kupus pravo je tradicionalno zimsko jelo koje svoju kulminaciju popularnosti doživljava u novogodišnjoj sarmi.

Kiseljenje kupusa u našim se krajevima još uvek održalo kao tradicionalni postupak koji uključuje dugotrajnu fermentaciju. Zanimljiv je primer kako je kiseli kupus fermentisan na dva načina – evropski i korejski – razlikuje po svom ukusu i teksturi. 

Korejska naziv za kiseli kupus “kimchi” značajno se razlikuje od evropske verzije. Dok se kupus u Evropi kiseli narezan na tanke, uske trake, kimchi se pravi od celih listova i stabljika kineskog kupusa uz dodatak čili papričica, belog luka i ribljeg sosa. Pri pripremi kimchija koristi se mnogo više soli, a temperatura fermentacije je značajno niža. Rezultat je slaniji, ali manje kiseo kupus, pikantan i hrskav, za razliku od našeg tradicionalnog kiselog kupusa koji je kiseliji i aromatičniji.

Kupus pripada botaničkoj vrsti krstašica, zajedno s keljem, brokulom, prokulicama, renom, rotkvicama, rukolom. Osim nama najbolje poznatih vrsta, zelenog i crvenog kupusa, postoje i vrste Savoy (rasprostranjena u Italiji), kineski kupus, i Bok Choy.

 

Kiseli kupus kroz istoriju

Kiseli kupus ima živopisnu baštinu. Holandski moreplovci konzumirali su ga na dugim putovanjima kako bi sprečili skorbut, bolest izazvanu nedostatkom vitamina C. Upravo su prvi nemački doseljenici doneli recept za kiseli kupus u SAD. Zato Amerikanci svoje zemljake nemačkog porekla nazivaju ”Krauts” (Kraut- njem. kupus).

Osim što poseduje živopisnu istoriju i što se uz njega vežu brojne legende, kupus poseduje i značajan nutritivni profil.

Uticaj kupusa na zdravlje

 

Kiseli kupus jedna je od vrlo retkih namirnica, ako ne i jedina, čija se hranjiva i lekovita vrednost povećava našim tradicionalnim načinom kiseljenja, za čije su otkriće zaslužni stari Slaveni.

Osim toga vrlo je ‘lagan’, 100 g kiselog kupusa ima svega 22 kcal (92 kJ).

Ukratko, kiseli kupus vrlo je složeno fermentisano povrće koju neki čak nazivaju i superhranom, zbog njegovih probiotičkih i funkcionalnih vrednosti. Prava je riznica C vitamina, E vitamina (takođe antioksidansa), vitamina A i kompleksa B vitamina. Naime, kiseli kupus krije pravo blago piridoksina (vitamin B6), bez kojeg belančevine uopšte ne bi mogle biti iskorišćene), niacina (vitamin B3 potreban za ćelijsku energiju, celokupni metabolizam i izmenu materija u mozgu), a sadrži i panotensku kiselinu (vitamin B5 potreban za ćelijsku energiju i zdravu boju kose). Uz to tu je i jedinstveni ‘U vitamin‘, koji blagotvorno deluje na čir na želucu i mnoštvo minerala poput kalijuma, kalcijuma, fosfora, gvožđa, magnezijuma, natrijuma …

Uz ostalo, kiseli kupus jača imunitet, pomaže u procesu probave, a ublažava i posledice nekih hroničnih bolesti kao što je reuma i giht jer velike količine kalijuma u njemu pospešuju izlučivanje vode iz organizma.

Redovna konzumacija kiselog kupusa pomaže u borbi protiv prehlade, čisti problematičnu kožu, snižava telesnu težinu i smanjuje toksičnost krvi. Dakle, pomaže neutralizaciji neželjenih efekata kod lošeg imuniteta.

U jednom novijem američkom istraživanju (objavljeno je u “Journal of Agricultural and Food Chemistry”), ističe se da je kiseli kupus zbog visokog sadržaja fitohemijskih materija vrlo delotvoran kad je reč o sprečavanju razvoja raka (naročito raka dojke, jetre, bubrega i debelog creva).

Nemački su naučnici nedavno otkrili da je sveži kiseli kupus najdelotvornija namirnica za podsticanje libida (kako tvrde, ako se nedelju dana jede dva puta na dan).

Tako je nakon nekoliko desetina godina zanemarivanja kiseli kupus ponovno postao slavan.

 

Economy.rs

 

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!