Kulinarstvo

Nova godina prste da poližeš

Kategorija: Glavna
Tagovi: Recepti, Kolaci, Nova Godina, Vanila Cupcake, Tart, Cokolada, Karamel

Predlažemo vam nekoliko recepata za ukusne kolače koji istovremeno mogu da ukrase vašu novogodišnju trpezu i budu odličan poklon. 

Za kolače nije bitno samo da su ukusni, već i da budu primamljivi na oko, složićete se. To posebno dolazi do izražaja za novogodišnje praznike, kada se svi utrkuju da naprave što lepše kolačiće.

Ali to nije mnogo teško. Ukoliko niste mnogo vešti počnite na vreme da vežbajte i verujemo da ćete uspeti da za novu godinu obradujete sebi drage osobe ovim slatkim zalogajima.

MONDO i Cupcakes Factory By Ipanema vam za predstojeće praznike predlažu nekoliko zanimljivih recepata za kolače, koji uz malo mašte mogu da budu i fenomenalan poklon.

 

Kraljevski recept za vanila cupcake

Potrebno za 16 kolačića: 225 grama kristal šećera; jedan štapić vanile; 175 grama brašna; 1 1/2 kašičica praška za pecivo; 1/2 kašičice sode; ½ kašičice soli; 75 grama putera; dve jaja; 75 ml kisele pavlake; 60 ml ulja; jedna supena kašika vanilinog ekstrakta; 160 ml mleka.

Priprema: Zagrejte rernu na 175 stepeni. U maloj činiji spojite šećer i semenke iz vanilinog stapića. Koristeći se zadnjom stranicom kašike kružite po činiji i na taj način razbijte postojeće gromuljice od vanilinih semenki. U veću činiju pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu i so. Zatim dodajte šećer sa vanilom i dobro sve pomešajte. Dodajte puter i izmiksajte na srednjoj brzini tri minuta. Zbog male količine putera dobićete vrlo finu mrvičastu teksturu. U maloj činiji spojite jaja, kiselu pavlaku, ulje i vanilin ekstrakt i mikserom mutite dok se ne dobije fina smeša. U činiju sa brašnom, šećerom i puterom dodajte ovu tečnu miksturu i mutite samo dok se ne spoje. Polako dodajte mleko i na maloj brzini miksati dok se ne spoje.

Poređajte papirne korpice u pleh sa udubljenjima, a zatim korpice nalijte smešom do pola. Pecite 14 minuta, a zatim drvenom čačkalicom proverite da li su gotovi. Ako čačkalica izađe suva, gotovi su. Kada su kolačići gotovi odmah ih izvadite iz pleha i ostavite da se hlade.

Krem za ukras: U činiju sipajte 300ml slatke pavlake i mutite dok se ne napravi penasta smeša. U drugu manju činiju spojite 150 grama maskarpone sira i 100 grama šećera u prahu pa sve to dodate u šlag i ponovo mutite pola minuta. Gotov krem sipajte u kesu za dekorisanje i dekorišite po želji. Možete da dodate i boju za kolače tako što će te boju prvo spojiti sa šećerom i maskarponeom, a zatim sve to pomešati sa šlagom.

 

 

Tart čokolada karamel

Potrebno za 12 kalupa prečnika 7cm: 200 grama brašna; 100 grama šecera u prahu; 100 grama putera; dva žumanceta; jedna izrendana kora limuna.

Priprema: Spojite sve sastojke i umesite testo. Oklagijom razvucite testo debljine tri milimetra. Isecite krugove kalupom precnika 9,5cm i stavite u modle. Preko kalupa stavite providnu foliju, svaki kalup napunite pirinčem i stavite u pećnicu na 165 stepeni 23 minuta. Kada ih izvadite iz pećnice ostavite se da se ohlade i izvadite pirinač sa folijom. Korpice od testa izvadite iz kalupa.

Potrebno za fil: 300gr šećera; 1dl slatke pavlake; 50 g putera; 200 g čokolade; 2,5dl slatke pavlake.

Priprema: Prvo istopite šećer dok ne dobijete karamel boju. Nalijte pavlaka i uz mešanje pri kraju kada su se sjedinili šećer i pavlaka dodajte puter. Kada se karamel prohladi nalijte korpice, ali ostavite mesto i za čokoladu. Ostavite napunjene korpice karamelom u frižider 10 minuta. Istopite čokoladu sa pavlakom pa vruću nalijte preko karamela. Oko ruba korpice preko čokolade pospite mrvljeni lešnik. Pre jela ih stavite u frizider da se sve zajedno stegne.

Prijatno!

Mondo.rs      

Nema objavljenih komentara. Budite prvi!

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!