Kulinarstvo

Jaja u gnezdu od krompira i spanaća

Kategorija: Glavna
Tagovi: Mignone, Lana, Jaja, Gnezdo, Krompir, Spanac

Naš današnji gost bloger po drugi put je Mignone, koju ćemo danas predstaviti sa kreativnim receptom za Jaja u gnezdu od krompira i spanaća.

 



Evo par predloga laganih receptića...

Sastojci (za 2 osobe):

2-3 krompira srednje velicine
prstohvat soli
malo bibera
kockica maslaca
2 kasike naribanog parmezana
2 jajeta

Priprema:
Za ovaj receptić sam ponovo koristila one slatke male keramičke posudice iz prethodnoh posta, a sasvim fino mogu poslužiti i neke manje šerpice ili čak kalupići za projice.
Krompir oljustiti i krupno naribati, posoliti i pobiberiti po ukusu. Dodati kockicu maslaca (25 g) i naribani parmezan, pa sve lepo izmesati. Male keramicke posudice namazati maslacem i obloziti naribanim krompirom, napraviti udubljenje kasikom na sredini kao gnezdo, pa staviti da se pece nekih 20-tak minuta.
Kad su "gnezda" od krompira vec dobila lepu rumenu boju, izvaditi ih  iz rerne, razbiti po jedno jaje u svako udubljenje u sredini, i vratiti da se jos malo peku dok jaja ne budu gotova... 


Predlog za serviranje: ova gnezda je zgodno posluziti uz neki zeleni prilog, recimo pire od spanaca ili pire od pasiranog graska i krompira. Gnezda izvadite iz modlica pre posluzivanja pa ce tako izgledati posebno dekorativno na tanjiru.

 
Jaja u gnezdu od rize i spanaća



Verujem da vam je ovaj recept vec poznat i zato je ovde prikazan vise kao ideja za jedan brzinski rucak. Potrebnu kolicinu sastojaka mozete sami odredediti prema broju ukucana (kod nas recimo tata nije ljubitelj zelenisa). Znaci, na malo ulja proprziti manju glavicu crnog luka, dodati spanac iseckan na trakice, malo promesati i dodati rizu. Sipati vodu ili pileci bujon i kuvati dok riza ne omeksa.
Kalupice namazati maslacem i napuniti pripremljenom rizom, u sredini napraviti udubljenje poput malog gnezda i tu razbiti po jedno jaje. Sve kratko zapeci u rerni... et voila!

Gost bloger: Kuhinjica Mignone

 

 

Nema objavljenih komentara. Budite prvi!

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!