Kulinarstvo

Noževi za celi život

Kategorija: Glavna
Tagovi: Knives, Best, Wusthof, Global, Henckel Professional, Messermeister Meridian Elite, Noževi, Kvalitetni

 

Sve one “moderne”  kulinarske naprave  koje su vam dostupne, ništa, apsolutno ništa nije važno kao dobar set noževa. Pitajte bilo bilo kojeg svetki poznatih kuvara, svi će vam reći isto. Oni štite svoje setove kao decu i "reže" na svakoga ko im uputi pogled, a kamoli dodir.

 

Postoje razne vrste noževa, za svaku kuvarsku “operaciju” posebna. Cene isto tako variraju od onih pristupačnijih do onih vrednosti zlatne poluge.

Ako niste sigurni šta tražite možete potrošiti bogatstvo na noževe koje nikada nećete koristiti, zato se pametno odlučite na kupovinu svog seta.

To što vas bombarduju sa Tv shop kanala da nećete moći spremiti pošteno jelo ukoliko ne kupite njihov set od 24 komada, zanemarite. Vama ustvari trebaju samo četiri noža.

Kuvarski nož

Dobar kuvarski nož (obično oko 20 cm dugačak i oko 4 cm širok) je najvažniji nož koji ćete ikada kupiti. Može se koristiti za sve, rezanja, seckanja povrća,do rezanja zglobova mesa.

Nož za ljuštenje

Nož za pripremu (obično oko 10 cm dug) je još jedan jako bitan nož, naročito ako vam  je za obrok potrebno puno ljuštenja kore voća i povrća, filetiranje agruma ili čišćenje gambora.

Mesarski nož

To je uglavnom mnogo širi nož (obično oko 15-20 cm dugačak i oko 8 cm širok) koristite ga za tranžiranje piletine ili mesa, ako ne želite da oštetite svoj kuvarski nož. Na njega potrošite što manje para, oni iz supermarketa će biti sasvim dobri.

Ovo su neke marke najkvalitetnijih svetskih noževa: 

 Henckels Professional je jedna od svetski najpoznatijih marki noževa, proizvodi se od 1700 godine, a pored matične Nemačke imaju fabrike u Španiji I Japanu gde je dizajner Bob Krejmer podigao oštricu noža na sasvim novi nivo.

 

 

Wusthof Je drugi od “Big two” nemačkih marki noževa. Među njima vlada veliki rivalitet na tržištu. Wusthof je porodična fabrika koja postoji oko 200 godina. Zanimljivo je da su fabrike ova dva proizvođača noževa u istom gradu Soligenu pored još desetaka manjih, što ovaj grad čine svetskom prestonicom noževa.

 

 

Messermeister Meridian Elite, kao što im ime zvuči, takođe su Nemačka marka noževa i takođe im se sedište nalazi u Solingenu, ali nisu toliko veliki kao “big two”, što ne znači da su manje kvalitetni, naprotiv .

Global  pravi revoluciju noževa u svetu od 1980 stvarajući visoko kvalitetne noževe, ali ipak pristupačne. Poput tradicionalnih japanskih noževa, oni su izuzetno lagani tankih oštrica. Ipak, što se tiča dizajna više su okrenuti Zapadnom nego Japanskom . 

 

Priuštite si neke od ovih noževa, zaista ćete ih imati za celi život.

 

 

Teslio.com


 

Nema objavljenih komentara. Budite prvi!

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!