Kulinarstvo

Začinite svoju salatu kako treba!

Kategorija: Glavna
Tagovi: Vinaigrette, Acid, Oil, Seasoning, Dressing, Salad, Salata, Preliv, Ulje, Kiseline, Zacini

Kada jednom napravite svoj sopstveni preliv za salatu više nema povratka na kupovni.

 

 

Preliv možete napraviti sa najmanje tri sastojka koja verovatno već imate u svojoj kuhinji.

Dobar preliv može poboljšati ili ubalžiti ukus salate. Najvažnije za dobar preliv je balans između kiseline, ulja i začina.

Ulje i ostale masnoće kao na primer topla mast od slanine neutrališu kiselinu i daju salati lepi sjaj. Ekstra devičansko maslinovo ulje je klasik, ali probajte eksperimentisati sa uljima orašastih plodova ili sa azijskim susamovim uljem. U vašoj kući trebalo bi uvek da imate obično ulje za prženje i kuvanje i neko bolje za salate.

Kiseline koje salatama daju svežinu mogu biti sirće (balzamično, vinsko, crveno, belo, višnjino ili rižino) ili citrusi (limun, narandža, limeta, grejp). Soja sos i rižino sirće uglavnom su dobitna kombinacija za salate inspirisane Azijom.

Začini dodaju završni dodir na bazu od masnoća i kiseline. Tradicionalni začini su so i sveže mleveni biber, ali mogućnosti je mnogo. Prstohvat suvih začina mljevena ljutika ili kašika dvije dižon senfa, malo ljutine iz kajenskog bibera ili mrvica slatkoće javorovog sirupa, kapari i inćuni podići će ukus na sasvim drugi nivo.

Neka osnovna mera za savršen dressing je tri dela ulja, jedan deo kiselina, ali vi za početak probajte sa dve dela ulja pa probavjate, nzavisi kakvo ulje koristite, neka mogu biti masnija, neka pikantnija, neko sirće je blaže, neko jače. Obavezno dodajte nešto slatko, med, smeđi šećer…

Tradicionalno u profesionalnimm kuhinjama kuvari su naučeni da dresinge prave ručno, mutilicom polako dodajući ulje u sirće, kao da prave majonez, energično mešajući. Dakle, izmešate sve sastojke osim ulja, pa ulje polako dodajete dok drugom rukom energično mešate dok se ne napravi emulzija.

Kao alternativu možete iskoristiti i teglicu u koju ćete staviti sve sastojke i energično protresti (pustite muziku da bude zabavnije).

Blender je spas za vašu ruku i štedi vam vreme dodajte sve sastojke u blender osim ulja i pustite da se dobro izmiksaju, a zatim dok blender radi kroz otvor u tankom mlazu sipajte ulje.

 

Osnovni recept za preliv za salate

3 kašike sirćeta (vinsko, jabučno, balzamično)

1/4 kašike soli

½ kašike senfa

1, 8 dl ulja

Malo sveže mlevenog bibera

 

Teslio.com

Nema objavljenih komentara. Budite prvi!

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!