Kulinarstvo

Prva kuvarica u americi sa dve mišelinove zvezdice

Kategorija: Glavna
Tagovi: Dominique Crenn, Female Chef, San Francisco, Atelier Crenn, Dominik Kren, Najbolje Kuvarice Sveta

Dominik Kren, Francuskinja, trenutno nastanjena u Americi je prva žena u SAD koja je dobila dve Mišelinove zvezdice.

 

Rođena je u Versaju, Francuskoj, a ljubav prema kuvanju otkrila je već kao mala devojčica, okružena porodicom u kojoj je ukusna hrana bila na ceni. Iako zasluge za ljubav prema hrani pripisuje majci, ocu političaru je zahvalna što je naučio da ceni suptilnost i jedinstvenost ukusa velikih kuhinja, za vreme njenog obilaska najboljih regionalnih restorana sa najboljim prijateljem, kritičarem hrane.

Pre nego je upisala studije putovala je Evropom sa željom da uči beskrajne stilove kuhanja i mogućnosti upotrebe raznih namirnica različitih kultura.

 1988. godine se preselila u San Francisko, gde počinje njezina zvanična obuka za kuvaricu. U grad se ludo zaljubila na prvi pogled.

Stekla je impresivan CV, dve godina je radila sa istaknutim imenima kao što su Džeremaja Tauer i Mark Franc.

 

 

Kao glavni chef počela je raditi u Yoyo Bistro u Miyako Hotelu gde je nakon godinu dana dobila sjajne kritike i čak 3 zvezdice od priznatog lokalnog časopisa koji se bavi hranom.

 1997. godine se seli u Indoneziju gde je u istoriju ušla kao prva žena chef ikad, u Intercontinental Hotelu. Zbog burne političke situacije seli se u Kaliforniju godinu dana kasnije gde je radila u ekskluzivnom, zvezdanom  Manhattan Country Club.

 

 

Od raznih magazina i emisija je proglašavana za najboljeg kuvara, a nakon dve godine što je otvorila sopstveni restoran u San Francisku ovoj sada 47-godišnjakinji došlo je i priznanje u obliku Mišelinovih zvezdica.

Ona je veliki pobornik organski uzgojene hrane.

 

Teslio.com

 

Nema objavljenih komentara. Budite prvi!

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!