Kulinarstvo

Macarons slatki šareni hit među slasticama

Kategorija: Glavna
Tagovi: Macarons, France, Cookies, Sweet, Dessert, Makarons, Francuska, Kolacici, Desert, Slatko, Recept, Saveti

Macarons su francuski kolačići koji su stekli veliku popularnost u svetu, što svojim atraktivnim izgledom, što vanserijskim ukusom. Savršeni su kao poklon, a u poslednje vreme najtraženiji su oni šaroliki.

 

Za Macarons vam treba malo veštine, puno volje i dosta strpljenja jer se prave od meringe (belanaca) koji se više suše nego peku, što je malo dugotrajniji proces, ali ne mari, kada ih poslužite svojim gostima zaboravićete na sav trud.

Potrebno vam je:

 Dva belanca

80 g fino mlevenih badema

120 g šećera u prahu

50 g kristal šećera

Po želji, malo kakaoa i jestive boje u prahu 

 Za nadev:

100 g bele čokolade

30 ml slatke pavlake

Kašičica soka od limuna

Naribana korica limuna i narandže

Belance pre miksanja ostavite na sobnoj temperature da bi se što bolje istukli.

Pomešajte sitno, sitno mlevene bademe sa šećerom u prahu. U posebnoj posudi miksajte belanjke i pomalo dodavajte kristal šećer, nikako ne sve odjednom. Belance nemojte “prelupati”.

Zatim lagano sa spatulom umešajte bademe u belance, posvetite pažnju ovoj radnji jer je veoma bitna, belance spatulom preklapajte dok ne dobijete ni pregustu ni preretku smesu, smesa bi trebalo u gustom mlazu da pada sa kašike kad je podignete, tako ćete znati da je spremna za pečenje.

Boju dodajte u belance dok ih budete mutili.

 

Smesu istiskajte, kuvarskim špricom na pleh obložen papirom za pečenje, ostavite razmak između hrpica jer će se raširiti tokom pečenja. Ako vam je smesa prave gustine, čim istisnete hrpicu na pleh, potpuno će se izravnati.

 

Ostavite kolačiće da se prosuše na sobnoj temperature oko sat vremena, a zaim ih u prethodno zagrijanoj rerni na 150 stepeni Celzijusovih pecite od 13-15 minuta. Čim ih izvadite iz rerne izvucite papir iz pleha da zaustavite pečenje, a kad se potpuno ohlade, kolačiće odlepite sa papira.

Za kremu zagrejte pavlaku sa limunovim sokom i koricama agruma do tačke ključanja, a zatim tom smesom prelijte sitno iseckanu belu čokoladu (može biti i tamna). Kad se smesa prohladi njome lepite dva po dva kolačića i obavezno ih ostavite da odmore oko 24 sata pre posluživanja.

 

Teslio.com

 

Nema objavljenih komentara. Budite prvi!

Objavite svoj komentar

You must be a member of this group to post comments. Join now!