Aromatično svinjsko pečenje

Kategorija: Kulinarstvo, kuvar
Tagovi: Pečenje, Meso, Rucak
1 komentar

Aromatično pečenjePotrebno je:

 

1 kg svinjskog mesa (od ruže)

3 pune kašičice senfa

1 puna kašičica sitno seckanog ruzmarina  (suv ili svež, svejedno je)

2 čena belog luka

1 kašičica mlevenog bibera

so

Marinada:

2,5 dl piva

4-5 kašika ulja

 

Priprema:

 

Meso operite, osušite kuhinjskim ubrusom i mesarskim nožem probušite na 5-6 mesta dubine oko 3 cm (napravite kao džep u mesu). Ceo komad mesa posolite sa svih strana, namočite prst u so pa premažite i unutrašnjost mesa koji ste probušili nožem, zatim isti postupak ponovite ali sa biberom. Beli luk isecite na listiće i njih stavite u otvore na mesu. Premažite meso senfom i na kraju pospite seckani ruzmarin sa svih strana i lepo utrljajte. U tepsiju u kojoj ćete peći meso sipajte pivo i ulje, malo izmešajte kašikom, a zatim stavite meso, poklopite tepsiju i stavite u frižider. Sve ovo spremite uveče, dan ranije, jer je potrebno najmanje 12 sati da ovako pripremljeno meso odstoji u frižideru.

Takođe je potrebno da bar 2-3 puta okrenete meso i da ga prelivate marinadom.

Sutradan, kada budete hteli da pečete meso zagrejte rernu na 170°C, stavite tepsiju i pecite poklopljeno oko 3 sata. Vreme pečenja zavisi od rerne, uglavnom, s'vremena na vreme izvadite meso iz rerne, okrenite ga i prelivajte  marinadom i sokom koji će pustiti Ukoliko vidite da ne može da se ispeče, slobodno ga presecite na 2 dela i nastavite da pečete. Bitno je da temperatura pečenja ne bude previsoka jer će spolja zagoreti, a unutra će ostati živo. Zato ako primetite da spolja polako gori smanjite temperaturu. Ovako spremljeno pečenje je jako ukusno i neverovatno meko i sočno. Probajte i uverićete se i sami.

Ukoliko volite krompir uz meso, isecite 3-4 veća krompira uzduž na kriške, posolite  i rasporedite oko mesa oko sat i po pre nego što ćete završiti pečenje. I krompir će biti sočan i neverovatnog ukusa.

 

Prijatno!   

  • DZEKSON
    I ja spremam slicno,samo ga drzim u belom vinu i ne stavljam ruzmarin.Jedno vreme ga i pecem pod folijom.Vrlo lep recept.

Prijavite se da biste objavili novi komentar
Liketa007
SERBIA
photo