Danas kod kuće!

Kategorija: Kulinarstvo
Tagovi: Pečenje
4 komentara

Ovih dana su pritisle obaveze, pa nisam imao puno vremena da se posvetim pisanju... ali sigurno nisam zaboravio na Vas, male gurmane koji rado eksperimentišete u svojim malim kuhinjama.  I dok sam bio na "prinudnom" odsustvu... nisam zaboravio da Vam dugujem nekoliko redova iz moje riznice. Verujem da Vas neću razočarati.

Ni danas nije bilo mnogo drugačije, telefon nije prestajao da zvoni od jutros od 8. Ljudi su bili uporni da me i danas izvuku iz kuće, i odemo da ručamo u gradu, posle toga na kafu i konačno na partiju karata (UNO...  mama i tata, ako čitate, a znam da to radite u Incognito stilu,hoću da znate da se ne kockam :) :) )

 

S toga sam odlučio da danas ostanem kod kuće i opustim se uz čašu belog vina i počnem sa spremanjem ručka  i tako omogućim ukućanima da uživaju u harmoniji ukusa i boja...Na kraju krajeva, ZASLUŽILI SU!!!

Ništa nema tako intenzivan miris kao pečenje koje je upravo izvađeno iz rerne ili tiganja. Filovano, sa hrskavom koricom ili u ukusnom sosu... Ja vam danas prilažem relativno jeftin recept za klasično pečenje u kom ćete Vi i Vaši voljeni uživati kao da je nedelja.

Punjeni svinjski but

Potrebno za 4 osobe:

3 glavice crnog luka, 2 čena belog luka, 3 kašike ulja, 75 g spanaća, 100 g mlevenog svinjskog mesa, 75 g prezli, so, biber, muskatni oraščić, 800 g svinjskog buta, 50 g očišćenih šljiva, 750 g krompira, po jedna crvena i žuta paprika, 1 tikvica, 150 ml belog vina, 1 kašika gustina, 300 ml supe.

Priprema:

Oljuštiti glavicu crnog luka i beli luk, sitno ih iseći i propržiti na ulju. Spanać oprati i očistiti, pa dodati u luk  sve zajedno dinstati. Umešati mleveno meso , prezle, so, biber, i muskatni oraščić.  Pečenicu prethodno zagrejati na 180 stepeni. Meso oprati i prosušiti, a zatim po njemu rasporediti smesu sa mlevenim mesom i iseckane šljive. Urolati, uvezati koncem i začiniti. Pržiti na ulju 45 minuta.

Krompir oguliti i oprati. Paprike i tikvicu oprati  i očistiti. Oljuštiti dve glavice crnog luka. Porvće, osim tikvica, iseći i začiniti, pa poređati oko mesa. Pržiti nepoklopljeno 40 minuta. Tikvice dodati 10 minuta pred kraj prženja.

U sok  od pečenja dodati supu, vino, brašno i začine. Meso i povrće preliti  i služiti.

Moji su "počistili" sve što je posluženo! A što se tiče vina, kažu da onaj ko sipa zadnju kap mora da kupi novu flašu , a telefon ponovo zvoni... Ja odoh po vino i mislim da ću ipak produžiti na partiju UNA...

Barem smo ručali zajedno...

Bon Appetit!

Chef011

 

 

  • Chef-Mare
    nadam se da nismo rucali ZAJEDNO inace ces da vuces kamion kao oni sa tva!
  • chef011
    hahah :D, vickasto :D
    sto se tice onih sto vuku kamione, mislim da dotle necu stici... a morao sam da probam dok sam kuvao to je vec visa sila... i izmedju ostalog vino je isparilo. A ona casa s pocetka... mislim da je i to do sada nestalo (kazu jedna casa na dan ne skodi :D )
  • levitantna
    Ehej:))
    Isprobah tvoj recept...odlican je...!!!
    Jedino se mojim ukucanima nije svideo ukus muskatnog orascica..iako sam ga vec
    upotrebljavala sa pirincem...
    Tvoji postovi i recepti su divni.
    Fina kombinacija: iskustvo, jelo i propatna prica koju "zacinjavas" svojim dozivljajima.
  • chef011
    hvala levitantna :D

Prijavite se da biste objavili novi komentar
chef011
CANADA
Life is delicious