Pioniri maleni i maglajska đuzlema

Kategorija: Kulinarstvo
Tagovi: Nema tagova
4 komentara

Ne znam šta je reč davno zapravo znači više, da li je to u pitanju period od pet, deset, dvadeset pa i više godina. U svakom slučaju, beše davno kad je Fatima skupa čuvala svoje i Miličine mališane, dok bi Milica i Kate šetale Baščaršijskom pijacom i odabirale sveže namirnice za nedeljni ručak kom bi prisustvovali svi članovi ovih porodica. Tako je sve išlo u krug, čini se, i nije se birao dan kad će se kod koga piti kafa, kava ili kahva. Nije bilo bitno gde će mali Mirsad, Mirveta, Dragan, Marija, Stipo i Luca večeras spavati. One su znale da su im deca u komšiluku i znale su da će im deca biti nahranjena i presvučena kao da su i one tu. 

Beše davno kad su ovi pioniri maleni pevali pesme, kad su polazili u prvi razred i vezivali crvene maramice i nosili plave kapice, i kada su se svi radovali što sede zajedno jedni do drugih i zajedno se vraćaju kućama posle škole. Bilo je to vreme koje mnogi pamte kao zlatno doba razvoja, sada već davno raspale jugoslovenske civilizacije i 6 novonastalih zemalja u tranziciji ka Evropskim "balgodetima" koje će one ugledati kada se ta ista unija raspadne.

Čitajući ove redove i zapitam se odakle ja sve to znam, kao da mi je 40 i više i kao da sam ja nešto proživeo u tom zlatnom dobu. Ne sećam se! Ja sam tad tek učio da hodam i da brišem nos, ali oni koji se sećaju, i danas sa velikom dozom melanholije vešto prepričavaju svoja putešestvija od Beograda do Trsta i kako su u to doba kao omladinici, odlazili na radne akcije i u kupovinu Levisovih, tada popularnih, farmerki. Kući bi se vraćali sa po nekoliko pari i tako  "sveže" obučeni odlazili na igranke i koncerte Bijelog Dugmeta, Azre i Riblje čorbe...

A gospodo u cvetu mladosti, znam da se sada prisećate trenutaka kad ste na putu ka Šojićevom preduzeću prelistavali stranice Oslobodjenjenja, Politike i Večernjak i čekali pauzu za ručak gde su se redovi u sindikalnim menzama punili u sekundama. Tamo su Vam preko reda sindikalne kuvarice u teget Borosanama i belim mantilima kuvale i servirale daleko poznato "Gravče na tavče", i sami ste govorili da dobar glas daleko se čuje. Sećajući se zlatne madosti ponovo oživljavate momente iz kafane, restorana i šator svirke u kom su Vam veče ulepšale Lepa Lukić, Hanka Paldum i Meri Cetinić.

Sada svaka od tih nacija danas pokušava da definiše svoju kuhinju, ili koristi ostatke onoga što se nekad zvalo jugoslovenska kujna, koju su Tića i Jocka proslavili davnih dana, širom sveta.  Tamo negde, sa druge strane plavog horizonta, na surovom zapadu i daleko od topline balkanske,srećem neku drugu Fatimu, Milicu i Kate koje svojoj deci kuvaju u fritezi, mikrotalasnoj i iz kesice, ponekad se sete onog davno prošlog vremena, pa na internetu traže recepte onoga što su im kuvale babe kad su bile devojke i u kuhinjama svojih domova i uz toplinu smederevca pevušile "Oj Milice čobanice", "Šeherzada, Šeherzada", "Lipi moj kapetane sa straduna".

Kate, Milica i Fatima se zbog previše obaveza sreću jednom godišnje, na zakazivanje, deca im se ne poznaju i uglavnom sede ispred kompjutera na Fejsbuku. Želim i volim da znam, kažu znanje je imanje, i koliko znaš toliko vrediš  i zato provodim dosta vremena skupljajući deliće  rasutog Jugoslovenskog ogledala, i lepkom vremena pokušavam da sastavim ono što nas je nekad spajalo. 

Jugoslovenska kuhinja, bila i ostala, jedna od najboljih, a ja se rado setim onih koji perpričavaju dogodovštine svaki put kad zagrizem Baščaršijski ćevap, pojedem porciju Makarskih Gambora, ili u sred zime i uz čašu makedonskog Vranca zamezim njeguški pršut i šumadijski sir.  I iz moje kolekcije jugoslovenskih dragulja ja vam izdvajam moje omiljene, onako izvorne kako sam ih i ja zapisao.

 

"Burek na Boščaluk" 

Potrebno:

Pola kilograma mljevene bravetine ili junetine, jedna šaka pirinča, pola kilograma bijelog brašna, jedna veća glavica crvenog luka, jedna čorbena kašika ulja, dve čorbene kašike kravljeg masla, jedna kavena kašika bibera, jedna kavena kašika soli.

Priprema:

U brašnu napraviti udubljenje, uliti kašiku ulja, ubaciti so, zakuhati srednje meko tjesto. Dobro ga izraditi, pa otkuhati dve veće jufke. Pomastiti ih uljem. Pokriti i ostaviti da sat-dva odstoje. Dok se tijesto odmara, pirinač prebrati, oprati, obariti u posljenoj vodi, kojoj dodati komad kravljeg masla, ne veći od komada oraha. Pirinač nakon toga hladan dodati u mljeveno meso. 

Luk seckan, nasoliti i dodati u pirinač i mljeveno meso. Razviti dve veće jufke, ali odmah jednu za drugom. Samo malo osušiti, pa prvu jufku, prebaciti preko okrugle zamašćene tepsije, tako filovati i rolovati u obliku puža. Isto učiniti i sa drugom i nastaviti na kraju gde je završena prva.  Pitu pomastiti i peći pola sata da porumeni sa svih strana i opet pomastiti i pokriti. Ova pita se ne zaliva mesnom vodom. 

Služiti sa svežim jogurtom ili kiseli mlijekom. 

"Dalmatinska pastrmka sa blitvom"

Potrebno: 

4 pastrmke, 2 veće glavice crnog luka, 70 g maslaca, 500 suhog bijelog vina, 300 grama blitve, 1 kašičica brašna,  2 žumanca, 1 dl kisele pavlake, biber i so. 

Priprema:

Pastrmke očistiti oprati i osušiti. Crni luk sitno iseckati. U dubljoj tavi ispržiti  luk da porumeni. Zatim preko toga poređati pastrmke, posoliti ih, pobiberiti i preliti vinom. Peći 15-20 minuta u zagrejanoj rerni na oko 200 stepeni. Blitvu očistiti, oprati i iseći na rezance. Zagrejati ostalu količinu maslaca i dodati blitvu , propržiti i dodati so i brašno. Kad je blitva gotova izručite je na tanjur na kome ćete služiti, pa preko poređati pastrmke. U polovini količine soka u kom su se pekle pastrmke, umešajte žumanca i dodajte kiselu pavlaku. Tim umakom preliti pečenu ribu . Už pastrmku polsužite kuhano povrće. 

"Ribanac sa krompirom i kobasicama"

Potrebno :

600 g kupusa ribanca, 500 g krompira, 300 g kobasica, 100 g mesnate slanine, čaša kisele pavlake, 2 glavice crnog luka, šolja mleka, ulje, aleva paprika, biber i so. 

Priprema: 

Na ulju propržite sitno isečen crni luk, pa mu dodajte ribanac i izdinstajte ga. Slaninu isecite i stavite da se dinsta sa kupusom. Pred kraj dinstata pospite sve biberom, alevom praprikom, po potrebi i sa solju. Krompir obarite, oljuštite i isecite na kolutove. U podmazanu đuvečaru naizmenično poređajte  krompir , kobasice i dinstani kupus. Gornji red treba da bude ribanac. Pomešajte mleko i pavlaku i prelijte jelo i stavite u pećnicu da se zapeče. 

Dok uživam čitajući redove  Šantićeve Emine i Kostićeve Santa Maria della Salute, ponovo se zaljubljujem u mirise i ukuse onoga što su jugoslovenske domaćice spremale sa ljubavlju. Ponavljajući uspehe davno proslavljenog Karapandže, zamišljam kako ću Vam se i ja jednog da smešiti  sa ekrana zaboravljenog Rudi Čajevca. Do tada, PIONIRI MALENI, ostajte mi zdravi i veseli.

Bon Appetite!

Voli Vas Vaš,

Chef011 

 

 



  • Pomoravka
    Hvala ti dragi chefe, na ovako lepim receptima iz zemlje,koja je nekad postojala.Sa nestrpljenjem očekujem nove.Topli pozdrav
  • maestro
    Maestralno... kao i uvek!
  • jagodica
    Vrlo lepo ocarano i zacinjeno ovim nostalgicnim receptima
  • MAKPO
    Fenomenalno!!!

    Nego zaboravio si da pomenes Boru Drljacu ;o)

    Ribanac ce morati da legne do vikenda ;o)

    Hvala!

    Pozdrav

Prijavite se da biste objavili novi komentar
chef011
CANADA
Life is delicious