Bahatost kao crta karaktera u srba

Kategorija: Glavna
Tagovi: Nema tagova
7 komentara

Ovim tekstom se vezujem na moj prethodni tekst i komentare čitalaca istog. Evidentno je da pojava bahate vlasti u Srba nije slučajnost ili neprirodna pojava. Naime, naši preci su imali jednu poslovicu: "kakav narod takva vlast". Prema tome može se reći da mi kao narod u svom karakteru imamo jednu dominantnu crtu bahatosti. Možda grešim, ali primera za tu moju tvrdnju ima u svakodnevnom životu na pretek. Recimo, koliko ste puta u redovima za bilo šta (npr. u pošti) bili svedoci pokušaja pojedinaca da naočigled svih "upadnu" preko reda, sa objašnjenjem da oni jako žure ili neznam šta već. Sakog dana imam prilike da vidim kako "urbana gospoda" baca otpadke svuda po ulici iako mu se kanta nalazi na par koraka od njega, da ne pričamo za bacanje smeća sa terase stana. O "gospodi", koja šetajući svoje kućne ljubimce po parku pušta iste da vrši nuždu gde hoće bez da posle počisti za nijm, neću da trošim reči. Generalno, sve su to odrazi krajnje nekulture, čiji osnov leži u principu "boli me dupe, bitno da je meni lepo, ostale ko šiša". Naši "slepci" ne razmišljaju da svi mi trebamo da čuvamo to što imamo, da se ponašamo domaćinski, da imamo kulturu življenja kako u selima tako i gradovima, da poštujemo sebe ali i druge. Većina nas kuka i priča kako ima neka prava, a pri tom ne vodi računa da pored prava ima i neke obaveze. Ne razmišlja da taj pikavac koji baci na ulicu neko mora da počisiti, a taj koji čisti mora da se plati, a plaća se opet od naših para. A pare koje dajemo na armiju čistača naših "govana" mogli smo da usmerimo na nešto daleko svrsishodnije, samo kada bi mi svi vodili računa o tome, odnosno mislili o dalekosežnosti naših postupaka. Zato su pragmatični "zapadnjaci" daleko ispred nas. Dakle, parfraziraću svetog vladiku Nikolaja (Velimirovića), koji je rekao da ako hoćemo da menjamo svet oko nas moramo prvo promeniti sebe. I da prestanemo da se busamo u grudi kao mi smo najpametniji, najači, najlepši, najkuratiji, nego da pogledamo relalno i kritički i započnemo proces promena, prvo samih sebe. Trenutno sada, mi smo kao ona krava koja da dvadeset litara melka pa šutne kofu i prospe ga.

  • Quince
    Lepo rece neko: kada bi svako ocistioo samo ispred svoje kuce... Gde bi nam kraj bio.
  • Dzoli
    Citala sam Vladiku Velimirovica.Vrlo misaono pise.I tacno.Ponekad i vidovito.Ja uvek smao navodim primer Nemacke .Kad aje u svetu pa naravno i kod njih bilaveliak kriza oni su to sve podneli..radom.Cesto su pristajali i nanize plate.I preziveli i krenuli napred.Citam pre neki dan da su postali najveci izvoznici na svetu prestigavsi Ameriku i KInu
    Kod nas jso uvek valda svastaranje..ond alajtmmoto:nikad ne mzoes dovoljno malo da me platis koliko malo mogu da radim..i neka izgubljenost u vakuumu..
  • AB77
    Znas flying ima jedan vic vezan za tu temu a on kaze ovako:

    Mujo radi u Nemackoj i sad zove on svoju dragu Fatu kuci dole u Bosnu. Kako se nisu videli i culi neko vreme pita ona njega "Dobro jesi li me se pozelio i pomislio na mene?" Kaze on "Pa jesam al me kostalo 150 evrica!" "Pa kako sad to?" "Lepo, ja isao ulicom, vidim dvoje kako se ljube, pomislim s kim li me sad vara ona moja bestija, pljunem i opsujem a iza mene se nadje policajac i kaze 'e sad plati kaznu za pljuvanje po ulici!' " :)
  • Ivy_Poison
    Ne mislim da su drugi narodi kulturniji od nas, evo ovaj vic koji je AB77 postavio opisuje bas ono sto sam htela reci: udri po dzepu, pa nece ni pljunuti, ni pikavac baciti itd.
    BtW, vic je odlican , hahahahaha
  • AB77
    Imam ja takvih viceva na tone, neki su malo i prostiji neki nisu; ovi sto jesu bas takvi su i najbolji jer oslikavaju tako neke stvari na taj slikoviti nacin :)
  • levitantna
    Hahahha..Dobarrrrrrr....:))
    Postoje osobe koje ne vole psovke (kao ja), ali ih ipak, protiv svoje volje u izuzetnim prilikama povremo izgovaram.
    Uglavnom je to glagol koji počinje velikim slovom "J" i koji u infinitivu ima šest slova:)
    Da li se za psovanje plaća kazna?:))
  • AB77
    Haha levitantna :) Nisam cuo da se placa ali ne lezi djavole, mozda i to pocnu naplacivati hahaha.

    Elem, jos jedan vic za drustvo:

    Znate kad ce opet postati bivsa Jugoslavija? Onog trenutka kad se nadje pametan bosanac, vredni Cronogorac i verna Slovenka :)

Prijavite se da biste objavili novi komentar
flyingvet
semper fidelis, ljubav pobeđuje